Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Μυστήριο με το νησί «φάντασμα» στη μέση του Ειρηνικού


Ένα νησί στο νότιο Ειρηνικό που διακρίνεται στο Google Earth και στους μεγάλους παγκόσμιους άτλαντες, τελικά δεν υπάρχει, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα αυστραλών επιστημόνων που πραγματοποίησε αποστολή για να εντοπίσει αυτό το κομμάτι γης, αλλά μάταια.

Το νησί είναι ορατό στον ψηφιακό άτλαντα Google Earth, με την ονομασία...
 Sandy Island, στη Θάλασσα των Κοραλλιών, ανάμεσα στην Αυστραλία και το γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας.

Ο Times Atlas of the World, ένας από τους άτλαντες που αποτελούν πηγή αναφοράς, το αποτυπώνει ως Sable Island.
Ναυτικοί χάρτες που χρησιμοποιεί το Southern Surveyor, ένα πλοίο επιστημονικών ερευνών, καταγράφουν επίσης το νησί αυτό, είπε η Μαρία Σέτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που μετείχε στην αποστολή για τον εντοπισμό του νησιού.

Σε μια αποστολή αναγνώρισης κομματιών του ηπειρωτικού φλοιού της αυστραλιανής πλάκας που έχει βυθιστεί στη Θάλασσα των Κοραλλιών, οι επιστήμονες ουδέποτε βρήκαν το νησί αυτό.

"Θέλαμε να εξακριβώσουμε. Η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής έδειχνε σε αυτό το σημείο ένα βάθος 1.400 μέτρων, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο βάθος", πρόσθεσε η Σέτον, επιστρέφοντας από το θαλάσσιο ταξίδι που διήρκησε 25 ημέρες.

"Το νησί αποτυπώνεται στο Google Earth και σε άλλους χάρτες, ωστόσο διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει. Είναι κάτι που μας προκαλεί κατάπληξη. Είναι πολύ παράξενο".

"Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα σε σχέση με τους χάρτες και τη γεωγραφία, είναι ότι ο κόσμος δεν σταματά να εξελίσσεται. Και η διατήρηση του ρυθμού των αλλαγών αυτών είναι μια αποστολή που δεν σταματά ποτέ", δήλωσε εκπρόσωπος της Google.

Η Αυστραλιανή Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού που είναι αρμόδια για τη σχεδίαση των επίσημων ναυτικών χαρτών δήλωσε στο Fairfax Media ότι αντιμετωπίζει τα κοινά γεωγραφικά δεδομένα με επιφύλαξη, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες είναι ξεπερασμένες ή λανθασμένες.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου