Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο 2ο μέρος)


Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, στο πλαίσιο του αφιερώματος στην «Ιστορία της Δημοκρατίας», παρουσιάζει το δεύτερο μέρος με τίτλο: «Η εδραίωση της Δημοκρατίας και η Αθήνα του Περικλή».

Μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη το 508 π.Χ που άνοιξαν τον δρόμο προς τη Δημοκρατία και τη νίκη των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους, η Αθήνα έφτασε στην απόλυτη ακμή της.
Ηγέτης της πόλης ήταν ο Περικλής, που διαδέχτηκε τον Εφιάλτη.


Φυσικά όχι τον προδότη των Σπαρτιατών, αλλά τον αρχηγό της παράταξης των δημοκρατικών.
Την εποχή εκείνη «γεννήθηκε» και άκμασε η ρητορική, η φιλοσοφία, το αρχαίο θέατρο, η Τέχνη.
Έτσι στις μέρες μας απολαμβάνουμε τον Παρθενώνα, τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, αλλά και υποδειγματικούς λόγους ρητόρων που εκφωνήθηκαν πριν από αιώνες στην Πνύκα και την Αρχαία Αγορά. 


Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει τη φορολογία της αρχαιότητας που στις μέρες μας φαντάζει ουτοπική, σύμφωνα με την οποία πλήρωναν οι έχοντες για να επωφελούνται οι μη έχοντες, αλλά και το κράτος. Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι η δημοκρατία είχε και τις αδυναμίες της όπως η μεταστροφή του οστρακισμού, από «μέσο» προστασίας του πολιτεύματος σε αντιπολιτευτικό εργαλείο αλλά και η δημαγωγία που παρέσυρε πολλές φορές τους Αθηναίους σε λάθος αποφάσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Αλκιβιάδη. Η Δημοκρατία, που χρειάστηκε πολλά χρόνια για να καθιερωθεί, χρειάστηκε και πολύ καιρό για να καταλυθεί. Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η πόλη της Αθήνας, αλλά και το πολίτευμα, άρχισαν να παρακμάζουν. 


Ωστόσο η Αθήνα είναι περήφανη μέχρι τις μέρες μας για τον χαρακτηρισμό ως «η πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία». 


Στην εκπομπή μιλούν οι: Άννα Ραμμού (καθηγήτρια αρχαίας ιστορίας), Edward Harris (Βρετανός καθηγητής αρχαίας ιστορίας), Ελένη Μπάνου (έφορος αρχαιοτήτων Αθηνών), Σελήνη – Ελένη Ψωμά (ιστορικός), αρχαιολόγοι από το επιγραφικό μουσείο Αθηνών και άλλοι επιστήμονες, ιστορικοί, καθηγητές. 


Δημήτρης Πλάντζος (Επίκουρος, καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ), Βασίλης Κωνσταντινόπουλος (Αναπληρωτής καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας, τμήμα φιλολογίας Παν/μιο Πελοποννήσου).Το 1ο μέρος του αφιερώματος, μπορείτε να παρακολουθήσετε από...

Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα ~ Μηχανή του Χρόνου (Βίντεο 1ο μέρος)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου