Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Τον χαβά τους τα Lidl ~ Πάλι σβήνουνε τους σταυρούς από ελληνική εκκλησία


Πριν 3 περίπου χρόνια η Lidl είχε ζητήσει συγνώμη για το ίδιο ακριβώς θέμα αλλά συνεχίζει να χρησιμοποιεί την εκκλησία στην Σαντορίνη για να προμοτάρει τα προϊόντα της και αφαιρεί τους σταυρούς στο καμπαναριό και τον τρούλο.

Σε λίγες ημέρες στην Ιταλία υπάρχει θεματική εβδομάδα με ελληνικά προϊόντα με την επωνυμία "Eridanous" από όπου και οι παρακάτω φωτογραφίες.


Τώρα κατά πόσο είναι ηθικό, να κερδίζεις από κάτι που το ονομάζεις ελληνικό, χρησιμοποιώντας παραποιημένη μία αντιπροσωπευτική εικόνα αυτής της χώρας, θα πρέπει να μας το εξηγήσουνε πάλι.

https://www.lidl.it/it/c/sapori-dalla-grecia/c901/w2

Η πραγματική εικόναΤο σχετικό ανάλογο θέμα που είχε δημιούργησει μεγάλο θόρυβο τον Σεπτέμβριο του 2017:

Κάτι τρέχει με το διαφημιστικό των Lidl: Εσβησαν τους σταυρούς από τις εκκλησίες της Σαντορίνης! | iefimerida.gr 
Tο παραδοσιακό αυτό σαντορινιό τοπίο επιλέχθηκε για να «συνοδεύει» τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα ERIDANOUS, τα οποία διατίθενται από τα Lidl. Έτσι, η εκκλησία δίχως σταυρό στην Σαντορίνη κάνει την εμφάνισή της πάνω σε συσκευασίες γιαουρτιών, φιστικιών, φέτας ή ακόμη και μουσακά.

«Ρωτήσαμε εκπρόσωπο των Lidl για το λόγο για τον οποίο αφαιρέθηκε ο σταυρός» αναφέρει το δίκτο RTL.be, και παραθέτει τη σχετική απάντηση: «Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε θρησκευτικά σύμβολα γιατί δεν θέλουμε να αποκλείουμε καμία θρησκευτική πεποίθηση. Είμαστε μια εταιρία που σέβεται την πολυπολιτισμικότητα και αυτή η αρχή είναι που επεξηγεί το “σχέδιο” πάνω στη συσκευασία».

Δεν εξήγησε, όμως, για ποιους λόγους επιλέχθηκε το εν λόγω τοπίο και όχι κάποιο στο οποίο δεν εμφανιζόταν κάποια εκκλησία ή άλλο χριστιανικό σύμβολο.

Η δημοσιοποίηση του θέματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αρκετούς καταναλωτές να δηλώνουν σοκαρισμένοι και αγανακτισμένοι από την απόφαση της γερμανικής αλυσίδας.

Έτσι, η γερμανική αλυσίδα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους καταναλωτές: «η πρόθεσή μας δεν ήταν να σοκάρουμε, αποφεύγουμε τη χρήση θρησκευτικών συμβόλων στις συσκευασίες μας για να διατηρούμε ουδέτερη στάση απέναντι σε όλες τις θρησκείες και αν αυτό έγινε αντιληπτό διαφορετικά, τότε ζητάμε συγγνώμη σε όσους σοκαρίστηκαν» δήλωσε την Πέμπτη το απόγευμα εκπρόσωπος του Lidl. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου