Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το bourbon


To Msn Food μίλησε με τους ειδικούς του λονδρέζικου bourbon bar The Blues Kitchen, κι εμείς σας μεταφέρουμε την «ακτινογραφία» του ξεχωριστού αυτού αμερικανικού whiskey.

Τι είναι το bourbon;

Καλύτερα ας ξεκινήσουμε από το τι ΔΕΝ είναι το bourbon,...
 γιατί εκεί γίνονται οι περισσότερες παρανοήσεις. Σίγουρα δεν είναι σκωτσέζικο whiskey, μιας και δεν κατάγεται από τη Σκωτία, και για τους αγγλόφωνους δεν είναι καν με τη στενή έννοια «whiskey», το οποίο για πολλούς ταυτίζεται με το ιρλανδέζικο ουίσκι.

Για να αποκαλέσει κανείς ένα whiskey bourbon, πρέπει να παράγεται απαραιτήτως στο Kentucky (το λένε και «straight» bourbon), να περιέχει το λιγότερο 40% αλκοόλ ανά φιάλη και να έχει αφεθεί να ωριμάσει τουλάχιστον 4 χρόνια. Πρέπει δε να έχει ωριμάσει σε καινούργια, λευκά αμερικανικά βαρέλια οξιάς, προκειμένου να κουβαλά και τη γεύση του βαρελιού.



Πώς φτιάχνεται το bourbon;

Φτιάχνεται από μια σειρά σιτηρών – μεταξύ αυτών σίκαλη, σιτάρι και καλαμπόκι. Κάποια bourbons προέρχονται μόνο από ένα από τα τρία, ακριβώς για την παραγωγή ξεχωριστής και διακριτής γεύσης, στη συντριπτική πλειοψηφία τους όμως χρησιμοποιούν μία μίξη των τριών. Τα σιτηρά υφίστανται ζύμωση, για τη δημιουργία ενός «πολτού», μερικές φορές πάνω από μία φορά, για να παραχθεί το «ωμό», λευκό οινοπνευματώδες ποτό. Αυτή είναι η βάση, που στη συνέχεια μπαίνει στα βαρέλια οξιάς.


Το Kentucky είναι αρκετά πιο ζεστό απ’ ότι η Σκωτία, γι’ αυτό και το bourbon ωριμάζει πολύ ταχύτερα από ότι το σκωτσέζικο whiskey. Ένα τετράχρονης ωρίμανσης bourbon ισοδυναμεί με σκωτσέζο 10-12 ετών.



Με τι μοιάζει η γεύση του bourbon;


Το κλασικό bourbon είναι ένα κλασικό whiskey από καλαμπόκι, κάτι που του δίνει μια αμυδρή γλυκύτητα χωρίς καθόλου ωρίμανση. Η σίκαλη έχει πιο πικάντικους και πιπεράτους τόνους, ενώ το σιτάρι είναι κάπου ανάμεσα στα δύο. Μεγάλη διαφορά υπάρχει και ανάμεσα στις διάφορες μάρκες. Στην πλειοψηφία τους, έχουν μια καραμελώδη γλυκύτητα και τόνους βανίλιας και μπαχαρικών, που είναι όλα απότοκα των βαρελιών μέσα στα οποία ωριμάζουν.



Τι μάρκες να δοκιμάσω;

Ένα από το πιο ακριβά bourbon, για παράδειγμα στη Βρετανία, είναι το Jim Beam's White Label, που είναι κλασικό και καταπληκτική βάση για κοκτέιλ. Το Maker's Mark είναι επίσης, δημοφιλές και κάπως πιο ποιοτικό, με πιο «λεπτή» γεύση και πικάντικο «βάθος». Το Wild Turkey πουλάει επίσης πολύ, αλλά έχει πολύ υψηλό αλκοολικό βαθμό (50%).


Αναζητήστε και αποστάξεις από μικρότερους «παίκτες», όπως το Knob Creek και το Buffalo Trace, καθώς και άλλες παραλλαγές του Jim Beam, σαν το Jim Beam Black Label (8 χρόνων ωρίμανσης) και Green Label (φιλτραρισμένο με κάρβουνο και με ωρίμανση 8 χρόνων).



Πώς το πίνω;


Τα καλύτερα bourbons καταναλώνονται σε βαριά ποτήρια με πλατύ πάτο, με ή χωρίς πάγο. Ο πάγος τείνει ωστόσο να περιορίζει τα αρώματα και τους γευστικούς τόνους του ποτού, οπότε πειραματιστείτε με τις ίδιες τις επιλογές σας. Για «πλούσια» ποτά, κλασικές λύσεις είναι ο συνδυασμός με cola ή με άλλο αναψυκτικό για ένα κλασικό Bourbon Mule.

Ανάμεσα στα cocktails με bourbon περιλαμβάνονται το Manhattan (bourbon, vermouth και bitters και αν θέλετε με γαρνιτούρα κεράσι), το Mint Julep (μέντα, bourbon, ζάχαρη και νερό) και το Whiskey Sour (bourbon, λεμόνι, ζάχαρη κι αν σας κάνει κέφι, μια δόση ασπράδι αυγού).


Πηγή

4 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

τώρα που κρύωσε για τα καλά, ας γεμίσουμε τα ποτήρια μας για μια πρόποση.καλό χειμώνα!

Κρασοπατήρ είπε...

Ε δεν το λες και κρυο 12~20 βαθμούς έχουμε ακόμη.

Τα ποτήρια πάντως γεμίζουνε ούτως ή άλλως χεχε.

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά προτιμώ το jack daniels
Και το τσακίζω ναουμ ... χικ!

Ανώνυμος είπε...

εγω προτιμω μονο ζιβανια χα....χα....

Δημοσίευση σχολίου