Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Τι θα συμβεί αν υπάρξει κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος;


Σχεδόν όλοι έχουν αποκλείσει το haircut στο ελληνικό χρέος που ισοδυναμεί με νέα χρεοκοπία.

Γερμανία, ΕΕ, ΕΚΤ ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να μεθοδεύσει το haircut στηριζόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει η χώρα χάριν στις προσπάθειες της κοινωνίας αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Τί θα συμβεί αν υπάρξει κούρεμα 50% στο ελληνικό χρέος;

Θα σημειωθεί το μεγαλύτερο θετικό σοκ στην οικονομική ιστορία της χώρας.

Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τους οίκους αξιολόγησης να βαθμολογήσουν εκ νέου την Ελλάδα σε καθεστώς default (χρεωκοπία).

Οι οίκοι αξιολόγησης βαθμολογούν χρέος κρατών που κατέχουν ιδιώτες αλλά θα βαθμολογεί εκ νέου το haircut.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην ιδιαιτερότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι κρατικοποιημένο καθώς πρόκειται για διακρατικό δανεισμό ή δανεισμό από μηχανισμούς στήριξης και όχι χρέος που έχουν χρηματοδοτήσει ιδιώτες όπως συμβαίνει παγκοσμίως.

Το haircut θα βοηθούσε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος προς το ΑΕΠ από το 177% στο 115%.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει θετικό σοκ σε όλη την Ευρώπη καθώς ο αδύναμος κρίκος η Ελλάδα θα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της και ταυτόχρονα θα έχει καταστεί βιώσιμο.

Μόνο στο γεγονός ότι το Eurogroup και οι οίκοι αξιολόγησης θα κρίνουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο θετικό momentum σε όλη την Ευρώπη.

Μπορεί οι ευρωπαίοι να έχουν πληρώσει 110 δισεκ. ως συνεισφορά στο ελληνικό haircut αλλά θα ανακτήσουν αυτή την κεφαλαιακή απώλεια από το θετικό momentum που θα δημιουργηθεί.  

Ορισμένοι εκφράζουν σοβαρότατες ανησυχίες ότι ένα haircut θα είναι ένδειξη αδυναμίας που δεν συνάδει με την πολιτική μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Γερμανία.

Η Γερμανία και όλη η Ευρώπη θα έχουν να κερδίσουν από το ελληνικό haircut καθώς οι αγορές θα πειστούν ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιλύθηκε.

Η Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο της χειρότερης της κρίσης και με το haircut θα λυθεί το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης η Ελλάδα.

Βέβαια η Ελλάδα πρέπει υποχρεωτικά να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει ανταλλάγματα στην Ευρώπη αλλά αυτό που μετράει είναι ότι το ελληνικό χρέος θα είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι είναι βιώσιμο.

Αν καταστεί βιώσιμο το χρέος, ουσιαστικά όχι τυπικά η κρίση χρέους της Ευρώπης τελείωσε. 
bankingnews.gr
Πέτρος Λεωτσάκος / Δημοσιογράφος

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέτρος Λεωτσάκος Αξιοπιστία του κόλου.
το τσιράκι των τραπεζών που φώναζε αγοράστε μετοχές τραπεζών
Να ξεφορτωθούν τα χαρτιά οι μεγαλομέτοχοι σε καλύτερες τιμές από τον πάτο.

Δημοσίευση σχολίου