Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Θεσσαλονίκη ~ Ο πρώτος αμπελώνας πόλης απέδωσεΕάν όλα πάνε καλά, με τον δεύτερο ολοκληρωμένο τρύγο του τον Σεπτέμβριο ο πρώτος αστικός αμπελώνας της χώρας θα δώσει το πρώτο κόκκινο κρασί.

Ηδη πέρυσι απέδωσε περίπου 1.200 κιλά λευκό μονοποικιλιακό κρασί, ποσότητα που αντιστοιχεί σε...
150 περίπου φιάλες.

Βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σε μια έκταση 2 στρεμμάτων κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, που μεταμορφώθηκε το 2013 σε χώρο πρασίνου με την υποστήριξη του δήμου. Με την τεχνογνωσία του αρμόδιου εργαστηρίου της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και του Κτήματος Γεροβασιλείου, λειτουργεί όχι μόνο ως εκπαιδευτικός χώρος για σπουδαστές (που τον καλλιεργούν μαζί με τους γείτονες), αλλά και ως παραγωγική δομή και έκταση που ο κόσμος μπορεί να απολαύσει.

Ο αστικός αμπελώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει συνολικά 480 ρίζες αποκλειστικά ελληνικών λευκών και κόκκινων ποικιλιών - Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μαλαγουζιά και Ρομπόλα. Για την ώρα οι ποσότητες του κρασιού δεν έχουν διατεθεί, αλλά προορίζονται για κάποιες κοινωνικές δομές του δήμου, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ή για πώληση σε δημοπρασίες, ως συλλεκτικές. Ειδικά στην αρχή, οι φιάλες θα προσφέρονται και ως δώρα στους επίσημους επισκέπτες της πόλης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου