Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Δωρεάν βιβλίο στα Επίκαιρα αυτής της εβδομάδος


Ως κεντρικό θέμα στο περιοδικό που κυκλοφορεί σήμερα, είναι ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδος με χάρτες-αποδείξεις που αποδεικνύουν, ότι γνώριζαν οι ιθύνοντες από το 1965, την ύπαρξη κοιτασμάτων και πετρωμάτων.

Επίσης εντελώς δωρεάν το 400 σελίδων βιβλίο "Οι Έλληνες της Δύσης" του V. Manfredi.

Από το οπισθόφυλλο:
 
Το βιβλίο είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στη Μεσόγειο και τη Μεγάλη Ελλάδα, με σκοπό την ανακάλυψη των ριζών του πολιτισμού μας. Η ίδρυση ελληνικών αποικιών στη Δύση στάθηκε μια αληθινή εποποιία, κατά την οποία από τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. μικρές ομάδες νέων που δεν είχαν καμιά ελπίδα να επιβιώσουν στην πατρίδα τους βγήκαν σε μια θάλασσα άγνωστη και γεμάτη κινδύνους, αναζητώντας έναν καινούριο τόπο για να οικοδομήσουν ένα πιο ευοίωνο μέλλον.

Ευβοείς, Κορίνθιοι, Μεγαρείς, Ρόδιοι, Κρήτες, Σπαρτιάτες, Αχαιοί, Λοκροί, Κολοφώνιοι, Κνίδιοι, Τροιζήνιοι, Φωκαείς και Θηραίοι. Επί τέσσερις αιώνες, αρχής γενομένης από τον 8o αιώνα π.Χ., ιδρύουν πόλεις και αποικίζουν περιοχές σε ολόκληρη την τότε γνωστή Δύση, διαδίδοντας, μεταξύ άλλων, και την ελληνική γλώσσα στη σημερινή Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ιβηρική Χερσόνησο αλλά και στη Βόρεια Αφρική. Πόλεις όπως η Μασσαλία και η Νίκαια στη Νότια Γαλλία ή οι Συρακούσες στη Σικελία ιδρύονται από Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια αλλά και να επεκτείνουν το εμπορικό τους δαιμόνιο σε άγνωστους μέχρι να ξεκινήσουν από την πατρίδα τους προορισμούς.

Συνυπάρχοντας με άλλους λαούς, όπως οι Ετρούσκοι και οι Φοίνικες, τους μεταφέρουν τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά, προσαρμοζόμενοι παραλλήλως στα νέα εδάφη, τα οποία σηματοδοτούν και την κυριαρχία τους στις θαλάσσιες οδούς.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi του Μιλάνου Βαλέριο Μ. Μανφρέντι, σε συνεργασία με τον Λορέντζο Μπρατσέζι, καθηγητή Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, εντοπίζει στο βιβλίο του Οι Έλληνες της Δύσης (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη), το οποίο προσφέρουν τα «Επίκαιρα» στους αναγνώστες τους, το ιστορικό πλαίσιο και τα χαρακτηριστικά του αποικιακού εγχειρήματος. Ταυτοχρόνως, μελετά κάθε περίπτωση αποικιστών και αποικιών ξεχωριστά. Ο συγγραφέας καταλήγει στο αβίαστο συμπέρασμα πως οι Έλληνες της Δύσης δημιούργησαν ένα είδος πολύμορφου κοινωνικοπολιτικού περιβάλλοντος, το αποτύπωμα του οποίου παραμένει ευδιάκριτο στις μέρες μας.

epikaira.gr    

*Το περιοδικό κοστίζει 3,5 ευρώ, ενώ μόνο η αξία του βιβλίου, είναι 18~20 ευρώ :)





Στα "Επίκαιρα" που κυκλοφορούν την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου οι αποκαλυπτικοί χάρτες

Έκρυβαν τους χάρτες με τον ορυκτό πλούτο, από το 1965

Γνώριζαν εδώ και δεκαετίες τι υπάρχει στο ελληνικό υπέδαφος.

Πού είχαν εντοπίσει χρυσό, ουράνιο, πετρέλαιο, φυσικό αέριο.

Το «Μνημόνιο» του 1948: Οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Πώς υποθήκευσαν από τις 2 Ιουλίου 1948 τον ορυκτό πλούτο της χώρας.  


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου