Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η Λούκα Κατσέλη σε πολυεθνική διαχείρισης κόκκινων δανείων!


Από … «Ρομπέν των φτωχών» ως εμπνευστής του περιβόητου νόμου Κατσέλη το 2010, μέλος σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων το 2020! Αν η τοποθέτηση της  Λούκας Κατσέλη (πρώην υπουργού Οικονομίας και Εργασίας, και για μερικά φεγγάρια επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015, επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας) στο διοικητικό συμβούλιο πολυεθνικής εταιρείας κόκκινων δανείων δεν συνιστά απλώς σχήμα οξύμωρο αλλά και πρόκληση του κοινού νου, τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι;


Η πρώην υπουργός εμφανίζεται σήμερα χωρίς υπερβολή ως υπηρέτης δύο αφεντάδων. Με τον περιβόητο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά άνοιξε μεν τον δρόμο για να δημιουργηθεί στην Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο πτώχευσης φυσικών προσώπων, αλλά παράλληλα έφραξε κάθε διέξοδο ταχείας εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, επιτρέποντας να εκμεταλλευτούν την προστασία της πρώτης κατοικίας χιλιάδες στρατηγικοί κακοπληρωτές. Πλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα διαχείρισης ενός προβλήματος που και η ίδια ως υπουργός συνέβαλε να δημιουργηθεί.

Η ίδια σε συνομιλία της με το liberal.gr αρνείται ότι «πέρασε στην αντίπερα όχθη» όπως της καταλογίζεται από τη στιγμή που τις τελευταίες ώρες αποκαλύπτεται ότι λίγο μετά τις εκλογές του 2019 ανέλαβε θέση μη εκτελεστικού μέλους στη διοίκηση της εταιρείας «Πέπερ Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», αυστραλιανών συμφερόντων.
Η απόφασή της, όμως, να δραστηριοποιηθεί σε μια εταιρεία της οποίας κύριο μέλημα είναι το κυνήγι κόκκινων δανειοληπτών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Μπορεί κάποιος που του προσάπτεται ότι συνέβαλε ώστε να δημιουργηθούν στρατιές «στρατηγικών κακοπληρωτών» επειδή χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που τους δόθηκε να κρυφτούν πίσω από το «νόμο Κατσέλη» -και αργότερα Σταθάκη- δημιουργώντας τα μύρια όσα προβλήματα στην αγορά ακινήτων, να ενδύεται τώρα τη φορεσιά  του κυνηγού των ιδιοκτητών ακινήτων που χρωστούν στις τράπεζες;


Τί λέει στο liberal

Στη συνομιλία που είχε το liberal.gr μαζί της, η ίδια η κα Κατσέλη ισχυρίζεται ότι ο ρόλος της ως ανεξάρτητο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Pepper Hellas  “δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το να διαχειρίζεται τα χρέη για το καλό της εταιρείας διαχείρισης, όπως και του ίδιου του οφειλέτη”.

Είναι ωστόσο τουλάχιστον αντιφατικό ο άνθρωπος που δημιούργησε το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αδυνάτων, να συμμετέχει τώρα σε μια εταιρεία που αναλαμβάνει να "κυνηγήσει" κόκκινα δάνεια. Η ίδια, που σημειωτέον είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Κύπρο (ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος), θα εποπτεύει, όπως λέει, ως επίσης ανεξάρτητο μέλος στο Δ.Σ. της Pepper τις διαδικασίες διαχείρισης των πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων τραπεζών τα οποία θα αναλάβει η εταιρεία.

Σημειωτέον ότι η Pepper Hellas που με τη σημερινή της μορφή εμφανίζεται να έχει συσταθεί προς διετίας (22/1/2018), δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ουσιαστική δράση στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Κατσέλη, γεγονός που θα γίνει σύντομα, μόλις τελειώσουν τα διαδικαστικά της εξαγοράς της από τον αυστραλιανό όμιλο Link εντός του 2020. Η απόκτηση από την τελευταία του ευρωπαϊκού κλάδου διαχείρισης δανείων, περιουσιακών στοιχείων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών του Pepper Group έγινε στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Pepper Hellas αποτελεί το ελληνικό τμήμα της Pepper Group η οποία αρχικά εξαγοράστηκε το 2017 από την αμερικάνικη πολυεθνική KKR Co. Inc (Kohlberg Kravis Roberts) έναντι 675,9 εκατ. δολαρίων ενώ πρόσφατα το ευρωπαϊκό της σκέλος (Pepper Εuropean Servicing) αποκτήθηκε από την αυστραλιανή Link Group έναντι 200 εκατ. ευρώ.

Η αυστραλιανών συμφερόντων -πλέον- "Pepper Εuropean Servicing", αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε χώρες με μεγάλο πρόβλημα κόκκινων δανείων όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και πάνω από 60.000 λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, των οποίων το 80% αποτελούν εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Η σημερινή Pepper Hellas SA αποτελεί, δε, μετεξέλιξη της NAI Hellas/Advent η οποία συστήθηκε προ ετών στην ελληνική αγορά ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων, εκτιμητών και διαχειριστών ακίνητης περιουσίας στην ελληνική αγορά με πελάτες τράπεζες, ΑΕΕΑΠ κοκ.
Πρόκειται δηλαδή για εταιρεία που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι παλαιοκομματικοί του ΠΑΣΟΚ αρέσκονται ακόμη και σήμερα να παρομοιάζουν με τα «κοράκια» των κόκκινων δανείων…

Για την ιστορία, η Λούκα Κατσέλη εμφανίζεται να συμμετέχει λίγες μέρες μετά τις εκλογές, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Πέπερ Ελλάς Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις», με διακριτικό τίτλο «Pepper Ελλάς E.Δ.Α.Δ.Π.» και αριθμό Γ.Ε.ΜΗ. 144973001000 με έδρα το Μαρούσι Αττικής. Η εταιρεία αυτή με μετοχικό κεφάλαιο 515.000 ευρώ σήμερα, φιλοδοξεί να γίνει μια από τις ισχυρότερες «κυνηγούς κεφαλών» στα κόκκινα δάνεια με διεθνείς «πλάτες». Σε αυτήν η κα Κατσέλη τοποθετήθηκε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος στις 31 Ιουλίου 2019, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, με τετραετή θητεία που λήγει στις 9 Μαϊου 2024.

Στην ίδια εταιρεία εμφανίζονταν να συμμετέχουν ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ οι:
*Gemmell Fraser Mcleod Bruce, ως πρόεδρος του ΔΣ και εκτελεστικό μέλος
*Ζιώγας Θ. Ηλίας (μέλος του συλλόγου εκτιμητών ακινήτων Ελλάδος), ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος
*Klemmer Richard Eugene Richard, μη εκτελεστικό μέλος


Το καταστατικό

Τον Αύγουστο του 2019, η εταιρεία Πέπερ Ελλάς τροποποίησε το κατασταστικό της ώστε να παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων ελληνικών και ξένων τραπεζών. Στο καταστατικό της διαβάζουμε ότι:

-Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον κύριο των εν λόγω απαιτήσεων σε σχέση με την είσπραξή τους και τη ρευστοποίηση των απαιτήσεων ή περιουσιακών στοιχείων που έχουν χορηγηθεί σε εξασφάλισή τους σε χρηματικά διαθέσιμα

-Λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα και να προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη διαχείριση των εν λόγω απαιτήσεων (συμπεριλαμβανομένης και της νομικής και λογιστικής παρακολούθησης, είσπραξης, διενέργειας διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες των προς διαχείριση απαιτήσεων, της σύναψης συμβάσεων συμβιβασμού).

-Συμμετέχει σε δίκες ως μη δικαιούχος διάδικος, αναλαμβάνει δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων.

-Κινεί ή συμμετέχει σε  προπτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, πτωχευτικές ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή άλλες διαδικασίες αφερεγγυότητας,

-Επίσης στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η διαχείριση των ακινήτων που αποτελούσαν ασφάλεια για τα δάνεια που διαχειρίζεται εταιρεία και έχουν μεταβιβαστεί, η πρόσληψη Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για Ληξιπρόθεσμες Οφειλές κ.ο.κΤων Βασίλη Γεώργα και Γιώργου Φιντικάκη / https://www.liberal.gr/politics/i-louka-katseli-se-poluethniki-diacheirisis-kokkinon-daneion/288344

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου