Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Δημόσιοι Υπάλληλοι καταπάτησαν ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά!


Υπάλληλοι του υπ. Πολιτισμού έχουν καταπατήσει ακίνητα στην Πλάκα και διαμένουν παράνομα σε αυτά, προφασιζόμενοι ότι τα συντηρούν για να μην καταρρεύσουν!

Στην Ελλάδα του 2014 συνέβη και αυτό. Ο λόγος για τα 12 ακίνητα στην περιοχή της Πλάκας, τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ παραχωρεί με ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.


Τελικά ο διαγωνισμός, ένας ακόμη, πήρε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου. Το ενδιαφέρον ωστόσο βρίσκεται στην αιτία της παράτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, κάποιοι υπάλληλοί του που έχουν στη δικαιοδοσία τους τα συγκεκριμένα ακίνητα, αρνήθηκαν να… παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων στην ΕΤΑΔ, που έχει αναλάβει να διοργανώσει επισκέψεις σε αυτά ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Προέβαλλαν σύμφωνα με πληροφορίες ως επιχείρημα το γεγονός ότι “είτε τα κλειδιά έχουν χαθεί, είτε ότι τα κτίρια δεν είναι επισκέψιμα”.

Στην πραγματικότητα, όπως λέει το ίδιο στέλεχος που… γνωρίζει το θέμα (άρα το ερώτημα είναι τι έχει κάνει τόσο καιρό γι’ αυτό), οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είτε “θεωρούν ως… ξεπούλημα την παραχώρηση των συγκεκριμένων ακινήτων, είτε έχουν καταπατήσει πολλά από αυτά και διαμένουν μέσα εδώ και καιρό, φυσικά παράνομα”.

Το επιχείρημά τους μάλιστα είναι ότι “τα κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, πολλά απ’ αυτά καταρρέουν (πράγματι έτσι είναι), και άρα η παρουσία τους σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος που τα συντηρεί όσο μπορεί”.


Συμβαίνει καιρό

Η απίστευτη αυτή ιστορία, που αποκαλύφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, με αφορμή τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, συμβαίνει εδώ και καιρό.

Κύκλοι του υπουργείου διαβεβαιώνουν ότι η επίλυση του θέματος είναι ζήτημα χρόνου, φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων όπου και υπάγονται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Σύντομα, απ’ ότι λένε οι ίδιες πηγές, η δικαιοδοσία των 12 ακινήτων θα μεταφερθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου. Οσοι, δε υπάλληλοι έχουν καταλάβει κτίρια θα εκδιωχθούν με διοικητικά πρωτόκολλα!

Το ερώτημα φυσικά είναι τι έκανε τόσους μήνες το αρμόδιο υπουργείο, αφού η απίστευτη αυτή ιστορία προφανώς κρατάει καιρό.

Το άλλο θέμα είναι ότι το παραπάνω περιστατικό δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει μια μερίδα του Δημοσίου τη δημόσια περιουσία, και φυσικά το κεφάλαιο "ιδιωτικοποιήσεις", ακόμη και σε χαμηλότερης σημασίας διαγωνισμούς, όπως τα ακίνητα της Πλάκας.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ τα ακίνητα θα παραχωρηθούν για 99 χρόνια (πιθανώς αυτό να αλλάξει και το διάστημα να πέσει στα 50 χρόνια), και η αξιοποίησή τους θα γίνει με το θεσμό των δικαιωμάτων επιφανείας ώστε μετά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου η κυριότητα των ακινήτων να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.


Και το σπίτι του «Αντωνάκη»

Ανάμεσα στα 12 αυτά ακίνητα υπάρχουν κάποια μεγάλα. Οπως για παράδειγμα το κτίσμα 539 τ.μ. σε οικόπεδο 346 τ.μ. επί της οδού Πρυτανείου, το διατηρητέο κτίριο 528 τ.μ στην οδό Θέσπιδος και Ραγκαβά, τρία ακίνητα στην οδό Θέσπιδος 16,17 και 20 επιφάνειας 90, 85 και 341 τ.μ. αντίστοιχα, κτίσμα 419 τ.μ. στην οδό Ραγκαβά 3-5, και ακίνητο 512 τ.μ. σε οικόπεδο 583 τ.μ. επί της Στράτωνος 15-25.

Αλλά αυτό που έχει τη πιο γνωστή ιστορία απ' όλα είναι το σπίτι του “Αντωνάκη” από την διάσημη ασπρόμαυρη ελληνική ταινία.

Βρίσκεται στην οδό Τριπόδων 32, (266 τ.μ. σε οικόπεδο 411 τ.μ.), και έγινε γνωστό από την κινηματογραφική του ιστορία, καθώς σε αυτό γυρίστηκε η διάσημη ταινία: "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.

Τόσο στην αυλή του σπιτιού (κτίσθηκε στις αρχές του 1800 και στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση) καθώς και στο οικόπεδο έχουν γίνει εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές. Στη νοτιοδυτική γωνία η σκαπάνη ανακάλυψε ότι παλιά λειτουργούσαν δημόσια ουρητήρια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στο ίδιο ακριβώς σημείο, αλλά πιο βαθιά, ανακαλύφθηκε ότι λειτουργούσαν αρχαίες βεσπασιανές (δημόσιες τουαλέτες). Επί αιώνες δηλαδή γινόταν η ίδια χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κανάλια αποχέτευσης που διασχίζουν το οικόπεδο.


Πηγή:Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου