Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Με φοροασπιρίνες γιατρειά δεν γίνεται…


Συνιστά φοροελάφρυνση η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για έναν ακόμη χρόνο, ακόμη κι αν αυτή μειώνεται κατά 30%; Προφανώς, όχι! Για νέο φόρο πρόκειται!

Συνιστά φοροελάφρυνση η διατήρηση της προσαύξησης 15% επί του ύψους της δόσης ρυθμισμένης οφειλής, ακόμη και για καθυστέρηση μιας ημέρας; Προφανώς όχι! Για ληστρική αντιμετώπιση των φορολογουμένων πρόκειται!

Θα μπορέσουν πραγματικά να ωφεληθούν τα νοικοκυριά από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κατά 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ζεστάνουν το κοκαλάκι τους εκατομμύρια πολίτες εφέτος; Προφανώς όχι! Η τιμή του καυσίμου θα παραμείνει σε απαγορευτικά επίπεδα για τους περισσότερους από εμάς…

Οι φοροελαφρύνσεις που εμφανίζεται έτοιμη η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό δίνουν μόνον μια επίφαση ανάσας στους κατοίκους αυτής της χώρας.

Αφορούν, κατά κύριο λόγο, πράγματα αυτονόητα, όπως η σημαντική αύξηση του αριθμού των δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ή -εάν τελικά συμβεί- η απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος από τα ανενεργά μπλοκάκια…

Τόσο στην πρώτη περίπτωση όμως, όσο και στη δεύτερη, πρόκειται για μέτρα που ούτως ή άλλως έβγαζαν μάτι.

Όταν ο αριθμός όσων εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνει τα 2,5 εκατ. φορολογουμένους, δηλαδή σχεδόν το 45% του συνόλου, και όταν οι έως τώρα ρυθμίσεις έχουν αποτύχει παταγωδώς, με ποσοστό συμμετοχής που δεν ξεπερνά το 10% και με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τον μήνα, είναι προφανές ότι κάτι έπρεπε να γίνει…

Αντίστοιχα, όταν ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει εκδώσει ούτε μία απόδειξη Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών εδώ και χρόνια, αλλά απλώς το διατηρεί σε ένα συρτάρι δίχως να έχει έσοδα από αυτό, είναι προφανές ότι δεν θα έπρεπε να φορολογηθεί με «τέλος επιτηδεύματος»… Για ποιο επιτήδευμα μιλάμε άραγε;

Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε πραγματικά να προχωρήσει σε ουσιαστικές φοροελαφρύνσεις, ώστε αφενός να βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αφετέρου να αναζωογονήσει την οικονομία, το πρώτο που όφειλε να κάνει θα ήταν να αναθεωρήσει άμεσα τις αντικειμενικές αξίες.
Αντίθετα, όχι μόνον τις διατηρεί στα παρόντα επίπεδά τους για έναν ακόμη χρόνο, αλλά κατά τρόπο απολύτως επιλεκτικό τις χρησιμοποιεί ως έχουν για λόγους επιβολής ΕΝΦΙΑ ή βεβαίωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων, τις αποσυνδέει όμως από το τεκμήριο «πόθεν έσχες» ώστε να μπορέσουν να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα…

Πρόκειται για έναν πραγματικό τραγέλαφο, ο οποίος όμως έχει τραγικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα εκατομμυρίων φορολογουμένων και των οικογενειών τους!

Η πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολουθεί η παρούσα κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία του τόπου και παρατείνει την ύφεση στην οποία αυτή βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια…

Οι δε υποσχέσεις περί σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σταδιακά από το επόμενο φορολογικό έτος σημειώνονται πολύ αργά και σαφώς δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την καταστροφική επίδραση της φορολογίας τόσο επί φυσικών προσώπων όσο και επί της λειτουργίας επιχειρήσεων σε αυτόν τον τόπο.

Όχι του χρόνου, αλλά χθες έπρεπε να μειωθεί η φορολογία, ώστε να υπάρξει ελπίδα ταχύτερης ανάκαμψης…

Προφανώς όλοι νοιαζόμαστε για το αύριο. Έτσι όμως που έχουν έρθει τα πράγματα με την παρούσα κρίση, το σήμερα είναι εκείνο που προηγείται…

Έτσι, λοιπόν, ας μην αρκεστεί αυτή η κυβέρνηση σε ασπιρίνες, όταν χρειάζεται πραγματικό φάρμακο, διότι έτσι ούτε οι κάτοικοι αυτής της χώρας θα μπορέσουν να δουν άσπρη ημέρα μια ώρα αρχύτερα, αλλά ούτε και τα δικά της πολιτικά σχέδια θα μπορέσουν να ευοδωθούν…

Νίκος Γ. Δρόσος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου