Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αυτή είναι η συμφωνία για την Ελλάδα


Κάνουν όλοι πίσω

Τι συμφωνούν ΔΝΤ-ΕΕ και τι θα αποφασίσουν αύριο. Παίρνουμε δόση 44 δισ Ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες.

Ο κύβος ερρίφθη και ο μεγάλος συμβιβασμός ΔΝΤ-ΕΕ βρίσκεται προ των πυλών αφού χρειάστηκε η αποφασιστική παρέμβαση των ΗΠΑ που ζήτησαν λύση εδώ και τώρα για την Ελλάδα.:


Η Ελλάδα αύριο στο Eurogroup αναμένεται να πάρει την πολυπόθητη τριπλή δόση των 44 δισ Ευρώ αλλά και να έχει ανοικτό πεδίο για μια εμποσθοβαρή χρηματοδότηση με επόμενες δόσεις 25 δισ Ευρώ.

Έτσι το ΔΝΤ ρίχνει νερό στο κρασί του και αποδέχεται χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2020 στο 124% αντί για 120% με αυτό να μεταφράζεται σε μείωση των απαιτήσεων μείωσης του χρέους κατά 8 δισ Ευρώ περίπου. Άλλωστε το 120% αποτελούσε αυθαίρετη τοποθέτηση του πήχη βιωσιμότητας και βασιζόταν στην πορεία του ιταλικού χρέους το οποίο θωρείται βιώσιμο από το ΔΝΤ.

Η Γερμανία δέχεται δραστική μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και πρόκειται να χορηγηθούν ως βοήθεια. Βάζει όμως ως όρο ελάχιστου επιτοκίου το euribor + 0,75. Επίσης συζητά μετάθεση αποπληρωμής των δανείων αλλά και πάγωμα καταβολής των τόκων μέχρι το 2016. Το ΔΝΤ από την πλευρά δέχεται μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής.

Η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης δέχονται να επιστρέψουν το 75% των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται για 8-10 δις ευρώ. Έτσι επτυγχάνεται ένα έμμεσο κούρεμα του χρέους.

Επίσης συζητείται και η δυνατότητα επαναγοράς ομολόγων με συγκεκριμένα όρια τιμών. Ωστόσο η αγορά δεν θα είναι μαζική γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να πέσουν θύματα μιας "εθελοντικής" αλλά κατ ουσίαν υποχρετικής πώλησης των ομολόγων του που θα οδηγήσει σε διαγραφή χρέους 10 δισ Ευρώ.

http://www.axiaplus.gr/


Οι βραχυχρόνιες λύσεις που προκρίνονται


Οι 4 βασικές λύσεις για την Ελλάδα που εξετάζονται


1) Επαναγορά χρέους.

Με βάση το σχέδιο αυτό η Ελλάδα με 10 δις ευρώ θα μπορούσε στις 35 μονάδες βάσης να αγοράσει θεωρητικά 28 δις ευρώ χρέους.

Ωστόσο θα πρέπει να εξακριβωθεί αν με την επαναγορά χρέους ωφελείται και πόσο η χώρα, γιατί οι τράπεζες δεν πρέπει να συμμετάσχουν, ποιες είναι οι παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς το κέρδος – όφελος δεν διασφαλίζεται είναι αυξομειώσιμο.

Η Ελλάδα είχε εκδώσει 20 νέα ομόλογα περίπου ονομαστικής αξίας 75 δις ευρώ.

Οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά στις 28 μονάδες βάσης άρα τα 75 δις ευρώ ονομαστικής αξίας αποτιμώνται 21 δις ευρώ περίπου.

Τι σημαίνει επαναγορά;

Το ελληνικό κράτος έχοντας διασφαλίσει ρευστότητα μέσω του ΟΔΔΗΧ θα προχωράει σε αγορές ομολόγων με στόχο να αγοράσει ομόλογα από τους κατόχους.

Ποιος θα δανείσει την Ελλάδα δηλαδή τον ΟΔΔΗΧ για να μπορέσει να επαναγοράσει;

Οι προτάσεις που έχουν εξεταστεί είναι 2 ή να δοθεί δάνειο από τον EFSF/ESM 10 δις ευρώ ή να χρησιμοποιηθεί μέρος από την mega δόση των 44 δις ευρώ για να επαναγοραστεί χρέος.

Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες;

Αν υποθέσουμε ότι έχει ξεπεραστεί η ανεύρεσης κεφαλαίων τρία πράγματα χρήζουν μεγάλης προσοχής.

1)Ποιοι θα πωλήσουν

2)Σε ποιες τιμές θα πωλήσουν και

3)αν υπάρξει που θα υπάρξει ακραία κερδοσκοπία δεν θα μειωθεί το όφελος της Ελλάδος;

Ποιοι θα πωλήσουν;

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν επενδυτές που θα θέλουν να πωλήσουν στις 28 μονάδες βάσης.

Άρα φυσικό επακόλουθο είναι να υπάρξει ακραία κερδοσκοπία από hedge funds και τράπεζες που θα θελήσουν να βελτιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Το ελληνικό κράτος θέλει να αγοράσει φθηνά αλλά οι κάτοχοι θέλουν να πωλήσουν όσο το δυνατό πιο ακριβά.

Ωστόσο στις 28 μονάδες βάσης ελάχιστοι θα προσφερθούν όπως και στις 40 μονάδες βάσης.

Μόνο ίσως από τις 50 ή 60 ή 70 μονάδες βάσης και πάνω μπορεί κάποιοι να αρχίσουν να το σκέφτονται σοβαρά.


Οι δύο εκδοχές

Από την στιγμή που θα ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα επαναγοράζει χρέος δύο πράγματα θα συμβούν ή οι τιμές θα εκτοξευτούν ή η άνοδος θα είναι ελεγχόμενη καθώς οι επενδυτές θα ξέρουν ότι είναι οριοθετημένες οι επαναγορές.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις της μεγάλης ανόδου των τιμών ή της μικρότερης ανόδου προφανώς οριοθετείται και το κέρδος – όφελος της χώρας.

Π.χ. με 10 δις ευρώ στις 35 μονάδες βάσης αγοράζονται 28 δις ευρώ χρέους σε ονομαστικές τιμές.

Στις 50 μονάδες βάσης τιμές με 10 δις ευρώ αγοράζονται 20 δις ευρώ.

Όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο μειώνεται το όφελος του κράτους.

Όμως οι τράπεζες που κατέχουν χρέος ονομαστικής αξίας 14-15 δις ευρώ αν αυξηθούν σημαντικά οι τιμές θα μειωθούν δραστικά οι αποτιμητικές ζημίες έως εξαλειφθούν και θα αποτιμηθούν με θετικές καθαρές θέσεις, εξέλιξη άκρως θετική.

Οι τράπεζες δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους.

Όμως η επαναγορά έχει πρόσκαιρο όφελος γιατί π.χ. οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πωλήσουν ομόλογα αλλά θα ευεργετηθούν από την άνοδο των τιμών των ομολόγων.

Με βάση ενδείξεις πάνω από 65-75 μονάδες βάσης ξεκινάει το πραγματικό όφελος για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζουμε ότι με εγγύηση των ομολόγων των τραπεζών από το ΤΧΣ που απορρίφθηκε στην ονομαστική αξία το κεφαλαιακό όφελος των τραπεζών ήταν 7,5 δις ευρώ.

Για τις τράπεζες η άνοδος είναι ενδιαφέρουσα καθώς μειώνει τις αποτιμητικές ζημίες αλλά δεν διασφαλίζει μακροχρόνια το όφελος.

Αν προκύψει μια αρνητική είδηση π.χ. οι τιμές θα υποχωρήσουν εκ νέου και θα επηρεαστεί αρνητικά η καθαρή θέση των τραπεζών.


2) Τα επιτόκια των δανείων μειώνονται στο Euribor 3 μηνών +0,30% με +0,50% ή 0,50% με 0,70% αντί Euribor +1,5% δηλαδή 1,7%.

Το 1,7% να γίνει 0,5% ή 0,7% η Ελλάδα να αποπληρώνει κατά βάση κεφάλαιο και λιγότερους τόκους.


3) Η ΕΚΤ έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει τα ομόλογα που κατέχει στις τιμές κτήσης που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 μονάδων βάσης με νέα ομόλογα.

Π.Χ. έχει αποκτήσει ελληνικά ομόλογα 1 δις ευρώ στις 70 μονάδες βάσης. Στην λήξη τους θα πάρει 1,42 δις ευρώ συν τόκους και κουπόνια.

Με βάση ένα σχέδιο αυτά τα 420 εκατ να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η νέα πρόταση είναι πιο πρακτική. Να αντικατασταθούν τα παλαιά ομόλογα με τιμές κτήσης 70-80 μ.β. με νέα ομόλογα όπου τα νέα ομόλογα θα είναι στις ονομαστικές τιμές.

Δηλαδή οι 70 μ.β. του παλαιού ομολόγου να αντιστοιχούν στις 100 μ.β. του νέου ομολόγου.

Η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές τράπεζες κατέχουν 56 δις ευρώ χρέους που έχουν αποκτήσει με τιμές κτήσης μεταξύ 70-80 μονάδων βάσης.


4) Δόθηκε 2ετής επιμήκυνση στην εφαρμογή του μνημονίου αλλά θα χρειαστούν και 20 δις ευρώ νέα χρηματοδότηση.

Μόνο από τις εκδόσεις, τις αυξημένες εκδόσεις εντόκων δεν καλύπτεται αυτός ο στόχος.

Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο δάνειο για να μπορέσει να ανταπεξέλθει.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου