Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τσιγαράκι ε; ~ Περάστε από το ταμείο παρακαλώ


ΒΑΡΥΣ Ο ΠΕΛΕΚΥΣ ΑΠΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ... 50 ευρώ στις καφετέριες, τζούρα και 100 ευρώ στα νοσοκομεία, τζούρα και 200 ευρώ στις δημόσιες υπηρεσίες! Κάθε ρουφηξιά τσιγάρου θα κοστίζει πολύ ακριβά για τους αμετανόητους θεριακλήδες της χώρας από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε τίθεται σε ισχύ o νόμος για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και τους χώρους εργασίας.

Σε τρεις εβδομάδες καταγγελίες, έλεγχοι, συστάσεις και πρόστιμα μπαίνουν -πάλι- στην ημερήσια διάταξη των καπνιστών σε ό,τι αφορά την εργασία τους, αφού το κάπνισμα απαγορεύεται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και στη διασκέδασή τους, καθώς το τσιγάρο εξοστρακίζεται από όλα ανεξαιρέτως τα καφέ, μπαρ, εστιατόρια και λοιπούς παρεμφερείς χώρους, πλην των...
 καζίνο και των νυχτερινών κέντρων, στα οποία δόθηκε οκτάμηνη περίοδος προσαρμογής.

Το «ΘΕΜΑ» παρουσιάζει τον ελεγκτικό μηχανισμό πουθα επιστρατευτεί για την αποτελεσματικότητα των αντικαπνιστικών μέτρων, καθώς και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται κατά περίπτωση, όπως αυτά περιέχονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την απαγόρευση του καπνίσματος του υπουργείου Υγείας και άλλων συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Παιδείας και Πολιτισμού), η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Στη Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος Ελεγκτές με μπλοκάκια θα καταλογίζουν πρόστιμα, ενώ
θα κρατούν ανά χείρας και ενημερωτικά φυλλάδια για τα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος! Αυτό είναι το δίπτυχο των αρμοδιοτήτων που δίνει στους ελεγκτές των αντικαπνιστικών μέτρων η υπουργική απόφαση: αφενός θα επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα σε όσους εντοπίζονται επ’αυτοφώρω να καπνίζουν, αφετέρου θα τους προμηθεύουν με έναν χρηστικό οδηγό για τα 45 Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΕΣΥ, παροτρύνοντάς τους παράλληλα να ζητήσουν τη δωρεάν βοήθεια των ειδικών από τα ιατρεία αυτά.

Τους ελέγχους θα διενεργούν υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και του Τμήματος Ελεγκτών Υγείας των Περιφερειών, δηλαδή των σημερινών υγειονομικών υπηρεσιών των νομαρχιών. Σε δεύτερο βαθμό έλεγχοι θα γίνονται και από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) - πρόκειται για έλεγχο που δεν θα έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, δεν θα επιβάλλονται δηλαδή πρόστιμα, εκτός αν πρόκειται για ελέγχους σε νοσοκομεία, προνοιακά ιδρύματα και άλλους φορείς υγείας που ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΣΕΥΥΠ.

Για τη μέγιστη δυνατή απόδοση των αντικαπνιστικών μέτρων θα γίνονται έλεγχοι τακτικοί, έκτακτοι και κατόπιν καταγγελίας. Οι τακτικοί έλεγχοι θα προγραμματίζονται ανά τακτά διαστήματα, π.χ. ανά μήνα ή δίμηνο ανάλογα με το εύρος της περιοχής, το δυναμικό των ελεγκτών, αλλάκαι τη συχνότητα των παραβάσεων.
Οι έκτακτοι έλεγχοι θα διενεργούνται αιφνιδίως όλο το 24ωρο, όπως και οι έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών, οι οποίες θα φτάνουν είτε στην τετραψήφια γραμμή 1142 είτε στις δημοτικές υπηρεσίες είτε στις υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών. Σε κάθε περίπτωση, τους ελέγχους θα μπορούν να διενεργούν μικτά κλιμάκια των δύο υπηρεσιών, ενώ θα ζητείται και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας για τους απείθαρχους παραβάτες, δηλαδή για εκείνους που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους και γενικά δεν συνεργάζονται με τους ελεγκές καπνού.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αφαιρούν το δικαιωμα μου να καπνίζω. Όχι οπουδήποτε σε χώρους καπνιστών. Με ποια λογική γίνετε αυτό;

elifrac είπε...

Όποιος θέλει ας έρθει να μου πει να σβήσω το τσιγάρο. ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΡΕΕΕΕΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΆΝΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΆΚΙΑ.

Κρασοπατήρ είπε...

Ωπ! Χαιρετώ τον ελ -ελπίζω να μην υπάρχουν προβλήματα υγείας, δικής σου ή οικείων. Η απουσία σου αισθητή :/

σβήστο ρε! είπε...

Καλά να πάθετε ρε! Αφού στα τέτοια σας γράψατε και τους χώρους μη-καπνιστών. Μη μου πείτε ότι επιλέγατε να πάτε σε μαγαζιά που είχαν χώρους καπνιστών, αφού καπνίζατε παντού.

Ανώνυμος είπε...

Βάλτε μυαλό ρεεεεε. Θα σας κανουν Αμερικανάκια λες επειδη σου απαγορεύουν να κανίσεις; Αμερικανάκι γίνεσαι με το να καπνίζεις, αφού το τσιγάρο είναι Αμερικανική εφεύρεση και να τη χαίρονται.
Εσείς όλοι προφανός είστε καμμένα χαρτιά τώρα, εθισμένοι στη νικοτίνη, εξαρτημένοι και υπόδουλοι, που θα άρχισατε να καπνίζετε στο γυμνάσιο γιατι ξαφνικά είχατε κρεμάσει αρ***α με τη φούμα. Τουλάχιστο τωρα ισως σωθεί η επόμενη γεννιά.

Δημοσίευση σχολίου