Πλήρη αποχή από το αλκοόλ για τον οδηγό της παρέας συνιστούν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι ακόμα και η μικρότερη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να είναι αρκετή για την πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, με αφορμή τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά τη διάρκεια των οποίων τείνουμε να είμαστε απρόσεκτοι στη σχέση μας με το αλκοόλ, υπενθυμίζει την εφιαλτική πλευρά των γιορτών.
«Κάθε χρόνο αυτές τις γιορτινές ημέρες, οι Ελληνες ιατροδικαστές αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα λυπηρή πραγματικότητα. Τα νεκροτομεία γεμίζουν με νέες και νέους που χάνουν τη ζωή τους σε οδικά τροχαία δυστυχήματα», επισημαίνει η Εταιρεία και επικαλείται στοιχεία της Ε.Ε. σύμφωνα με τα οποία περίπου ένα στα τρία θανατηφόρα τροχαία οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σε κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν για τον ίδιο λόγο τέσσερις μόνιμες βαριές αναπηρίες, οκτώ σοβαροί τραυματισμοί και 50 ελαφροί. Στην Ελλάδα καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2016, 5.591 τροχαία ατυχήματα, εκ των οποίων 347 κόστισαν τη ζωή σε 378 πολίτες. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 από τις υπηρεσίες Τροχαίας βεβαιώθηκαν 14.030 παραβάσεις λόγω μέθης.
Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) απαντά και στο ερώτημα για την ποσότητα του αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο χωρίς να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα, αλλά και να «περάσει» ενδεχόμενο αλκοτέστ. Η απάντηση είναι κατηγορηματική: «καθόλου».
Σύμφωνα με την ΕΙΕ, ο κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι το να φτάσει κάποιος το όριο των 9,25 γρ./λίτρο εκπνεόμενου αέρα στα αλκοτέστ που πραγματοποιούνται από την Τροχαία ή τα 0,50 γρ./λίτρο αίματος με αιμοληψία είναι πάρα πολύ εύκολο και δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις για την ποσότητα αλκοολούχων ποτών έως το όριο.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ δρ Γρηγόρης Λέων, ο επηρεασμός της οδηγικής ικανότητας εξαρτάται όχι μόνον από τη ληφθείσα ποσότητα αλλά και από τη διατροφή κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης, τα νοσήματα, τη χρόνια κατανάλωση, την πρόσμειξη αλκοόλ με αναψυκτικά κ.ά.
«Συνεπώς η λογική “θα πιω ένα ποτηράκι βότκα (40 ml) και θα σταματήσω για να μπορώ να οδηγήσω” δεν μπορεί να ισχύει απόλυτα. Η μόνη λύση για ασφαλή οδήγηση είναι η μηδενική κατανάλωση αλκοόλης από τον οδηγό».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου