Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Προϊστορική Θήρα - Ο κύκλος των Μουσείων ~ Διαβάστε το νέο τόμο δωρεάν


Εντυπωσιακές φωτογραφίες, που είναι άγνωστες μέχρι σήμερα και δεν εκτίθενται, αποκαλύπτονται στο λεύκωμα «Προϊστορική Θήρα».

Ο παρών αφιερωματικός τόμος περιέχει φωτογραφίες μνημείων και εκθεμάτων από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας και το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) επί των απεικονιζόμενων αρχαίων και επί των φωτογραφιών και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων εισπράττει τα τέλη δημοσίευσης αυτών (Ν. 3028/2002). Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει αποκλειστικά αρμόδιο για την παραχώρηση νέας άδειας χρήσης των φωτογραφιών σε οποιονδήποτε τρίτο.

 
Συγγραφέας : Χρίστος Ντούμας
Έτος Έκδοσης : 2016
©Copyright : Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, 2016
ISBN : 978-618-82150-1-6
Εκδόσεις : Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
Αριθμός σελίδων : 328
Διαβάστε τον τόμο δωρεάν από εδώ










Στο ορεινό τοπίο, κατάφυτο με κρόκους, μια ώριμη γυναίκα δείχνει σε μυούμενη νεαρή με ξυρισμένο κεφάλι τον τόπο συλλογής των στημόνων του άνθους. Το κορίτσι μιμείται ατενίζοντας τη «δασκάλα», αγωνιώντας για την επιδοκιμασία της. Πρόκειται για μία από τις αποκατεστημένες τοιχογραφίες από τον οικισμό του Ακρωτηρίου που δεν εκτίθενται σε μουσείο, αλλά μπορεί να θαυμάσει κανείς στην έκδοση «Προϊστορική Θήρα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.



Η ζωφόρος μήκους περίπου τεσσάρων μέτρων με παράσταση νηοπομπής από τον τοίχο του δωματίου 5 της Δυτικής Οικίας στο Ακρωτήρι της Θήρας είναι εντυπωσιακή. Πολεμικά ιστιοφόρα παριστάνονται σε δύο σειρές. Στον μικρό θάλαμο του κυβερνήτη, στέκεται ο τιμονιέρης. Στην κάτω σειρά, τα πανιά των πλοίων είναι κατεβασμένα. Διακρίνονται τα κράνη και τα ακόντια των πολεμιστών, τα κεφάλια και τα χέρια των σκυμμένων κωπηλατών. Στο λιμάνι στριμώχνονται οι φύλακες-παρατηρητές, οι κάτοικοι βγαίνουν από τα πολυώροφα σπίτια τους και φθάνουν στην προκυμαία για να καλωσορίσουν τους αγαπημένους τους. Μοιάζει με μικρό πολύχρωμο αφήγημα.

Πρόκειται για μία από τις πολλές τοιχογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη που έχουν αποκατασταθεί, αλλά δεν εκτίθενται σε κανένα μουσείο. Και όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να συμβεί. Ομως έχει την ευκαιρία να τις θαυμάσει ο αναγνώστης της συγκινητικής φετινής έκδοσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση «Προϊστορική Θήρα», με κείμενα του διευθυντή των ανασκαφών του Ακρωτηρίου, αρχαιολόγου Χρίστου Ντούμα. Δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα η έκδοση. Διανέμεται δωρεάν σε φορείς έρευνας, μουσεία, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς εκδίδεται και στην αγγλική γλώσσα, ενώ το ευρύ κοινό έχει ελεύθερη πρόσβαση στην e-book μορφή στο www.latsis-foundation.org.


Πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες για τη νησιωτική κοινωνία των Κυκλάδων, που πριν από 4.000 χρόνια δημιούργησε αυτό το αστικό κέντρο του προϊστορικού Αιγαίου με τα εντυπωσιακά ιδιωτικά και δημόσια πολυώροφα κτίρια, τον απαράμιλλης ομορφιάς τοιχογραφικό τους διάκοσμο, τις απεικονίσεις των αγγείων, τη θεματολογία των εικονογραφήσεων, τα τοπία που ζωγράφισαν πάνω στους πίθους, τα αποτυπώματα των επίπλων των σπιτιών που έσωσε η λάβα. Παραστάσεις δελφινιών σε θαλάσσιο βυθό, ανδρικές μορφές σε τελετουργικές προσφορές, ιέρειες, μια αστείρευτη φαντασία αποτυπωμένη σε σκύφους, ρυτά, φιάλες κ.ά.
Στις 323 σελίδες της έκδοσης αποκαλύπτονται και οι συνήθειες των κατοίκων, ο τρόπος που ντύνονταν, πώς έφτιαχναν τα μαλλιά τους, τι έτρωγαν.

Στοιχεία για την ίδρυση του οικισμού από το νεολιθικό χωριό στο πρωτοαστικό κέντρο (3η χιλιετία π.Χ.), τη μεσοκυκλαδική πόλη (2000-1650 π.Χ.) και το Ακρωτήρι στην ακμή του (περ. 1650-1615 π.Χ.).
Ενα εικονικό μουσείο της προϊστορικής Θήρας που βοηθάει τον αναγνώστη να σχηματίσει καλύτερη εικόνα και να μην περιοριστεί μόνο σε όσα δει στο υπάρχον.

Η πιο αδικημένη κατηγορία ευρημάτων, κατά τον κ. Ντούμα, είναι οι τοιχογραφίες. Στο διάστημα του μισού αιώνα από τότε που άρχισε η ανασκαφή «σχεδόν οι μισές από τις τοιχογραφίες που η σκαπάνη του Μαρινάτου είχε φέρει στο φως μέχρι το 1974 έχουν συντηρηθεί και αποκατασταθεί»!

Τι κερδίζει ο αναγνώστης; Επειτα από 50 χρόνια είναι δυνατή η σκιαγράφηση της ιστορίας του προϊστορικού οικισμού και της σταδιακής του ανάπτυξης, αλλά και η διαμόρφωση μιας εικόνας για την πρόοδο της κοινωνίας που έζησε εκεί. «Πομπηία του προϊστορικού Αιγαίου», έτσι την περιγράφει ο Χρ. Ντούμας.

Το λεύκωμα, 18ο στη σειρά «Ο κύκλος των μουσείων», έχει την αισθητική σφραγίδα των εκδόσεων Ολκός.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου