Αν το θεωρείτε αναγκαίο, μπορείτε να χρησιμοποιείτε (αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες) αλάτι, πιπέρι, αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, υποκατάστατα ζάχαρης εκτός από...
φρουκτόζη, άνηθο για γεύση, γαρίφαλα, δυόσμο, κανέλα, κάρυ, καφέ ή τσάι ή άλλα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη, μαϊντανό, σόδα, ανθρακούχο νερό, μουστάρδα (μέχρι μισό κουταλάκι), ξύδι (μέχρι ένα κουταλάκι), κύβους γεύσης (μέχρι έναν), πίκλες (μέχρι 5-6), ζελέ light (έναν), ανεπεξέργαστο πίτουρο, κέτσαπ (μέχρι μισό κουταλάκι) και σταγόνες φρέσκου λεμονιού. Αν δε γίνονται υπερβολές, οι θερμίδες που προσφέρουν στις συνήθεις ποσότητες θεωρούνται αμελητέες.
Για να αδυνατίσετε:
Ø Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας προσθέτοντας πίτουρο μέσα στα φαγητά σας (μία κουταλιά της σούπας έχει λιγότερο από 15 θερμίδες). Η προσθήκη πίτουρου στις μαγειρεμένες ή ωμές τροφές, όπως το γιαούρτι, είναι μία πολύ καλή και φυσική λύση που, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα – με την προϋπόθεση της σταδιακής αύξησης της δόσης του. Η χωρίς σταδιακό τρόπο υπερβολική κατανάλωση πίτουρου (η και άλλων φυτικών ινών) μπορεί να προκαλέσει διάρροιες, τυμπανισμό και μείωση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών των άλλων τροφών.
Ø Πρέπει να ελαττώσετε αλλά δεν πρέπει να κόψετε τελείως το αλάτι (χλωριούχο νάτριο), το οποίο μαζί με το κάλιο ρυθμίσει την ισορροπία νερού στον οργανισμό. Δραστικός περιορισμός του αλατιού προκαλεί ταχεία απώλεια νερού (λόγω αυξημένης διούρησης) και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Αυξημένες ποσότητες αλατιού προκαλούν αύξηση της πίεσης, προβλήματα στα νεφρά, μείωση του υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και αύξηση της κατακράτησης νερού.
Ø Οι συνήθεις τροφές περιέχουν αρκετό αλάτι και γι’ αυτό δε χρειάζεται να βάζετε πάνω από 1-2 γραμμάρια αλάτι στο φαγητό σας.
Ø Αν δεν έχετε υπόταση, μπορείτε να ελαττώσετε τη χρήση του αλατιού χρησιμοποιώντας υποκατάστατα που έχουν παρόμοια «αλμυρή» γεύση, αλλά μόνο το 1/3 της ποσότητας του κανονικού αλατιού.
Ø Για να νοστιμίσετε τα φαγητά, χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες πιπεριού (το κόκκινο αυξάνει τη θερμογένεση), ρίγανη (βοηθάει στο μεταβολισμό του λίπους), φυσικά αρωματικά βότανα κι ελάχιστα καρυκεύματα.
Ø Ο μαϊντανός μπορεί να συνοδεύσει αρκετά φαγητά και σαλάτες, αλλά σε μεγάλες δόσεις (ή συχνή χρήση) μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα έντερα.
Ø Προσθέστε στη διατροφή σας ωμό σκόρδο. Ρίχνει την πίεση, διαλύει τις πέτρες στα νεφρά, καταπολεμά τη χοληστερίνη, βοηθά το ορμονικό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Το μαγειρεμένο σκόρδο, όμως, δεν έχει τις ιδιότητες του ωμού. Γι’ αυτό να χρησιμοποιείτε ωμό σκόρδο στις σαλάτες σας (αρκεί να μην έχετε χαμηλή πίεση, σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ή πρόβλημα με τη μυρωδιά του).
Ø Χρησιμοποιήστε με μέτρο light προϊόντα, πάντα σε μικρές ποσότητες, αντικαθιστώντας μέρος των παχυντικών τροφών σας κι όχι επιπλέον αυτών που τρώτε.
Ø Αποφύγετε, όσο μπορείτε, τα τεχνητά γλυκαντικά: Τα περισσότερα γλυκαντικά είναι χημικά παρασκευάσματα τα οποία εάν λαμβάνονται σε μεγάλες δόσεις και σε μακροχρόνια βάση, έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Επιπλέον η χρήση κάποιων απ’ αυτά μπορεί να αυξήσει την όρεξη για γλυκά και την πείνα.
Ø Η ασπαρτάμη έχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη (στην ίδια ποσότητα), αλλά πολλαπλάσια γλυκαντική ισχύ. Έτσι, βάζοντας λιγότερη ποσότητα πετυχαίνετε την ίδια γλυκύτητα, αλλά με πολύ λιγότερες θερμίδες.
Ø Η ακεσουλφάμη-Κ δεν περιέχει θερμίδες, ενώ η σακχαρίνη δεν θεωρείται πλέον ύποπτη καρκινογένεσης.
Ø Χημικά γλυκαντικά, συντηρητικά και γενικά «πρόσθετα» τροφίμων θεωρούνται γενικώς ασφαλή αν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Το «μικρές ποσότητες» όμως μπορεί να αποδειχτεί πολύ σχετικό, αν αθροίσετε το σύνολο της ποσότητας που προσλαμβάνετε καθημερινά από όλες τις τροφές που τα περιέχουν (επιδόρπια, light αναψυκτικά, χυμοί, τροφές «διαίτης», γλυκά κ.τ.λ.).
Ø Μπορείτε να τρώτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με φειδώ. Το μάσημα τσίχλας μπορεί να προκαλέσει έκκριση γαστρικών υγρών κι επιπλέον ν’ αυξήσει (αντανακλαστικά λόγω της γλυκιάς γεύσης) την παραγωγή ινσουλίνης που ευνοεί την αποθήκευση λίπους. Αν μασάτε τσίχλες, κάντε το αμέσως μετά το φαγητό – είναι λιγότερο επικίνδυνο και σε μερικές περιπτώσεις βοηθά στη μείωση των οξέων του στόματος.
Ø Το ζελέ light περιέχει ελάχιστες θερμίδες (8-10 το μπολάκι) οι οποίες προέρχονται από πρωτεΐνη κολλαγόνου (ζελατίνη).
Ø Βάζετε πάντα μερικές σταγόνες λεμόνι στα φαγητά σας.
Ø Αποφύγετε τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα εάν νιώθετε ότι σας ανοίγουν την όρεξη ή αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας ή αιμορροΐδες.
Πηγή: «Οδηγός διατροφής για αποτελεσματικό και μόνιμο αδυνάτισμα», Σ. Δεδούκος – Φ. Τσούμος
Εκδόσεις Αθλότυπο, Αθήνα 2005
siga.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου