Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Όργιο βίας» καταγγέλλουν φοιτητές του ΑΠΘ +Βίντεο



Τόπο «ξένο» και «επικίνδυνο», που τελεί υπό το κράτος της βίας και της τρομοκρατίας χαρακτηρίζουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φοιτητές της Νομικής Σχολής, σε επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρό της και την κοινοποιούν στον πρύτανη, τον κοσμήτορα και τον Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν με την επιστολή τους εικόνες...
 «ανομίας» και «χουλιγκανισμού», καθώς και συγκεκριμένα περιστατικά βίας στο χώρο της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ, από «ενδοπανεπιστημιακούς υποκινητές φαυλότητας, που εκβιάζουν πρόσωπα και θεσμούς», εξαιτίας των οποίων, όπως αναφέρουν, αποθαρρύνεται οποιαδήποτε ακαδημαϊκή διαδικασία και καθίσταται πλέον η κατάσταση στο πανεπιστήμιο «μη διαχειρίσιμη».

Αναφέρουν ότι οι φοιτητές της Νομικής φοβούνται να μιλήσουν, ακόμη και να προσεγγίσουν το πανεπιστήμιο, ειδικά τις βραδινές ώρες, ενώ όσοι προσπαθούν να δώσουν εθελοντικά λύση στο θέμα των σκουπιδιών δέχονται απειλές και ύβρεις. Παρατίθεται και περίπτωση Κύπριου φοιτητή που νόσησε εξαιτίας των υγειονομικών συνθηκών και διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του.

«Είμαστε μάρτυρες ενός οργίου βίας. Το μαχαίρι έφτασε πραγματικά στο κόκαλο, είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος την προσχηματική γλώσσα. Το ΑΠΘ και η Νομική Σχολή τελούν υπό το κράτος της βίας και της τρομοκρατίας που ως μορφή πολιτικής δραστηριότητας λέγεται φασισμός. Δεν χωρούν μισόλογα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή και υποστηρίζεται ότι όταν παραβιάζεται η λειτουργία του πανεπιστημίου από μια ομάδα ανθρώπων που, είτε διεκδικούν δίκαια τα αιτήματα τους είτε όχι, πρέπει να εξασφαλιστεί και το δικαίωμα στην πλειοψηφία να συνεχίσει το δικό της αγώνα.

Ο πρόεδρος του τμήματος Νομικής, Νικόλαος Μπιτζιλέκης, στον οποίο εστάλη πρωταρχικά η επιστολή, δήλωσε ότι η ομάδα των περίπου 35 φοιτητών του κατήγγειλαν περιπτώσεις ερασμιακών φοιτητών, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους φοιτητές που υπογράφουν την επιστολή ο οποίος έχει πρωτοστατήσει σε κινήσεις ενάντια σε καταλήψεις σε σχολές, δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του και αναγκάστηκε να μείνει σε ξενοδοχείο για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο εντοπίστηκε και εκεί, ενώ δέχθηκε υλικές ζημιές στο αυτοκίνητό του.

«Υπήρξαν περιστατικά με κουκουλοφόρους που εισήλθαν στη σχολή και προκάλεσαν καταστροφές, και εν τη παρουσία μου. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα ανομίας και βίας στο ΑΠΘ, που τελευταία έχει ενταθεί λόγω του ελλείμματος διοίκησης και φύλαξης, εξαιτίας της κατάληψης των εργολαβικών υπαλλήλων» ανέφερε ο κ.Μπιτζιλέκης και πρόσθεσε ότι συγκεκριμένοι πυρήνες, σε συνεργασία με φοιτητές προσπαθούν να ισχυροποιήσουν τις καταλήψεις και να εναντιωθούν σε πρωτοβουλίες καθαριότητας.

Στην επιστολή αναφέρονται και τα συγκεκριμένα περιστατικά: "Στις 12/11 και ώρα 12:10μμ στον χώρο του φουαγιέ της ΝΟΠΕ εισέβαλλαν κουκουλοφόροι, άλλοι φορώντας κράνη και έχοντας σιδερογροθιές έσπασαν ότι βρήκαν στο φουαγιέ και χτύπησαν με βία 3 φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από όπου μπορούσαν καθώς η πόρτα που οδηγεί στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κλειδωμένη λόγω των σκουπιδιών. Ένα ανθρωποκυνηγητό ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κυλικείο.

Στις 13/11 πρωινές ώρες και πάλι μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκε στον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής, έσπασε ότι βρήκε στο διάδρομο, σκόρπισε σκουπίδια, χτύπησε 2 άτομα τα οποία προσπάθησαν να βρουν διαφυγή στις τουαλέτες και εγκλωβίστηκαν".

Σημειώνεται, ότι μόλις πριν δύο μέρες, καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ δέχτηκαν επίθεση και ξυλοδαρμό από ομάδα φοιτητών, επειδή προσπάθησαν να απομακρύνουν τα σκουπίδια από τον χώρο τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μίας φοιτήτριας.

Agelioforos.gr


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.


14/11/2012

Προς:
Πρόεδρο Νομικής ΑΠΘ

Κοινοποίηση
-Πρύτανη ΑΠΘ
-Κοσμήτορα ΝΟΠΕ
-Σύλλογο Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ


Το τελευταίο διάστημα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι τόπος ξένος και επικίνδυνος. Η σιωπή, η συγκάλυψη και η πολιτική στήριξη αυτής της κατάστασης έχει καταστήσει την πλειοψηφία των φοιτητών παθητικούς δέκτες και τους αποθαρρύνει από την ακαδημαϊκή διαδικασία. Οι καθηγητές προσέρχονται απελπισμένοι και απογοητευμένοι μη μπορώντας να δώσουν σοβαρές λύσεις που οι περισσότεροι προκρίνουν πραγματικά. Κάποιοι νομίζουν ότι έτσι μπορεί να συνεχίσει η κατάσταση, δυστυχώς δεν γνωρίζουν το πρόβλημα.

Είναι όλο και συχνότερα τα κρούσματα βίας στο χώρο της ΝΟΠΕ του ΑΠΘ. Η κατάσταση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη καθώς δεν λειτουργούν οι δομές του κτιρίου και δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει σχετικές υπηρεσίες ασφάλειας. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική βόμβα που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και απειλεί τη δημόσια υγεία, με αποκορύφωμα φοιτητή της Νομικής Σχολής προερχόμενο από την Κύπρο που νόσησε και διέκοψε προσωρινά τις σπουδές του. Με απόφασή της, η Σύγκλητος απέστειλε έγγραφο στην υγειονομική υπηρεσία αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με προσωπικό ασφαλείας και γραφειοκρατικής φύσεως κινήσεις.

Η σιωπή ή η απάθεια είναι συνενοχή στην εντεινόμενη προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Πανεπιστημίου. Ολοι και όλες, καθηγητές, διοικητικές αρχές, εκλεγμένα όργανα, δικαστικές αρχές, εκτελεστική εξουσία, φοιτητές βλέπουν καθημερινά την ανομία και την αναρχία και κλείνουν τα μάτια. Μέχρι πότε; Οσοι προσπαθήσαμε να δώσουμε εθελοντικά λύση ακόμα και στο μείζον θέμα των σκουπιδιών δεχτήκαμε απειλές και ύβρεις. Με τη σιωπή δεν απαξιώνεις τη βία. Οταν παραβιάζεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου από μια ομάδα ανθρώπων που είτε διεκδικούν δίκαια τα αιτήματά τους είτε όχι, πρέπει να εξασφαλιστεί και το δικαίωμα στην πλειοψηφία να συνεχίσει τον δικό της αγώνα χωρίς να προστίθεται ένα ακόμα πρόβλημα. Η άρνηση συζήτησης με τα πρόσωπα που συντελούν στην κατάσταση αυτή είναι βήμα παθητικής αντίστασης που στέλνει λάθος μηνύματα. Οι ερασμιακοί φοιτητές έχουν υποστεί σοκ από τις εικόνες ανομίας και χουλιγκανισμού. Μέχρι τώρα οι έχοντες την ευθύνη μιλούσαν με όσους προκαλούν τα αντανακλαστικά της δημοκρατίας και προσπαθούσαν να εξευμενίσουν την κατάσταση. Τώρα το τέρας γιγαντώθηκε. Μας φέρονται όπως αυτοί πιστεύουν ότι μας αρμόζει: σαν στρατό εσωτερικής κατοχής. Πρόκειται για μια συμπεριφορά άκρως επικίνδυνη!

Είμαστε μάρτυρες ενός οργίου βίας. Το μαχαίρι έφτασε πραγματικά στο κόκαλο. Είναι καιρός να αφήσουμε κατά μέρος την προσχηματική γλώσσα. Το ΑΠΘ και η Νομική Σχολή τελούν υπό το κράτος της βίας και της τρομοκρατίας που ως μορφή πολιτικής δραστηριότητας λέγεται φασισμός. Δεν χωρούν μισόλογα. Ή με τον φασισμό είσαι ή εναντίον του. Οσοι αποδέχονται ή υποκινούν τον φασισμό που ασκείται στα πανεπιστήμια σημαίνει ότι και οι ίδιοι δεν έχουν επιλέξει, οριστικά και αμετάκλητα, δημοκρατικές μεθόδους δράσης. .

Η προπαγάνδα της βίας και η βία είναι εργαλεία ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα πλέον. Συγκεκριμένα, στις 12/11 και ώρα 12.10 μ.μ. στον χώρο του φουαγιέ της ΝΟΠΕ εισέβαλαν κουκουλοφόροι, άλλοι φορώντας κράνη, και έχοντας σιδερογροθιές έσπασαν ό,τι βρήκαν στο φουαγιέ και χτύπησαν με βία 3 φοιτητές οι οποίοι προσπαθούσαν να δραπετεύσουν από όπου μπορούσαν καθώς η πόρτα που οδηγεί στους πίνακες ανακοινώσεων είναι κλειδωμένη λόγω των σκουπιδιών. Ενα ανθρωποκυνηγητό ενώπιον εκατοντάδων φοιτητών που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο κυλικείο. Στις 13/11, πρωινές ώρες, και πάλι μια ομάδα 15 ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα ανέβηκε στον τρίτο όροφο της Νομικής Σχολής, έσπασε ό,τι βρήκε στον διάδρομο, σκόρπισε σκουπίδια, χτύπησε 2 άτομα τα οποία προσπάθησαν να βρουν διαφυγή στις τουαλέτες και εγκλωβίστηκαν.

Οι φοιτητές της Νομικής ζουν υπό καθεστώς τρόμου, φοβούνται να μιλήσουν, φοβούνται να προσεγγίσουν το πανεπιστήμιο ειδικά βραδινές ώρες. Αυτές δεν είναι συνθήκες όπου μπορούν να συνυπάρξουν η μόρφωση με την ελευθερία λόγου και δράσης. Εάν δεν λάβουμε από κοινού μέτρα, δραστικά, θα θρηνήσουμε θύματα και δεν θα μπορεί να πει κανείς ότι δεν ήξερε το καθεστώς βίας και παραβατικότητας εντός της ΝΟΠΕ.

Είναι δυνατόν να υπάρχουν φοιτητές που το πρωί μετατρέπονται σε χούλιγκαν και το μεσημέρι παρακολουθούν μαθήματα; Υπάρχει κανονισμός; Υπάρχουν κυρώσεις; Επιτέλους να απομονωθούν όσοι αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή άλλων ανθρώπων. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα βίας. Οσοι φέρουν την ακαδημαϊκή ιδιότητα και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε επεισόδια βίας και τρομοκρατίας με ποιον τρόπο μπορούν να συνεχίσουν να ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα; Απαιτείται εγρήγορση και ατομική αφύπνιση. Η συνείδηση του καθένα και της κάθε μίας πρέπει να είναι η απάντηση στη σκληρή και τυφλή βία. Τιθέμεθα όλοι προ των ευθυνών μας ακόμα και τώρα που οι δικαστικές αρχές κωφεύουν και το κράτος απλά περιμένει αίμα για να εφαρμόσει την τάξη και να αποκαταστήσει την ελάχιστη ασφάλεια, αδιαφορώντας για τους ενδοπανεπιστημιακούς υποκινητές της φαυλότητας, που ωμά και ξεδιάντροπα εκβιάζουν πρόσωπα και θεσμούς. Ζητούμε ασφάλεια με εγγυήσεις και διασφάλιση περιβάλλοντος υγιεινής χωρίς καμία καθυστέρηση.

Γνωρίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η παρούσα επιστολή, καθώς υπάρχει κλίμα βίας και απειλών εναντίον όσων τολμούν να μιλήσουν, θεωρούμε κρίσιμη τη μάχη ανάμεσα στην περιστολή θεμελιωδών δικαιωμάτων και μιας μειοψηφίας εγκληματιών που θέλει να καταλύσει ένα ολόκληρο Πανεπιστήμιο.

Με εκτίμηση»







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου