Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Ανακάλυψαν ουρά δεινοσαύρου παγιδευμένη σε δέντρο


Την ουρά ενός δεινοσαύρου ηλικίας περίπου 99 εκατομμυρίων ετών εντοπίστηκε κολλημένο στο ρετσίνι ενός δέντρου, σε ένα σπάνιας σημασίας εύρημα καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετήσουν τους δεινόσαυρους με φτερά που ήκμασαν την κρητιδική περίοδο της γεωλογικής ιστορίας της Γης.

Το μοναδικό εύρημα εντόπισε σε ένα κομμάτι ήλεκτρου - απολιθωμένης ρητίνης, κεχριμπάρι - τυχαία ένας...
Κινέζος ερευνητής σε αγορά στην πόλη Μιτκίνα στο Μιανμάρ πέρυσι. Το ήλεκτρο περιέκλειε 36 χιλιοστά της ουράς του δεινόσαυρου, με ορατά τα κόκαλα, τη σάρκα, το δέρμα και τα φτερά.

Ο δεινόσαυρος ήταν μικρότερος από 15 εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο ένα σπουργίτι σε μήκος και αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για κάποιο περίεργο φυτό που παγιδεύτηκε μέσα στο κεχριμπάρι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να κολλήσει η ουρά του δεινόσαυρου σε ρετσίνι «σήμαινε το τέλος για το συγκεκριμένο ζώο. Δεν μπορούν να αποκόψουν την ουρά τους όπως μερικές σαύρες».

Η ανακάλυψη ρίχνει επίσης φως και στην εξέλιξη των φτερών. Αυτά που παγιδεύτηκαν στο ήλεκτρο είναι πιο πρωτόγονα από εκείνα των πουλιών, και τους λείπει μεγάλο μέρος του κεντρικού στελέχους (κάλαμος) που φαίνεται στα φτερά των πουλιών.

Το ήλεκτρο έχει προσφέρει μεγάλα οφέλη στους παλαιοντολόγους. Πολλά ζώα που έχουν βρεθεί διατηρημένα σε ήλεκτρο - μεταξύ των έντομα, σαύρες, αμφίβια, θηλαστικά και πτηνά, καθώς και φυτά, όπως λουλούδια.

Πηγές: CNN, Guardian, ΑΠΕ - ΜΠΕ 








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου