Άνοιξε για το κοινό η αρχαιότερη πυραμίδα της Αιγύπτου που βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Σακάρας, κοντά στο Κάιρο. Πρόκειται για την πυραμίδα του φαραώ Ζόζερ η οποία είναι γνωστή και ως βαθμιδωτή πυραμίδα, λόγω του ιδιόμορφου σχήματός της.

Το μνημείο χρονολογείται λίγο πριν από τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ., και ο σχεδιασμός του αποδίδεται από την παράδοση στον μυθικό αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ. Αποτελεί τυπολογική εξέλιξη των «μασταμπάδων», μνημειακών τάφων με τραπεζιόσχημη συμπαγή ανωδομή.

Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια κατασκευή από έξι συμπαγείς όγκους με σταδιακά μικρότερες διαστάσεις, η οποία προσεγγίζει στο σχήμα τις μεταγενέστερες πυραμίδες με τις λείες πλευρές. Οι εσωτερικοί χώροι του μνημείου (διάδρομοι και αίθουσες) αναπτύσσονται όχι στο εσωτερικό της ανωδομής αλλά υπόγεια, κάτω από τη βάση της. Τα κτίσματα που σχετίζονται με τη λατρεία του νεκρού φαραώ αναπτύσσονται γύρω από την πυραμίδα και όχι μπροστά από αυτήν όπως συμβαίνει στα μεταγενέστερα φαραωνικά ταφικά συμπλέγματα. Όλα αυτά καθιστούν την αρχαιότερη πυραμίδα και τον περιβάλλοντα χώρο της ένα μνημειακό σύνολο μοναδικό σε μορφή καθώς και εμβληματικό στην ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Παρά τη σημασία της, δομικά προβλήματα στην πυραμίδα και τους ταφικούς χώρους κατέστησαν αναγκαία την πραγματοποίηση ενός τεράστιου αναστηλωτικού έργου που ξεκίνησε το 2006. Τεχνικά προβλήματα αλλά και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε τα γεγονότα του 2011 επιβράδυναν τις διαδικασίες, κρατώντας το μνημείο κλειστό για 14 χρόνια. Τελικά, το έργο περιέλαβε εργασίες αποκατάστασης στην πυραμίδα και τους υπόγειους χώρους, διαδρόμους κι αίθουσες, καθώς και ανάπλασης μέσα και γύρω από αυτήν.

Συγκεκριμένα, αναστηλωτικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις εξωτερικές προσόψεις του μνημείου (στερέωση λίθων) καθώς και σε κτίσματα έξω από τη νότια και ανατολική είσοδό του. Στο εσωτερικό της πυραμίδας πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού στους τοίχους και τους εσωτερικούς διαδρόμους που οδηγούν στο ταφικό φρέαρ. Τοποθετείται, τέλος, σύγχρονο σύστημα φωτισμού.

Όλα τα παραπάνω παρουσιάστηκαν επίσημα κατά την τελετή εγκαινίων του αρχαιολογικού χώρου, με παρόντες τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι, τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι και τον υπουργός Οικισμού Άσεμ Ελ Γκάζαρ.

Κατά την τελετή πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου και ξενάγηση στο μνημείο (δείτε εδώ το σχετικό βίντεο). Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μαντμπούλι το έργο αναστήλωσης κόστισε συνολικά 104 εκατ. αιγυπτιακές λίρες (6 εκατ. ευρώ).