Καλό θα ήταν να παραγγείλετε-κάνετε κράτηση τον οβελίας σας μέχρι Μ. Τρίτη ή Μ. Τετάρτη και να τα παραλάβετε (εάν είναι αυτό δυνατόν) την Μ. Παρασκευή ή το Μ. Σάββατο, γιατί ως συνήθως δεν θα βρείτε τίποτα τις τελευταίες ώρες ή θα το χρυσοπληρώσετε και θα πάρετε κάνα "παντοφλάτο" ζυγούρι... Πήγαμε τελευταία στιγμή Μ. Σάββατο 2018 στον Μασούτη, πήραμε μισό κατσίκι 7 κιλά και ήτανε μέσα στο λίπος!
Εφέτος το Πάσχα ημερολογιακά πέφτει στις 28 Απριλίου. Οι τιμές αναμένονται...
ίδιες με πέρισυ με μικρές αποκλίσεις +-0,5 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ίσως υπάρξει πτώση των τιμών, λόγω πληθώρας εισαγωγών και μεγάλου ανταγωνισμού από τα σούπερ μάρκετ. Θυμάμαι πρόπερσι, σε πολλούς κρεοπώλες έμειναν στα ψυγεία τα αρνάκια και τα δίνανε το Μ. Σάββατο -2 ευρώ (από 8,5~9,5 αρχική).
Σύμφωνα με έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)...
Νέα μείωση -3% παρουσιάζουν οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2019 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ σε σχέση με το 2018
Στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος η τιμή του αρνιού
Η παρούσα έκθεση-αναφορά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας τιμών των προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα το Πάσχα 2019. Βασίζεται σε πρωτογενή δεδομένα που συνέλεξαν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και αφορούν τις τιμές της μεγάλης εβδομάδας.
Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 53,86€ παρουσιάζει μείωση της τάξης του 3% σε σχέση με το 2018 με 55,74€ (πίνακας παρακάτω). Η διαμόρφωση αυτή της τιμής του μέσου καλαθιού είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως προϊοντικών ομάδων:
- Προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση όπως το βούτυρο κατά 11%, η μουστάρδα κατά 11% και το συσκευασμένο τσουρέκι κατά 19% (λόγω και αρκετών νέων κωδικών προϊόντων που καταγράφονται φέτος).
- Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην τιμή, οι πατάτες κατά 58%, οι ντομάτες κατά 33% και τα μαρούλια κατά 14% ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα αρνητικών καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες την ίδια περίοδο του 2018, οπότε και παρουσίασαν μεγάλη μείωση στις τιμές τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.
Επιπλέον, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως όπως και τις προηγούμενες χρονιές, το 2019 για άλλη μια χρονιά οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 35%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του.
Σημαντικό ρόλο για άλλη μια χρονιά αναμένεται να παίξει και η παρατηρούμενη το τελευταίο διάστημα ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, επιπλέον ποσοτήτων, δωροεπιταγών, εκπτωτικών κουπονιών κλπ, η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 12,5% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν.
Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού Πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ από την υπόλοιπη αγορά (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τιμή του αρνιού) είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.
Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές κρέατος που θα κάνουν εν όψει των εορτών του Πάσχα στα παρακάτω:
1.Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα και με ευδιάκριτα γράμματα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του σφάγιου, η τιμή και η χώρα προέλευσης.
2. Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από νόμιμες εγκαταστάσεις και να φέρουν ευδιάκριτη ωοειδή σφραγίδα που να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Οι σφραγίδες υγείας και κατηγορίας υποδηλώνουν ότι τα σφάγια ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι δεν αγοράζουμε σφάγια αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες καθώς να μην αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
3. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή. Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
4. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( 2-5 βαθμούς Κελσίου ) και να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.Επίσης
5. Ο κιμάς κόβεται στα σημεία πώλησης παρουσία του καταναλωτή.
6. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18οέως -20 C.
7. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.
Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και τα εργαλεία - μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.
Προσοχή στις σφραγίδες
- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον παραλληλόγραμμη σφραγίδα με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».
- Τα σφάγια που προέρχονται από ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ και επιπλέον σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης π.χ. «ΙΣΠΑΝΙΑ», «ΡΟΥΜΑΝΙΑ» κ.τ.λ.
- Τα ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα (εκτός Ελλάδας και Ε.Ε.) και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο φέρουν σφραγίδα καστανού χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης και τον κωδικό του σφαγείου.
Υπόψιν ότι οι τιμές παρακάτω θα είναι για ολόκληρο το ζώο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το κεφαλάκι και οι συκωταριές. Εάν πάτε μέχρι Μ. Τρίτη, μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε κομμάτια τεμαχισμένα. Από Μ. Τετάρτη, στα σούπερ μάρκετ, εξαφανίζονται οι οβελίες-κράχτες και τα περιθώρια στενεύουν. Οι τιμές αφορούνε μικρά ζώα, βάρους 6~14 κιλών.
Κατηγορίες:
> Αρνάκι γάλακτος: Μέχρι 3.5 μηνών και μέχρι 10 κιλά.
> Αρνί: Από 3.5 μηνών ως ενός έτους και 10~14 κιλά.
> Ζυγούρι: Μεγαλύτερο του ενός έτους, πάνω από 15 κιλά και δεν έχει τεκνοποιήσει.
> Κριάρι / Προβατίνα: Μεγαλύτερα του ενός έτους, πάνω από είκοσι κιλά. Η προβατίνα έχει τεκνοποιησει.
Το σωστό βάρος για τη σούβλα είναι τα 10~12 κιλά. Εάν το ζώο είναι πιο ελαφρύ, στεγνώνει, ενώ πιο βαρύ, σημαίνει ότι έχει αρχίσει η απογαλάκτισή του, οπότε αρχίζει να συσσωρεύει λίπος...
Ο Μασούτης δίνει το ελληνικό αρνί στα 5,29 ευρώ και το κατσίκι στα 5,79.
*Η τιμή ισχύει και για μέρος του ζώου και όχι μόνο για ολόκληρο.
Στα ΑΒ Βασιλόπουλος θα βρείτε αρνί στα 5,49 ευρώ και κατσικάκι 5,99 ευρώ το κιλό.
*Η τιμή ισχύει και για μέρος του ζώου και όχι μόνο για ολόκληρο.
Στα Lidl, η τιμή για ολόκληρο αρνί είναι 5,29 ευρώ. Τεμαχισμένο (χεράκι - παϊδάκια) στα 6,99 ευρώ και τη συσκευασία με μπούτι παϊδάκια (το πίσω πόδι δηλαδή) στα 6,99 ευρώ.
Επίσης θα πωλείται το ελληνικό κατσίκι μόνο τεμαχισμένο (χεράκι - παϊδάκια) στα 7,29 ευρώ και η συσκευασία με μπούτι παϊδάκια (το πίσω πόδι δηλαδή) στα 7,29 ευρώ.
Τα ΜΑΖΙ markets δίνουν το ολόκληρο αρνί από Σαμοθράκη στα 5,99 ευρώ και ολόκληρο κατσίκι από Λήμνο στα 6,99 ευρώ
Δείτε τι συνέβη το 2017 με τις τιμές
Αφού το αγοράσατε, πρέπει και να το ψήσετε:
Όλα στη σούβλα λέμε... ~ Πάσχα: Οδηγός βήμα-βήμα σε pdf
Αρνίσιο ή κατσικίσιο κρέας; Διατροφικές διαφορές
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου