Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Mastaba ~ Το μεγαλύτερο γλυπτό όλων των εποχών! (pic+vid)


Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Christo επιμελείται την κατασκευή του μεγαλύτερου αρχιτεκτονήματος όλων των εποχών, 100 μίλια νότια του Abu Dhabi!

Το «Mastaba», το εκθαμβωτικό γλυπτό του, κόστους 212.000.000 δολαρίων, θα τοποθετηθεί στη μέση της ερήμου ως αντίπαλον δέος των Πυραμίδων της Αιγύπτου. Η κατασκευή του θα διαρκέσει...
 30 μήνες, με εκατοντάδες ανθρώπων να δουλεύουν πάνω σ' αυτό και μια γερμανική εταιρία να αναλαμβάνει την παροχή 400.000 πολύχρωμων βαρελιών πετρελαίου. Επιπλέον, ένα «καλλιτεχνικό θέρετρο» θα στηθεί κοντά στο έργο που θα περιλαμβάνει την έκθεση του project, όπως και κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο και εστιατόριο.

Το «Mastaba» θα είναι οριακά πιο ψηλό από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας και τρεις φορές υψηλότερο από τη Στήλη του Νέλσονα. Πρόκειται για μία πυραμίδα με επίπεδη οροφή, ύψους 150 μέτρων, απώτερος στόχος της οποίας είναι να αποτελέσει ορόσημο για το Abu Dhabi, όπως ακριβώς οι Πυραμίδες για την Αίγυπτο και ο Πύργος του Άιφελ για το Παρίσι. Εκτιμάται ότι η επισκεψιμότητά του θα ανέρχεται κατά προσέγγιση στους 2.000.000 τουρίστες τον χρόνο!

Ο Christo και η σύζυγός του, Jeanne - Claude, που αποτέλεσαν καλλιτεχνικό δίδυμο μέχρι το θάνατό της, το 2009, είχαν σχεδιάσει για πρώτη φορά το μεγαλεπήβολο έργο πριν από 30 χρόνια. Ο καλλιτέχνης είναι επίσης γνωστός για την ανακαίνιση του Reichstag το 1995 -το οποίο και τύλιξε με ύφασμα-, όπως και για την καλλιτεχνική παρέμβασή του στους αυτοκινητοδρόμους της Καλιφόρνια με την τοποθέτηση κίτρινων ομπρελών στις άκρες τους. Το «Mastaba» επιδιώκεται να αναδείξει το Abu Dhabi σε κέντρο Τεχνών και πολιτισμού και, από την πλευρά τους, οι άρχοντες του Εμιράτου ενέκριναν την τοποθεσία όπου θα χτιστεί, κοντά στην όαση Liwa, στο νοτιοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο γεννημένος στη Βουλγαρία Christo, 74 ετών σήμερα, συνεργάζεται για το γλυπτό με τον Sheikh Hamdan bin Zayed al-Nayhan, που είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του διαδόχου του θρόνου. Η βασιλική οικογένεια έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα ότι ένα μέλος της θα πάρει μέρος στο project, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν η ίδια θα ενισχύσει οικονομικά το έργο. Ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που θα δαπανηθούν προέρχεται από την προσωπική περιουσία αλλά και τις πωλήσεις των έργων του. Τέλος, ο Christo, εκθειάζοντας την ισλαμική αρχιτεκτονική ανά τους αιώνες, σημείωσε: «Όταν ο Λουδοβίκος ο 14ος έφτιαχνε αυτό το ''κιτς'' φρούριο στις Βερσαλίες, η αρχιτεκτονική στη Μέση Ανατολή ήταν ήδη πιο αναπτυγμένη με την απίστευτη απλότητα και την πολυχρωμία της».

Επιμέλεια : Παύλος Ζαφειρίδης ~ Αγγελιοφόρος
























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου