Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Φάρμακα με ψηφιακή συνταγή ~ Βήμα βήμα η διαδικασία για την άυλη συνταγογράφηση


Νέα ψηφιακή «συνταγή» στη συστηματική θεραπεία κατά της γραφειοκρατίας, από την οποία… νοσεί η εξυπηρέτηση εκατομμυρίων ασφαλισμένων που πλέον έχουν εγκλωβιστεί και από τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας, προσθέτει στη «φαρέτρα» του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Aπό σήμερα και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, gov.gr, τίθεται σε λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Με τη χρήση της πλατφόρμας...
ehealth.gov.gr οι ηλικιωμένοι ή οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα θα μπορούν να λαμβάνουν στο κινητό τους ή στο e-mail τους τη συνταγή της φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθούν σε σταθερή βάση, χωρίς να επισκεφθούν τον προσωπικό τους γιατρό.


Διαδικασία

Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη της συνταγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και θα αποστέλλεται στο κινητό του με μορφή ενός κωδικού (barcode). Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή είτε «σκανάροντας» τον barcode είτε αναζητώντας τη συνταγή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς – και σε κάθε περίπτωση με την αποστολή κωδικού επιβεβαίωσης στο κινητό του ασφαλισμένου για λόγους ασφαλείας. Σημειώνεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και όποιος ασθενής το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να τη λαμβάνει εκτυπωμένη, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.


Αγώνας δρόμου

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η πλατφόρμα να τεθεί σήμερα σε λειτουργία ή το αργότερο τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία άυλης συνταγογράφησης θα αναρτηθεί στην πλατφόρμα και ο ασθενής θα μπορεί να καταθέτει την αίτηση κατόπιν πιστοποίησης. «Θα γίνεται η αίτηση στην πλατφόρμα και κατόπιν πιστοποίησης ο ασθενής θα λαμβάνει από το γιατρό mail ή SMS και με αυτό θα εκτελείται στο φαρμακείο η συνταγή. Θα αφορά τις επαναλαμβανόμενες θεραπείες και η πλατφόρμα θα λέγεται ehealth.gov.gr», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Βήμα βήμα

Για να μπορέσει να αξιοποιήσει το νέο ψηφιακό εργαλείο, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα:

* Εισέρχετα στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr και συνδέεται με τους κωδικούς TAXISnet και δηλώνει και τον ΑΜΚΑ του.

* Στη συνέχεια πρέπει να δηλώσει ότι θέλει να λαμβάνει άυλα (ηλεκτρονικά) τις συνταγές των φαρμάκων του. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να τις λαμβάνει. Είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο κινητό του καταχωρίζοντας τον αριθμό του τηλεφώνου του είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), συμπληρώνοντας την ηλεκρτονική του διεύθυνση. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του.

* Στη συνέχεια επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος προχωρά στην κατάριστη της συνταγής του ασθενούς του στην αντίστοιχη πλατφόρμα που υπάρχει ήδη για τους γιατρούς. Οταν ο γιατρός καταχωρίσει τη συνταγή, ο ασθενής λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

* Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Εναλλακτικά, μπορεί να πει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.


Εγγραφή

Επισημαίνει ότι η είσοδός του και η εγγραφή του στο ehealth.gov.gr γίνεται για μία και μοναδική φορά άπαξ. Για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, άτυπα την εγγραφή τους μπορεί να την κάνει είτε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο είτε ο γιατρός τους είτε ακόμα και ο λογιστής τους.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους χωρίς χρόνια νοσήματα, μπορούν να κάνουν επίσης την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα. Ωστόσο, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και μετά την εξέταση να τους γράψει τα φάρμακα με την ίδια διαδικασία και να λάβουν μήνυμα στο κινητό τους αντί να πάρουν εκτυπωμένη τη συνταγή.


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου