Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

ΩΧ! Στα 31 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα


Εικοσιένας επιπλέον άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Καθηγητή Στ. Τσιόδρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, πρόκειται για 21 άτομα τα οποία ανήκουν στην ίδια ομάδα των εκδρομέων (που ταξίδεψαν σε Ισραήλ και Αίγυπτο), στην οποία συμμετείχε ο 66χρονος που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο του Ρίου. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα διαμορφώνεται με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία στα 31. 

Συνολικά έξι ασθενείς νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου. Ο ένας είναι σοβαρά με πνευμονία, οι δυο είναι με μέτρια πνευμονία και οι άλλοι τρεις με ήπια συμπτωματολογία. 



Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας από τα 24 άτομα που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, τα οποία ανήκουν στην ίδια ταξιδιωτική ομάδα με τον 66χρονο, τα 21 βρέθηκαν θετικά στον ιό. Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως έχουν ιχνηλατηθεί περίπου 400 επαφές της συγκεκριμένης ομάδας. 






Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως έρχεται έξαρση της νόσου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως είπε. 

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή 38 χώρες εμφανίζουν περιστατικά του νόσου, ενώ σε περισσότερες από 80 χώρες έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. "Είναι πολύ περισσότερα, είναι δεκάδες περισσότερα για να μην πω εκατοντάδες" και όπως εξήγησε η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης της κάθε χώρας. 

O κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι έντονα συμπτώματα είναι ο έντονος πυρετός και η δύσπνοια. Επίσης, σημείωσε ότι η ανίχνευση του ιού σύντομα θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά, όχι στα ήπια, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.  






΄Εκτακτα προληπτικά μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Σημειώνεται ότι στην εκδρομή μαζί με τον 66χρονο ήταν άλλα 52 άτομα που προέρχονται από τους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου σε θρησκευτική εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και την Αίγυπτο δύο χώρες που έχουν πληγεί από την νόσο. Η εκδρομή μάλιστα ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή επί 7 ημέρες 52 άτομα ορισμένα εξ αυτών με συμπτώματα κυκλοφορούσαν χωρίς μέτρα πρόληψης και χωρίς να γνωρίζει κανείς με πόσα άτομα ήρθαν σε επαφή. 



Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Ρέθυμνο

Υποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου. Ο νεαρός φοιτητής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τα αποτελέσματα για το αν είναι θετικός στο ιό, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα από το ειδικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου. 



Τοποθετούνται isolation boxes 

Τον χώρο στο ΓΝΑ "Γεννηματάς", όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes - σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

Τί είναι τα isolation boxes-σημεία διαλογής υπόπτων κρουσμάτων κοροναϊού

 Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ "Γεννηματάς", Δημοσθένης Τσούτσος, "ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου