Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Θα χεστούμε στο τάληρο ~ Αύξηση του ορίου ανάληψης στις τράπεζες


Προαναγγελία ευνοϊκών αλλαγών στα capital controls αποτελεί το ρεπορτάζ της συμμοριτικής «Αυγής»; Αν ισχύουν οι πληροφορίες τότε εντός των επόμενων ημερών οι πολίτες θα μπορούν να «σηκώσουν» περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, με απόφαση του ΥΠΟΙΚ και από μέρα σε μέρα αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ και γκισέ με την καθιέρωση προσωποποιημένου 7ημέρου για τους καταθέτες.Σύμφωνα με τις πληροφορίες:
1. Για νέα αύξηση του ορίου ανάληψη από τα ATM’s  και τα γκισέ των τραπεζών στο πλαίσιο χαλάρωσης των capital controls φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να αυξήσει έστω και μερικώς τη ρευστότητα στην οικονομία. Οι πληροφορίες μιλούν για αύξηση του ορίου από 420 ευρώ εβδομαδιαία να μπορεί να προχωράει σε ανάληψη 500 ευρώ. Για τον σκοπό αυτόν θα εκδοθεί σχετική απόφαση.
 
2. Η οποία θα προβλέπει ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την αλλαγή και του καθεστώτος ανάληψης των μετρητών με την καθιέρωση ατομικού ανά καταθέτη 7ήμερου. Ετσι ενώ ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη μετρητών οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα και η επόμενη εβδομάδα του ξεκινάει από τα ξημερώματα της Παρασκευής παγίως, με τη νέα απόφαση αν ο καταθέτης προχωρήσει σε ανάληψη την οποιαδήποτε μέρα μέσα στην εβδομάδα, την ίδια μέρα της επόμενης εβδομάδα θα μπορεί να επαναλάβει την ανάληψη αυτήν. Βεβαίως σε αυτήν την περίπτωση μένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της τμηματικής ανάληψης του ποσού των 420 ευρώ ή  όποιου άλλου ποσού τελικώς ισχύσει.
 
 
Τι ισχύει σήμερα με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς:

1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας (κάθε Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε εβδομάδα ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι (420) ευρώ κατʼ ανώτατο όριο.

2. Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τραπεζικό κατάστημα;
ΝΑΙ, μέχρι του ημερήσιου ορίου του ισόποσου (με βάση την ισχύουσα ημερήσια συναλλαγματική ισοτιμία) των 60 ευρώ στο ξένο νόμισμα. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη ημέρα και πάντως το αργότερο στο τέλος της εβδομάδας.

3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω τη χρεωστική μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό;
ΝΑΙ, σύμφωνα με το ημερήσιο ή/και εβδομαδιαίο μέγιστο όριο ανάληψης ποσού που ισχύει και εντός Ελλάδος.
4. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την πιστωτική ή προπληρωμένη μου κάρτα για αναλήψεις μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;
ΟΧΙ, η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν επιτρέπεται.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου