Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το σκάνδαλο των τιμών


Το ελληνικό παράδοξο συνεχίζεται, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη όχι ακόμη. Πως είναι δυνατό να υπάρχει πληθωρισμός σε προϊόντα & υπηρεσίες ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας να είναι πεσμένοι; ~ H απάντηση είναι προφανώς στην παραοικονομία που "συντηρεί" την χώρα, αλλά & την έλλειψη ελέγχων από το κράτος. Επίσης η υπέρμετρη κατανάλωση, όταν δηλαδή αγοράζαμε αγαθά λες και δεν θα υπάρχει αύριο, γλύκανε τους επιχειρηματίες & οδήγησε στην αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτων.

Με όλα όσα συμβαίνουν και ανακοινώνονται για την χώρα μας, οι ξένοι ερχόμενοι στην Ελλάδα, περιμένουν να δούνε συντρίμμια & αποκαΐδια. Αντί αυτού, τζιπάρες & τιμές στα ύψη.

Όμως με τα νέα μέτρα μετά τον ερχομό του ΔΝΤ & το πακέτο στήριξης, τα εισοδήματα (αυτά που δηλώνονται τουλάχιστον) θα συρρικνωθούν, οι φορολογικοί έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν & αργά ή γρήγορα θα πιεσθούν & οι τιμές σε αγαθά & υπηρεσίες, (με καλυτέρευση της ποιότητός τους ευελπιστώ). Με λίγα λόγια αποπληθωρισμός.

Αν και μια πρώτη "τρικλοποδιά", θα έχουμε με την αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 23% ,
δεν θα έβρισκα καλύτερη επιβεβαίωση στα όσα γράφω, από το αρθρο αυτό που δημοσιεύτηκε πριν λίγο:

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ 20%....


- Οι αμοιβές στο Δημόσιο έχουν περικοπεί και τα δώρα - επιδόματα, πέρασαν στην ιστορία.

- Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα για τους μεν νέους έγιναν…500άρικο, για τους δε παλιούς,
 καταβάλλονται όταν το ταμείο έχει λεφτά ή και περικόπτονται, μέσω των υποχρεωτικών αδειών που επιβάλλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους.

- Οι τιμές των ακινήτων, που στα χαρτιά είναι μειωμένες κατά 15% περίπου, όταν γίνονται συμβόλαια, η πτώση είναι αρκετά μεγαλύτερη. Μειωμένα σημαντικά είναι και τα ενοίκια επαγγελματικών χώρων, με συμφωνίες ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

- Οι μετοχές βρίσκονται εδώ και πολλούς μήνες πολύ χαμηλότερα από αυτές της αρχής της χρονιάς (20% κάτω ο γενικός δείκτης).

- Τα είδη ένδυσης υπόδησης, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά εξακολουθούν να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων και τη Νέα Υόρκη, έχουν σημειώσει αισθητή κάμψη. Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι τα μαγαζιά του χώρου που έκλεισαν και θα κλείσουν το φθινόπωρο.

- Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (αυτοκίνητα, οικιακός εξοπλισμός…), οι τιμές είναι επίσης ελαφρά πεσμένες, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη μας τη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ.

ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ να κινείται άνω του 5%; Ποιοι είναι αυτοί και πως μπορούν να ανεβάζουν τις τιμές σε μια οικονομία της οποίας τα εισοδήματα δεν αντέχουν πλέον ούτε τις προηγούμενες τιμές; Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, διαπίστωσε ότι ακριβότερα κατά 105 ευρώ στοιχίζει τώρα το "καλάθι" ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού σε σχέση με πέρυσι.

Η ΕΥΚΟΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ, είναι η αύξηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η …δύσκολη απάντηση είναι η ασύστολη κερδοσκοπία που παρατηρείται σε τομείς των υπηρεσιών (είτε αυτές παρέχονται από το κράτος, είτε από τους ιδιώτες) και βασικών ειδών διατροφής.

- Τι…ζόρι τραβάνε η τυρόπιτα, τα μακαρόνια, το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το γάλα, το γιαούρτι, τα δημητριακά, οι πατάτες και τα ζαρζαβατικά στα σούπερ μάρκετ και οι τιμές τους ανεβαίνουν; Προσλαμβάνουν εργαζόμενους οι παραγωγοί; Αυξάνουν τους μισθούς; Ή μήπως τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να προσέχουν περισσότερο το μηνιάτικο της πωλήτριας και της καθαρίστριας;

- Τι ζόρι τραβάνε οι μεταφορείς με τις "χρυσοφόρες" άδειες και πρέπει ντε και καλά να βάλουν όλη την αύξηση του πετρελαίου πάνω στα τιμολόγια; Έδωσαν αύξηση μισθού στους ταλαίπωρους οδηγούς που ξενυχτάνε στο τιμόνι;

- Τι ζόρι τραβάνε τα μπαράκια, τα restaurant, τα ζαχαροπλαστεία και οι εκμεταλλευτές των παραλιών και πρέπει το ποτό να πάει στο δεκάρικο, το μπιφτέκι στα 15 και η ξαπλώστρα στα 8, τα 10 και ειδικά στη Μύκονο στα 16 ευρώ; Θέλουν από 10 πελάτες να πάρουν αυτά που θα έπαιρναν από 100;

- Τι ζόρι τραβάνε τα κομμωτήρια, τα ιδιωτικά σχολεία και τα πάρκινγκ; Πήραν τα κορίτσια με το πιστολάκι και το πεντικιούρ - μανικιούρ αύξηση; Πήραν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι παρκαδόροι αύξηση;

Ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, όπως είπε και ο Ντομινικ Στρος Καν, θα έλθει. Και ΟΛΕΣ οι τιμές θα πέσουν, ώστε η οικονομία να ξεκινήσει από χαμηλότερη βάση, προσελκύοντας κεφάλαια και νέες επενδύσεις. Αν είχαμε "συλλογικό μυαλό" και η προσαρμογή γινόταν άμεσα, ήδη θα μιλούσαμε για ανάπτυξη και για νέες θέσεις εργασίας.

Επειδή όμως δεν έχουμε, αλλά και κυρίως επειδή ο ανταγωνισμός είναι άγνωστη λέξη στην Ελλάδα, θα περάσουμε όχι μόνο τη βάσανο της αργής προσαρμογής, αλλά θα θέσουμε και μεγάλα ερωτηματικά για το πότε θα ξεκινήσει η νέα αναπτυξιακή πορεία στην ελληνική οικονομία. Μια οικονομία, που είναι όμηρος των ενδιάμεσων, των μεσαζόντων και των αεριτζήδων που επιβαρύνουν τις τιμές, οι οποίες φεύγουν από τους παραγωγούς "στην ξεφτίλα" και καταλήγουν στα ράφια επί δέκα τουλάχιστον...
Βασίλης Βαλαμβάνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου