Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Τον ήπιαν τα ασφαλιστικά ταμεία


Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη θνησιμότητα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα οποία θα δημοσιευτούν το Νοέμβριο στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» οι ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο από ανθρώπους που απέχουν ή που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Ως μέτρια κατανάλωση χαρακτηρίζεται η κατανάλωση ενός έως λιγότερο των τριών ποτών την ημέρα. Τέτοια συνήθεια έχει φανεί πως μειώνει τη συνολική θνησιμότητα σε ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι υπάρχει...
 κάποιου βαθμού υπερβολή όσον αφορά τους ισχυρισμούς για τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.824 ανθρώπους, ηλικίας 55 έως 65 ετών, που κατανάλωναν αλκοόλ ή είχαν καταναλώσει στο παρελθόν, για διάστημα δύο δεκαετιών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας συνέλεξαν πληροφορίες για την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, την κατάσταση υγείας των συμμετεχόντων, το ιστορικό χρήσης αλκοόλ και άλλους παράγοντες, καθώς και πιστοποιητικά θανάτου. Η έρευνα επιβεβαίωσε σχέση «επίδρασης στην επιβίωση», μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ ενηλίκων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Η θνησιμότητα ήταν μεγαλύτερη στους ανθρώπους που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και σε ανθρώπους που δεν έπιναν, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μόνο την ηλικία και το φύλο. Όσοι απείχαν είχαν περισσότερο από διπλάσιες πιθανότητες για αύξηση του κινδύνου θνησιμότητας σε σχέση με ανθρώπους που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες.

Έχοντας υπολογίσει επιπλέον παράγοντες, όπως προβλήματα με το αλκοόλ στο παρελθόν, προβλήματα υγείας και άλλα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ εξακολουθούσαν να εμφανίζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Αν και άνθρωποι που πίνουν με μέτρο μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθούν, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη προσοχής. Η κατανάλωση ενός ή δυο ποτών την ημέρα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη, αλλά η μεγάλη κατανάλωση δεν είναι και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη.

Πηγή: iatronet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου