Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Τί θα ισχύει εάν επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού


Μετά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και την απειθαρχία των πολιτών θεωρείται μία μεγάλη πιθανότητα να ληφθεί το έσχατο μέτρο 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να επιβληθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών λόγω κορωνοϊού - Έξοδος από το σπίτι με SMS - Ποιές μετακινήσεις θα επιτρέπονται.



Η απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται εδώ και μέρες στο «τραπέζι» με την κυβέρνηση μοιάζει να είναι αποφασισμένη αν χρειαστεί να ενεργοποιήσει το έσχατο αυτό μέσο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η οργή και η συγκινησιακή φόρτιση των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό είναι ενδεικτικές της απογοήτευσης της κυβέρνησης και των ειδικών από τις αντικοινωνικές συμπεριφορές που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρας, με πολίτες να αγνοούν τις οδηγίες. Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αυξηθούν τα κρούσματα, εξ ου και αυτές οι ημέρες είναι οι πλέον κρίσιμες ώστε να μπορέσουμε να «αναχαιτίσουμε» την εξάπλωση του ιού.

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες πως «αν χρειαστεί» η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σχολιάζοντας την «έξοδο» των κατοίκων από τα μεγάλα αστικά κέντρα και την αυξημένη κίνηση στις εθνικές οδούς, δήλωσε: «Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές... Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό».




Πώς θα μοιάζει όμως αυτό το έκτακτο μέτρο, το οποίο απεύχονται όλοι; 

Σύμφωνα με πληροφορίας, αλλά και τα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα σημάνει τέλος στις μετακινήσεις με συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, θα εξαιρούνται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επαγγελματίες της Υγείας και οι ένστολοι.
Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να λάβουν ειδικές άδειες για την κυκλοφορίας. Χαρακτηριστικά, πληροφορίες αναφέρουν πως οι εργαζόμενοι σε εν λειτουργία εταιρεία – επιχείρηση θα φέρουν ειδικό καρτελάκι για την κυκλοφορία τους, ενώ θα ελέγχεται και ο προορισμός τους.

Επιπλέον, θα επιτρέπονται συγκεκριμένες μετακινήσεις για όλους. Αυτές θα είναι (σ.σ. πλην της εργασίας για όσους εργάζονται σε εν λειτουργία επιχειρήσεις) οι επισκέψεις σε σούπερ μάρκετ, ιατρική βοήθεια, φαρμακείο, κ.ά..

Επιπλέον, θα απαγορευθεί η κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και οι πτήσεις από και προς τη χώρα.

Παρόμοιες θα είναι οι κινήσεις και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα πλοία να μεταφέρουν στη νησιωτική χώρα τρόφιμα ναι αναλώσιμα. Ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του φονικού ιού, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της πώλησης καυσίμων με κουπόνια και μόνο σε εργαζόμενους που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητο να μετακινούνται.

Όσοι εντοπίζονται να κυκλοφορούν ασκόπως και χωρίς καμία αιτιολογία, θα συλλαμβάνονται από την αστυνομία.

Σημειώνεται πως ήδη είναι σε ισχύ η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ενώ η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα των ειδικών πως η «μάχη» με τον κορωνοϊό θα κριθεί τις επόμενες δύο έως τρεις εβδομάδες.
 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέτρο για την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τηλεοπτικό του διάγγελμα εντός της ημέρας. Στόχος είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών που διαπιστώθηκαν από την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες στη Θεσσαλονίκη, που οδήγησαν τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας για πεζούς και οδηγούς στον Κεδρηνό Λόφο (Σέιχ Σου).

Mετά την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, θα επιτρέπονται μόνο αυτές προς εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και παροχή ιατρικής βοήθειας. Όπως έγινε γνωστό, στις 19.00 το απόγευμα οι υπουργοί Νίκος Χαρδαλιάς, Κυριάκος Πιερρακάκης και Βασίλης Κοντοζαμάνης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα πλήρους περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, όπως τη λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας. Αναμένεται, επίσης, να ανακοινώσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν με μηνύματα SMS, προς συγκεκριμένο 5ψήφιο αριθμό, να δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- για το πού θα κατευθύνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) έχει επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό και θα πληκτρολογείται. Στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις και έξοδοι πολιτών χωρίς σοβαρό λόγο -φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις τελευταίες ημέρες.

Ο αριθμός θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή τους. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο.

https://www.in.gr/2020/03/22/greece/ektakto-anakoinonetai-apagoreysi-kykloforias-sms-tha-enimeronoun-oi-polites-pou-pane/


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να μείνει ο κόσμος στο σπίτι σου ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Ο πρωθυπουργός ανέβασε ανάρτηση με το μήνυμα: «Σπάμε την αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού. Επιδεικνύουμε ατομική ευθύνη και ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες. Δεν συνωστιζόμαστε. Δεν μετακινούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις. Μένουμε στο σπίτι!».




Στην ανάρτησή του προβάλλεται βίντεο με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις.

«Για να προστατέψουμε την κοινωνία και τις ευπαθείς ομάδες επιβάλλεται να μείνουμε στο σπίτι και να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας. Σε ποια σημεία μόνο πηγαίνουμε;
Στη δουλειά,
στο γιατρό,
στο φαρμακείο,
σε κατάστημα με τρόφιμα,
στο ταχυδρομείο,
στην τράπεζα,
για προμήθεια καυσίμων
ή για να βοηθήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Η άσκηση σε ανοιχτό χώρο επιτρέπεται αλλά: Μόνο ανά δύο άτομα.
Η βόλτα με το σκύλο επίσης επιτρέπεται.
Πάντα θυμόμαστε: Κρατάμε απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από όλους!
Δεν επιτρέπονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων αλλά ούτε και η οργάνωση ιδιωτικής συγκέντρωσης στο σπίτι.
Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να οργανώσουν τηλεργασία για όλες τις δραστηριότητες όπου είναι δυνατόν δίχως εξαίρεση. Όταν αυτό είναι αδύνατον οι αποστάσεις ανάμεσα στους εργαζομένους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά.
Δείχνουμε ατομική ευθύνη. Μένουμε σπίτι».


typosthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου