Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ο ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύσει τα πελατάκια του Δημοσίου γεμίζει την Ελλάδα λαθρομετανάστες


Περικοπές στις δαπάνες του βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, ο δημοσιονομικός «κόφτης» θα ενεργοποιηθεί αυτόματα την άνοιξη του 2017 αν δεν επιτευχθεί πλεόνασμα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ακόμα και αν βρεθούν ελαφρυντικά που και το τεχνικό μνημόνιο προβλέπει, όπως π.χ. οι δυσμενείς απρόβλεπτες επιπτώσεις του λαθρομεταναστευτικού...
ή του Brexit. Παρότι το κοντέρ του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος Ιουνίου άγγιξε τα 2,5 δισ. ευρώ και ήταν σχεδόν διπλάσιο (+1,1 δισ. ευρώ) από τον στόχο που είχε τεθεί για το α΄ εξάμηνο, στο οικονομικό επιτελείο καταβάλλουν υπερπροσπάθεια εξοικονόμησης μπροστά στον φόβο ότι μπορεί να ξεμείνουν από «καύσιμα» στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Το αν τελικώς θα καταφέρουν να αποφύγουν πρόσθετα μέτρα και περικοπές, πολύ πριν από την ενεργοποίηση του «κόφτη», θα αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τα τέλη Ιουλίου, όταν θα πρέπει να εισπραχθούν σχεδόν 6 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος, αυξήσεις ΦΠΑ κ.λπ.

Σύμφωνα με το protothema, σε σχέση με το α’ εξάμηνο όπου οι φορολογούμενοι πλήρωναν μόνο για φόρους κατανάλωσης και παλαιά χρέη στην Εφορία, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Στις επόμενες 180-200 μέρες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν πλέον και τους τρέχοντες φόρους της χρονιάς, δηλαδή φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Ηδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο σε πάνω από 15 δισ. ευρώ και συνολικά πάνω από 89 δισ., ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσουν και τα 100 δισ. στο τέλος της χρονιάς. Την ίδια ώρα, το Δημόσιο χρωστάει -και δεν πληρώνει- στους ιδιώτες συνολικά πάνω από 6 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις, σε μια εποχή όπου το διαθέσιμο εισόδημα και η φοροδοτική ικανότητά τους μειώνονται δραματικά.
Ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει ότι μέσα στο β’ εξάμηνο του 2016 το Δημόσιο θα πρέπει να εξοικονομήσει 35-40 δισ. ευρώ ή 30% του ΑΕΠ της χώρας! Επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν 30 δισ. σε άμεσους και έμμεσους φόρους ως το τέλος του έτους. Επιπλέον, οι περικοπές δαπανών από το Δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ εφέτος (έναντι 3,3 δισ. στο α’ εξάμηνο).

 Ως τον Ιούνιο είχαν εισπραχθεί 23 από τα 53,5 δισ. που προβλέπει συνολικά για φέτος ο Προϋπολογισμός. Το 1,5 από τα 23 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν αφορούσαν ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή απλήρωτους φόρους του παρελθόντος τους οποίους οι φορολογούμενοι πλήρωσαν προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις ή για να μη χάσουν ρυθμίσεις χρεών. Από τον Ιούλιο, όμως, η εικόνα αλλάζει, αφού οι φορολογούμενοι θα πρέπει κάθε μήνα πλέον και ως τέλος της χρονιάς να πληρώσουν ταυτόχρονα:

 ■ Τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για φόρους εισοδήματος. Με βάση τα εκκαθαριστικά του Ε1 που εκδόθηκαν θα πληρωθούν 3,5 δισ. σε 3 διμηνιαίες δόσεις (ξεκινώντας από τον Ιούλιο και πληρώνοντας άμεσα τα 1,3 δισ. ευρώ). Επιπλέον, θα πληρώσουν τουλάχιστον 6,5-7 δισ. μέσω παρακράτησης φόρων και εισφορών για μισθούς και συντάξεις που αποδίδουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις.

■ Τα 3 από τα συνολικά 3,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να βεβαιωθούν εφέτος για τον ΕΝΦΙΑ του 2016. Μόλις την περασμένη εβδομάδα (καθώς έκλεινε η υποβολή των δηλώσεων) η κυβέρνηση κατάργησε αναδρομικά ολόκληρες κατηγορίες φορολογουμένων (ανάπηροι, πολύτεκνοι κ.λπ.), θέτοντας νέα κριτήρια για εκπτώσεις και απαλλαγές φόρου, φορτώνοντάς τους με 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο ιδιοκτησίας σε σχέση με όσα ήξεραν ότι πλήρωναν πέρυσι και φέτος.

■ Τουλάχιστον 1 δισ. από τα συνολικά 89 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν ως τον Απρίλιο του 2016.

■ 8 δισ. από αυξήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους (από τα συνολικά 15 δισ. ευρώ εφέτος).
Επιπλέον, μέσα στο 2016 πρέπει να εισπραχθούν ακόμα:

■ Εσοδα από ρυθμίσεις εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων που θα «τρέξουν» από τον Αύγουστο και μετά.

■ 2,5 δισ. έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για να συμβεί αυτό όμως θα έπρεπε στο α’ εξάμηνο να έχουν δαπανηθεί και επενδυθεί ήδη τουλάχιστον 2 δισ. (και όχι μόλις 1 δισ. όπως συνέβη) από τα συνολικά 6 δισ. που προβλέπονται για φέτος.

■ 1,8 δισ. από αποκρατικοποιήσεις (προς το παρόν εισπράχθηκαν μόλις 50 εκατ. ευρώ).


 ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ

Πρώτο crash test για τα φετινά έσοδα - Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.

Πρώτο crash test για τα φετινά έσοδα - Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.

Της Μαρίας Βουργάνα
Το πρώτο δύσκολο τεστ για την εισπραξιμότητα των νέων φορομέτρων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο με το επικαιροποιημένο μνημόνιο περνάει αυτές τις ημέρες το οικονομικό επιτελείο περιμένοντας με αγωνία να δει τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία.
Ο μήνας θα πρέπει να κλείσει με φορολογικά έσοδα ύψους 5,57 δισ. ευρώ προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων. Για να συμβεί αυτό, 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να φανούν συνεπείς και να πληρώσουν μέχρι σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της δήλωσής τους και πάνω από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αποδώσουν το ΦΠΑ ο οποίος από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε από το 23% στο 24%.
Μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να φανούν στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα που λήγει η προθεσμία. Η τελική εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έδειξε ότι πάνω από ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2015, ο οποίος κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.600 ευρώ. Στα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων ενσωματώνονται όχι ένας άλλα μέχρι και πέντε διαφορετικοί φόροι: ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η προκαταβολή φόρου.Επιχειρήσεις 
Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο ενώ όσες υπέβαλαν τη δήλωσή τους μέχρι τις 25 Ιουλίου που έληξε η προθεσμία θα καταβάλλουν τη δεύτερη δόση μέχρι το τέλος Αυγούστου καθώς η πρώτη εξοφλείται με την υποβολή της δήλωσης. Το συνολικό ποσό που θέλει να εισπράξει φέτος το υπουργείο Οικονομικών από τις επιχειρήσεις φθάνει τα 2,9 δισ. ευρώ.
Πρώτο crash test για τα φετινά έσοδα - Πρέπει να εισπραχθούν φόροι 25 δισ.
ΦΠΑ 
Πρώτο crash test όμως και για τον νέο αυξημένο ΦΠΑ. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016 ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον ΦΠΑ Ιουνίου. Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% από 23% και καταργήθηκε η έκπτωση 30% του ΦΠΑ σε ακόμη 11 νησιά. Στην πράξη θα φανεί αν οι εισπράξεις θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Τα δύσκολα είναι μπροστά 
Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να εμφανίζεται ικανοποιημένο για την εκπλήρωση των στόχων στο σκέλος των φορολογικών εσόδων στο πρώτο εξάμηνο καθώς εισπράχθηκαν επιπλέον 730 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις αλλά γνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ.
Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να έχει εξαντληθεί, εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τα οποία δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν στα 95 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος τους έτους καθώς εκτός από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιουνίου, οι φορολογούμενοι καλούνται από τους επόμενους μήνες να πληρώσουν τις υπόλοιπες δόσεις του φόρου εισοδήματος, τον φετινό ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2017.
Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φετινού ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.
Παρά το γεγονός ότι τα αγροτεμάχια δεν θα συνυπολογιστούν φέτος στο συμπληρωματικό φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν φέτος «φουσκωμένο» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έχει ως συνέπεια περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι τον πλήρωναν ήδη να τον καταβάλουν φέτος σημαντικά αυξημένο, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 20% που είχαν μέχρι πέρυσι στο φόρο.
Φόροι για κέρδη
Αυξημένους φόρους για τα κέρδη τους πληρώνουν φέτος οι επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%. Μέχρι σήμερα θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωση τον Ιούνιο
ΦΠΑ
Μέχρι σήμερα θα πρέπει να υποβληθούν οι τριμηνιαίες δηλώσεις από τους επαγγελματίες για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2016, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις θα αποδώσουν τον ΦΠΑ Ιουνίου.
Οι φορο-λογαριασμοί που θα πληρώσουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017
Σήμερα
• Πληρωμή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Αύγουστος
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Σεπτέμβριος
• Πληρωμή πρώτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Οκτώβριος
• Πληρωμή δεύτερης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Νοέμβριος
• Πληρωμή τρίτης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
• Πληρωμή τρίτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δεκέμβριος
• Πληρωμή τέταρτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016
• Πληρωμή τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
• Πληρωμή τελών κυκλοφορίας 2017
Ιανουάριος 2017
• Πληρωμή πέμπτης δόσης ΕΝΦΙΑ 2016


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου