Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ο Τάσος δεν βρέθηκε τυχαία στο οδόφραγμα της Δερύνειας την ημέρα που δολοφονήθηκε από τους «Γκρίζους Λύκους».


Πέρασαν 14 χρόνια από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ & του Σολωμού στα κατεχόμενα της Κύπρου. Ο πατέρας του Τάσου δήλωσε σε συνέντευξή του...

Ο Τάσος δεν βρέθηκε τυχαία στο οδόφραγμα της Δερύνειας την ημέρα που δολοφονήθηκε από τους «Γκρίζους Λύκους».

Πριν από λίγα χρόνια ένας αξιωματικός τού αποκάλυψε μια άγνωστη σε αυτόν πτυχή της ζωής του γιου του. «Οταν υπηρετούσε τη θητεία του ο Τάσος, στο φυλάκιο κάθε μέρα βριζόντουσαν οι δικοί μας με τους Τούρκους στρατιώτες που ήταν απέναντι. Ξέρεις τώρα... “… τη μάνα σας, τη ράτσα σας, το σπίτι σας… το ένα το άλλο…”. Ενα βράδυ ο Τάσος πήρε το μαχαίρι και πήγε απέναντι, στο τουρκικό φυλάκιο, έκοψε τις σημαίες και τους τις πήρε. Εμένα δεν μου το είχε πει ποτέ. Το πρωί όταν αρχίσανε πάλι να βρίζουνε από τα φυλάκια, ο Τάσος είπε στους Τούρκους να κοιτάξουνε τους ιστούς τους.
Μετά τους έδειξε τις σημαίες που είχε πάρει και τους έβαλε φωτιά λέγοντάς τους να έρθουν να τις πάρουν. Εγινε συναγερμός.
Κατέβηκαν τα Ηνωμένα Εθνη, οι Τούρκοι λοχαγοί, οι διοικητές τους… όλοι. Υπηρετούσε στο φυλάκιο το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε. Ο διοικητής του Τάσου τού είπε ότι θα τον στείλει Στρατοδικείο. Είχε όμως έναν Κρητικό αξιωματικό που το έλεγε η ψυχή του. Του είπε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να τον στείλουν Στρατοδικείο γιατί αν είχε 1.000 στρατιώτες σαν αυτόν θα ελευθέρωνε την Κύπρο. “Ετσι παλικάρια θέλω”, του είπε».

Η κόρη του Τάσου αβάπτιστο μωρό τότε, υιοθετήθηκε από το ελληνικό κράτος και της εδόθη το όνομα Αναστασία.

Πλήρες άρθρο στην εφημερίδα πρώτο θέμα 7-8-2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου