Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Εξομολόγηση Ελεύθερου Επιχειρηματία για τους αγρότες

 
Οι αγρότες σε δύο χρόνια θα έχουν τα ίδια ληστρικά, καταστροφικά και αντεθνικά ύψη φόρων και εισφορών που έχουν οι άλλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή ανάμεσα στο 50% και 85% του εισοδήματος, αναλόγως την προκαταβολή.
 
Το ότι εμείς οι γελοίοι δεχόμαστε τέτοια ποσοστά χωρίς να ανοίγουμε στα δύο το κεφάλι αυτού που τα σκέφτηκε, δε συνεπάγεται ότι πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι αγρότες. Στο κάτω-κάτω, ένας αγρότης δεν μπορεί να μεταφέρει την έδρα του στο εξωτερικό, όπως έχουμε κάνει εμείς, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί ούτε να φοροδιαφύγει.
 
Παρά την αντίθετη εικόνα που έχουν οι άσχετοι της πόλης, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι αγρότες με εισοδήματα κάτω ή πολύ κάτω των 10000 ευρώ (μαζί με τις επιδοτήσεις) και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αναγκασμένοι να κόβουν όλα τα τιμολόγια επειδή πουλάνε σε εμπόρους ή βιομηχανίες. Σαφώς υπάρχουν και λαϊκατζήδες που φοροδιαφεύγουν και μεγαλοαγρότες με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα (αλλά και περισσότερες ώρες δουλειάς, συνήθως). Αλλά δεν είναι η πλειονότητα.
 
Όταν αφαιρείς πάνω από 50% από ένα εισόδημα της τάξης των 4500-6000 ευρώ ετησίως (όπως είναι το πραγματικό εισόδημα συγγενή αγρότη από τη Θήβα με 100 στρέματα σιτάρι), αυτός ο αγρότης φτάνει σε επίπεδα μη επιβίωσης. Είναι πια αναγκασμένος να πουλήσει τα χωράφια του ή να τα νοικιάσει σε μεγαλοαγρότη για ένα κομμάτι ψωμί και να γίνει υπάλληλος, επίσης για ένα κομμάτι ψωμί.
 
Γι' αυτό και η εξέγερση είναι πλέον μονόδρομος για τους αγρότες. Κακώς δε συμμετέχουμε εμείς οι υπόλοιποι.
 
 @ΑΚ1969
 
 
Οι αριθμοί πίσω από την εξέγερση των αγροτών

Πολλαπλές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες με την αύξηση των εισφορών για σύνταξη βρίσκονται πίσω από τη σφοδρή αντίδραση των αγροτών έναντι του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Με προβλέψεις του νέου μνημονίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς καλούνται καλούνται σταδιακά να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να συμβάλλουν και αυτοί στην προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων.

Ειδικότερα, σταδιακά οι αγρότες βρίσκονται απέναντι στις εξής νέες επιβαρύνσεις:

- καταργείται η έκπτωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για αγροτικές καλλιέργειες. Ο ΕΦΚ αυξήθηκε από την 1η Οκτωβρίου από τα περίπου 0,07 ευρώ ανά λίτρο στα 0,20 ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξάνεται στα 0,33 ευρώ ανά λίτρο προκειμένου να εξισωθεί πλήρως με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.

- αυξάνεται σταδιακά ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού, κτηνοτροφικού και αλιευτικού εισοδήματος. Ο συντελεστής ήταν μέχρι και το φορολογικό έτος 2015 στο 13% και το μνημόνιο προβλέπει ότι για το φετινό εισόδημα θα αυξηθεί στο 20% και το 2017 πρόκειται να φθάσει στο 26% προκειμένου να εξισωθεί με το συντελεστή που επιβαρύνει τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες. Η πρώτη επιβάρυνση θα φανεί από το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος που θα λάβουν οι αγρότες το 2017, στο οποίο θα έχει αποτυπωθεί η φορολόγηση του φετινού εισοδήματος.

- αυξήθηκε ήδη η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες και ακολουθεί και νέα αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, καταργήθηκε και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014 ο μειωμένος συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου 27,5%. Για τα εισοδήματα του 2014 αυξήθηκε στο 55% και ακολουθούν και άλλες αυξήσεις (όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες) με τελική αύξηση του ποσοστού προκαταβολής φόρου επόμενου φορολογικού έτους στο 100%.

- το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό προβλέπει την εξίσωση των αγροτών με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι από εισφορά περίπου 7% που καταβάλουν σήμερα θα κληθούν να πληρώνουν 20% του καθαρού εισοδήματός τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου