Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Προκαλεί η Τουρκία: Στέλνει στον Έβρο 1.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων για προστασία των «προσφύγων»


Θέμα χρόνου να υπάρξει θερμό επεισόδιο με τον ψυχοπαθή εγκληματία.

Όλο και περισσότερο τεντώνει το σχοινί η Τουρκία και παρά το γεγονός ότι έχει εργαλειοποιήσει τους «πρόσφυγες και τους μετανάστες» προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην ΕΕ, συνεχίζει τα μαθήματα περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τις κατηγορίες εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για κακομεταχείριση και νεκρούς στα σύνορα.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της τουρκικής προκλητικότητας είναι η ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας για την αποστολή στον Έβρο 1.000 ανδρών ειδικών δυνάμεων για την προστασία των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εκεί από την Παρασκευή (28/2/2020) τα ξημερώματα όταν ο Recep Tayyip Erdogan άνοιξε τα σύνορα.

«Στέλνουμε 1000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Εβρο.
Οι Έλληνες τραυμάτισαν 164 ανθρώπους» ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Süleyman Soylu, ο οποίος πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο ίδιος επανέλαβε τις πρόσφατες δηλώσεις του Erdogan ότι η Τουρκία δεν εμποδίζει τους μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
«Όποιος θέλει να έρθει έρχεται, όποιος περάσει πέρασε.
Η Τουρκία εδώ και εννέα χρόνια έχει αντιμετωπίσει αυτήν την ανθρωπιστική τραγωδία για την οποία σιωπά όλος ο κόσμος.
Υπήρξε η κοινή δήλωση της 18ης Μαρτίου.
Εμείς την εφαρμόσαμε.
Από πέρυσι συλλάβαμε στην Αδριανούπολη περίπου 137.000 μετανάστες.
Επιστρέψαμε εθελοντικά 103.000 ανθρώπους πίσω στις χώρες τους.
Έριξαν πάνω στους ανθρώπους χημικά του 1978.
Η ελληνική πλευρά το έκανε αυτό.
Καταγγέλλω τη Frontex. Δυστυχώς η Frontex λειτουργεί ως δύναμη καταστολής» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών και υποστηρίζει ότι η Αθήνα «λέει ψέματα για τις τουρκικές Αρχές».

Νωρίτερα σήμερα (5/3/2020), ο Soylu επέμεινε στα περί νεκρών μεταναστών στα σύνορα ενώ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα καταγγείλει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Η Τουρκία θα πάει στους διεθνούς οργανισμούς την Ελλάδα για τη μεταχείριση των προσφύγων, θα καταθέσει καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον θάνατο δύο μεταναστών από τα ελληνικά στρατεύματα» φέρεται να υποστήριξε ο Soylu σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό.


Απειλές για άνοιγμα των συνόρων με τη Συρία

Ωστόσο, η Άγκυρα προχώρησε ακόμα ένα βήμα και απείλησε με άνοιγμα των συνόρων με τη Συρία εάν δεν τερματιστεί η βία εκεί.
«Τριάμισι εκατομμύρια άνθρωποι στην Ιντλίμπ και στα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη κατάσταση. Οι συνεχιζόμενες απάνθρωπες ενέργειες του (συριακού) καθεστώτος εκεί θα σημάνουν το άνοιγμα των συνοριακών πυλών μας», δήλωσε ο Soylu μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αδριανούπολη.
«Τελικά όλοι θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας πως «αυτό δεν είναι απειλή ούτε εκβιασμός».
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις του Soylu έγιναν μόλις λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στη Μόσχα του Erdogan με τον Putin, όπου και θα ξεκαθαριστεί το τοπίο για την επόμενη ημέρα στην επαρχία Idlib της Συρίας, εξέλιξη που με τη σειρά του θα επηρεάσει και τα όσα σοβαρά γεγονότα εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο.


6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Αν και σήμερα (5/3/2020) επικρατεί ηρεμία στα σύνορα του Έβρου, καθώς δεν έχουν σημειωθεί μαζικές απόπειρες παράνομης εισόδου από μετανάστες, οι αριθμοί ζαλίζουν.
Οι ελληνικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού κατόρθωσαν να εμποδίσουν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:
* Συνελήφθησαν 24 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν
* Εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:
*Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις
* Έχουν συλληφθεί 244 πρόσωπα
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στις Καστανιές του Εβρου με τους μετανάστες να κινούνται μαζικά σε διάφορα σημεία του φράχτη προκειμένου να εντοπίσουν περάσματα για να μπουν στο ελληνικό έδαφος.



Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Χίο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προκλήσεις στο Αιγαίο από τα τουρκικά αεροσκάφη.
Ειδικότερα, στις 09:55, ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω απο την Παναγιά και από τις Οινούσσες.
Οι υπερπτήσεις έγιναν σε ύψος 24.000 ποδών.
Τα ίδια τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τις Οινούσες για  δεύτερη φορά στα 36.000 πόδια στις 10:16 το πρωί.
Στις 10:24 και 10:26 π.μ. πέταξαν πάνω από τη Χίο στα 38.000 πόδια και δύο λεπτά αργότερα πέταξαν ξανά πάνω από τις Οινούσες στα 29.000 πόδια.
Επίσης, το ζεύγος των τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσες στα 28.500 πόδια, στις  11:39 π.μ..
Στη συνέχεια τα δύο τουρκικά αεροσκάφη διαχωρίσθηκαν και το μεν πρώτο πέταξε πάνω από τη Χίο στα 25.500 πόδια στις 12:09 μ.μ. και την Παναγιά στα 25.500 πόδια επίσης, ένα λεπτό αργότερα.
Στις 12:09 μ.μ. το δεύτερο τουρκικό F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 14.000 και 21.000 πόδια, αντίστοιχα. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Σημειώνεται ότι και χθες (4/3/2020) τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 27 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Συνολικά έξι τουρκικά F-16 προέβησαν και σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Πέντε εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 σε Ρω, Φαρμακονήσι, Λειψούς και Αρκιούς, ενώ έξι τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου