Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πώς αφαιρούμε τη μπογιά από τα ρούχα


Όποιος ασχολείται με βαφές σίγουρα ξέρει ότι είναι αδύνατο, όσο προσεκτικός και να είσαι, να καταφέρεις να μείνουν τα ρούχα σου καθαρά. Γιαυτό οι περισσότεροι φορούν ρούχα εργασίας όταν βάφουν. Ρούχα δηλαδή που δεν μας πειράζει να πέσει χρώμα πάνω τους.

Τι γίνεται όμως αν πέσει χρώμα στα ρούχα μας ή σε υφάσματα όπως κουρτίνες για παράδειγμα; Μπορούμε να το καθαρίσουμε;

Τις περισσότερες φορές ευτυχώς μπορούμε, αν και εξαρτάται από το ύφασμα, τι είδους χρώμα έπεσε πάνω και πόσο καιρό έχει μείνει πάνω στο ύφασμα.


Ας ξεχωρίσουμε καταρχάς τα χρώματα.
Τα χρώματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Στα υδατοδιαλυτά και στα λαδιού.
Τα υδατοδιαλυτά χρώματα είναι συνήθως τα χρώματα τοίχων (πλαστικά, ακρυλικά), τα λάτεξ και τα οικολογικά όλων των ειδών.
Τα βερνικοχρώματα (λαδιού) είναι οι λεγόμενες λαδομπογιές,ντουκοχρώματα... χρώματα που συνήθως χρησιμοποιούμε σε ξύλα και μέταλλα.


Υδατοδιαλυτά
 
Τα υδατοδιαλυτά είναι αρκετά πιο εύκολα στο καθάρισμα από ότι τα λαδιού. Ειδικά όταν είναι νωπά.


Νωπά
Όταν είναι νωπά, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το πλύνετε με άφθονο νερό τρίβοντας το ύφασμα ελαφρά και θα καθαρίσει. Για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και υγρό πιάτων με ένα μαλακό σφουγγάρι, πάνω στο χρώμα.


Στεγνά
Αν έχει στεγνώσει ο λεκές, δυστυχώς η δουλειά γίνεται δυσκολότερη ειδικά αν έχει στεγνώσει για αρκετό καιρό.

Αρχικά δοκιμάστε να δείτε αν βγαίνει με νερό και λίγο σαπουνάδα από υγρό πιάτων. Αν έχει στεγνώσει για λίγες μόνο μέρες τότε πιθανώς να βγαίνει με αυτό τον τρόπο.
Αν δεν βγαίνει τότε πρέπει να δοκιμάστε οινόπνευμα εντριβής πάνω στο λεκέ και να το τρίψετε ελαφρά ώσπου να αρχίσει να βγαίνει το χρώμα. Αν δεν βγει με τη πρώτη προσπάθεια θα πρέπει να επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Ένας ακόμα τρόπος για να βγάλετε το λεκέ από χρώμα είναι με τη χρήση σπρέι (λακ) μαλλιών που έχουν ως βάση το οινόπνευμα. Ψεκάζετε το λεκέ από το χρώμα με το σπρέι και τρίβετε ελαφρά για να φύγει το χρώμα. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί. Το πλεονέκτημα του σπρέι είναι ότι είναι κολλώδες (οπότε κολλάει πάνω στο χρώμα) αλλά δεν αφήνει κατάλοιπα.

Όταν καθαρίσει πλήρως το χρώμα, κάντε του ένα καλό πλύσιμο στο πλυντήριο για να φύγουν τυχόν υπολείμματα.


Τι πρέπει να προσέχετε

  • Να μην μεταφέρετε το χρώμα σε άλλα σημεία του ρούχου κατά τον καθαρισμό. Προσπαθήστε να βάλετε χαρτόνια ανάμεσα στο ρούχο και να είστε προσεκτικοί
  • Να μην τρίβετε έντονα το ρούχο,καταστρέφοντας έτσι τις ίνες του



Βερνικοχρώματα (Χρώματα λαδιού)


Τα χρώματα λαδιού δυστυχώς βγαίνουν αρκετά πιο δύσκολα από τα υδατοδιαλυτά, ακόμα και όταν είναι νωπά.

Νωπά Και Στεγνά
Η διαδικασία για τα βερνικοχρώματα δεν διαφέρει πολύ αν είναι στεγνός η νωπός ο λεκές. Απλώς αν είναι στεγνός χρειάζεται πολύ περισσότερη επιμονή και προσπάθεια.
Για να βγει χρώμα λαδιού από ρούχο χρειάζεται διαλυτικό χρωμάτων. Μουσκέψτε με το διαλυτικό το λεκέ και ξεβγάλτε το χρώμα σιγά σιγά.
Αν δεν έχετε διαλυτικό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ασετόν ή αντισκωριακό σπρέι όπως WD-40.
Όταν έχει φύγει το περισσότερο χρώμα και έχουν μείνει μόνο ίχνη βάλτε το ρούχο σε ένα κουβά με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και αφήστε το όλη τη νύχτα να μουλιάσει.
Έπειτα βάλτε το στο πλυντήριο με αρκετή δόση απορρυπαντικού για να καθαρίσουν τα υπολείμματα και τα λάδια που τυχόν έχουν μείνει.


Τι πρέπει να προσέχετε

  • Να μην μεταφέρετε το χρώμα σε άλλα σημεία του ρούχου κατά τον καθαρισμό. Προσπαθήστε να βάλετε χαρτόνια ανάμεσα στο ρούχο και να είστε προσεκτικοί
  • Να μην τρίβετε έντονα το ρούχο, καταστρέφοντας έτσι τις ίνες του
  • Το ρούχο να είναι ασφαλές για διαλυτικό ή ασετόν. Αν το ρούχο έχει στάμπες ή είναι πάρα πολύ ευαίσθητο ίσως να έχετε πρόβλημα. Βέβαια ούτως ή άλλως με το λεκέ από χρώμα, θα είναι κατεστραμμένο, οπότε δεν έχετε κάτι να χάσετε.

- See more at: http://www.supereverything.gr/2014/10/pos-vgazoume-xroma-apo-ta-rouxa.html#sthash.UA5QPPwU.dpuf



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου