Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Μια λίμνη γεννιέται στη Μακεδονία, αλλά...


Η τεχνητη λίμνη του Ιλαρίωναάρχισε να γεμίζει από τον περασμένο Ιούνιο μετά το κλείσιμο από τη ΔΕΗ της σήραγγας εκτροπής του ομώνυμου φράγματος. Προϊστορικά κτίσματα, αρχαίοι τάφοι, μια μεταλλική γέφυρα και ένα δάσος θα καλυφθούν σύντομα από τα νερά της τεχνητής λίμνης του Ιλαρίωνα.

Η τεχνητη λίμνη του Ιλαρίωναάρχισε να γεμίζει από τον περασμένο Ιούνιο μετά το κλείσιμο από τη ΔΕΗ της σήραγγας εκτροπής του ομώνυμου φράγματος.

Η γέννηση της νέας λίμνης του Ιλαρίωνα, στα όρια των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, βυθίζει για πάντα κάτω από το νερό και τον αρχαιολογικό χώρο Λογκά Ελάτης, μια περιοχή που κατοικήθηκε αδιάλειπτα επί χιλιετίες, από τη Νεολιθική Εποχή έως τα Ελληνιστικά χρόνια.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών επιτάχυναν την πλήρωση του ταμιευτήρα και η πλημμύρα που έχει σχηματιστεί αρχίζει να καλύπτει αργά τα κατάλοιπα των προϊστορικών κτισμάτων και των ταφικών συνόλων που αποκάλυψε τα τελευταία χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη.

Μαζί τους θα χαθεί στον βυθό της λίμνης και η μεταλλική πεζογέφυρα η οποία εξυπηρετούσε την πρόσβαση των προσκυνητών στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, αφού ο καιρός πρόλαβε την προγραμματισμένη αποσυναρμολόγησή της. Επίσης, θα βυθιστεί τελικά και το παρακείμενο δάσος του Λογκά, που επρόκειτο να αποψιλωθεί πριν από τον σχηματισμό του ταμιευτήρα.

Η πεζογέφυρα που οδηγούσε στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα
Η πεζογέφυρα που οδηγούσε στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα.
Η τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, η έκτη κατά σειρά στον ρου του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας, άρχισε να γεμίζει από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την έμφραξη από τη ΔΕΗ της σήραγγας εκτροπής του ομώνυμου φράγματος, και αναμένεται να έχει σχηματιστεί έως το τέλος του έτους, με συνολική επιφάνεια στην ανώτατη στάθμη της τα 21,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο προϊστορικός οικισμός που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.
Ο προϊστορικός οικισμός που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.
Σχεδόν έναν χρόνο πριν, με ειδική επιχείρηση της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε., υπό την επίβλεψη του μηχανικού Δ. Κορρέ, είχε μετακινηθεί σε ράγες στην πλαγιά κατά 140 μέτρα το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου, για να σωθεί από τον κατακλυσμό.


Πριν από έναν χρόνο είχε μετακινηθεί το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου
Πριν από έναν χρόνο είχε μετακινηθεί το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Τουρνικίου


Ο υδροηλεκτρικός σταθμός συνολικής ισχύος 157 MW θα παράγει 410 γιγαβατώρες «καθαρού» ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως, ενώ το έργο εξασφαλίζει επιπλέον την απρόσκοπτη μελλοντική ύδρευση της Θεσσαλονίκης, την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής, αλλά και προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης.


Μια λίμνη γεννιέται στη Μακεδονία



ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ

Ενας αρχαίος οικισμός επιστρέφει στην... Ιστορία

Οι αρχαιολόγοι της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων βλέπουν με θλίψη αυτές τις ημέρες τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει βασανιστικά και να καλύπτει σταδιακά τα ευρήματα που οι ίδιοι έφεραν στο φως τα τελευταία χρόνια, σε σωστικές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με χρηματοδότηση της ΔΕΗ.




Μεταξύ αυτών, η κ. Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, η «ψυχή» του ανασκαφικού έργου των τελευταίων 30 χρόνων στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η οποία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο προσφέρει εθελοντικά και αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, μετά την ένταξή της σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία. Η ίδια αρνήθηκε ευγενικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, όταν ρωτήθηκε από το «Εθνος» για τα συναισθήματά της. «Σιωπώ», είπε, χωρίς να μπορέσει να κρύψει τη συγκίνησή της. Στα στρώματα της Νεολιθικής Εποχής και της Εποχής Χαλκού η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κατοικιών με συνοδευτικούς λάκκους, πίθους και εστίες.

Στα κινητά ευρήματα ανήκουν πήλινα αγγεία -τα περισσότερα μεγάλα αποθηκευτικά-, πήλινα ειδώλια, εργαλεία λίθινα, πελεκητά, οστέινα και από πυριτόλιθο και οψιανό. Επίσης, υφαντικά βάρη, οστέινες βελόνες και άλλα ευρήματα που δηλώνουν υφαντική δραστηριότητα. Σημαντικότατο εύρημα αποτελεί ένα χάλκινο τριγωνικό εγχειρίδιο (μαχαίρι) με τρεις οπές για την προσήλωσή του σε λαβή από άλλο υλικό.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ / ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου