Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ανατιμήσεις φωτιά στα βασικά τρόφιμα, παρά την ύφεσηΈως και 18% αυξάνονται μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές σε βασικά τρόφιμα, παρά την πολυετή ύφεση της οικονομίας, τον υψηλό αριθμό ανέργων άνω του 1,1 εκατ. ατόμων αλλά και την τεράστια μείωση πάνω από 23% των μισθών των εργαζομένων.


Το παράδοξο αυτό γεγονός καταγράφει έρευνα του «Έθνους» με βάση τα επίσημα στοιχεία της |Ελληνικής Στατιστικής Αρχής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αλλά και τις μαρτυρίες καταναλωτών στην εφημερίδα.

Η κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς η ανοδική πορεία των τιμών σε ε'ίδη διατροφής συνεχίζεται ανελλιπώς από το 2010, οπότε και η κρίση άρχισε να χτυπά τη χώρα.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριους 2014-Δεκέμβριος 2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις όπως στις πατάτες (18,6%), στο ελαιόλαδο (14,1%), στα νωπά λαχανικά (5,5%), στα αβγά (3,7%), στον καφέ (9%), στο ψωμί και στα δημητριακά (2,9%), στα ζαχαρώδη (5,4%), στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς (10,5%), στα λοιπά τρόφιμα (6,9%) και στο γάλα (1.8%).

Παράγοντες της αγοράς αλλά και πάγιες διαπιστώσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναδεικνύουν ορισμένους από τους σημαντικότερους λόγους των αυξήσεων
  • Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
  • Στα νωπά προϊόντα οι ανατιμήσεις οφείλονται αφενός στη διαρκώς συρικνούμενη  εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων.
  • Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
  • Η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές, και που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και τη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό. 
  • Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
  • Η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων που έχει ως αποτέλσμα να καθορίζουν τις τιμές, να περιορίζουν την παραγωγή και να μοιράζουν την αγορά.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ολα αυτα προκυπτουν απο την υπαρχξη των καρτελ, αν με μια κυβερνηση σωστη και πατριωτικη κοπουν αυτα, οι τιμες αυτο ματα θα πεσου στο μισο τουλαχιστον.!
ΘΗΣΕΙΟ: Τετάρτη 27/1/ ώρα 18.00 Εκδήλωση
Oμιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, οδός Ηρακλειδών 66 & Θεσ/κης, http://1.bp.blogspot.com/-b49rTm2REzc/VqUes33vUDI/AAAAAAAABZ4/0OQ9k6OtRXg/s1600/70cf73a1-2c82-4cad-a47f-ed7a578a7d84.png
"Μην ακούτε όσους ασκούν χρόνια τώρα την επιτήδεια τέχνη της ξεπούλας!"@ http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_25.html

Δημοσίευση σχολίου