Περιέργως, ελάχιστος χρόνος και χώρος αφιερώνεται στο τόσο κρίσιμο θέμα για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως είναι η επαναφορά ενός Σχεδίου Ανάν ΙΙ.
Η μόνιμη καταστροφική συνήθειά μας, να ενδιαφερόμαστε μόνον για τα άμεσα -που πρέπει φυσικά να το πράττουμε- αφήνοντας «ες αύριον τα σπουδαία», μας οδηγεί στο να ακολουθούμε πάντοτε τα γεγονότα, αντί να τα διαμορφώνουμε, ή έστω να μη μας καταλαμβάνουν εξ απροόπτου.
Δυστυχώς, το ενδιαφέρον στρέφεται αποκλειστικά στα μικροκομματικά, λες και αν είναι δήμαρχος ο κ. Καμίνης ή ο κ. Κακλαμάνης, ή ο κ. Βουδούρης περιφερειάρχης θα αλλάξει κάτι στην πορεία του λαού. Φαιδρότητες. Η επερχόμενη όμως συμφωνία στο Κυπριακό, κατ’ εντολήν των Η.Π.Α. -κάποιοι βάπτισαν ήδη το σχέδιο ως «Σχέδιο Ομπάμα»- και προς το συμφέρον των Βρετανών και εμμέσως των Τούρκων, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μας.
Ανοηταίνουν πολιτικώς όσοι πιστεύουν πως «η Κύπρος βρίσκεται μακράν». Δεν είναι απλώς δίπλα μας, αλλά μέσα μας. Και δεν είναι μόνον τα όσα καταστροφικά θα συμβούν εκεί, αλλά και ότι αποδεσμεύουν δυνάμεις οι Τούρκοι, μεταφερόμενες στο Αιγαίο και στη Θράκη, αποκτώντας συν τοις άλλοις και το πλεονέκτημα να απαλλαχτούν από το βάρος της στρατιωτικής κατοχής του μισού νησιού. Τώρα θα το διαφεντεύουν, ειρηνικώς, ολόκληρο.
Το πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους Τούρκους, φαίνεται από τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και τουρκικού Τύπου. Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «άκρως εποικοδομητικές» τις εξελίξεις στο Κυπριακό -όταν χαίρονται οι Τούρκοι, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;- ο οποίος έδωσε έμφαση στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος: «Δεν πρόκειται για ένα απλό ανακοινωθέν. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν όλες οι παράμετροι της ειρήνης. Αν κάποια μέρα φθάσουμε σε λύση στην Κύπρο, στο κείμενο αυτό έχουν απαριθμηθεί μια προς μια όλες οι παράμετροι αυτής της λύσης», υπογράμμισε. (…) Τώρα πρέπει σιγά-σιγά να οικοδομηθεί και πάλι μια Κύπρος ειρήνης».
Ο κ. Νταβούτογλου μιλά για ειρήνη, όπως είχε βαπτίσει «επιχείρηση ειρήνης» ο Ετσεβίτ τον Αττίλα. Και δίνει, ο Τούρκος υπουργός, τα εύσημα στους Έλληνες, δηλώνοντας ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά «παρουσιάζεται ξανά η βούληση για διαπραγματεύσεις (. . .). Υπάρχει ένα άκρως θετικό κλίμα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχισθεί και θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα». Θετικό για την Τουρκία, φυσικά.
Ιδιαίτερο ενθουσιασμό επέδειξε ο τουρκικός Τύπος. Ο τουρκολόγος κ. Νίκος Χειλαδάκης μετέφρασε τα σημαντικότερα σημεία από το άρθρο του παλαίμαχου και πολύ γνωστού Τούρκου αρθρογράφου και αρχισυντάκτη της εφημερίδας Milliyet, κ. Sami Kohen, ο οποίος παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα υπάρχουν αφ' ενός για το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και αφ' ετέρου για την ίδια την Τουρκία.
Το άρθρο έχει τον ενδεικτικό τίτλο, «Bu fırsat kaçmalı», δηλαδή, «Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία». Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Sami Kohen, τα πραγματικά μεγάλα οφέλη της τουρκικής πλευράς θα είναι τα εξής:
1) Θα αναγνωριστεί για πρώτη φορά διεθνώς το ψευδοκράτος, ως ισότιμος συνέταιρος του νέου κρατικού μορφώματος και θα μετέχει ισότιμα στην Ε.Ε. και θα καταργηθεί το εμπάργκο που μέχρι σήμερα ίσχυε για τα κατεχόμενα.
2) Θα σταματήσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. εξ αιτίας της εμμονής της Άγκυρας να μη αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η δημιουργία της λεγόμενης «Ενωμένης Κύπρου», θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ε.Ε.
3) Θα πάψουν να υπάρχουν τα χρόνια προβλήματα που δημιουργούσαν στην τουρκική εξωτερική πολιτική το Κυπριακό, και η Τουρκία θα «ανακουφιστεί» και θα πάρει δύναμη για τις νέες «εξορμήσεις» της.
4) Αλλά, επίσης σημαντικό από όλη αυτή την ιστορία, (που για πολλούς εξ αιτίας του γίνεται), είναι η ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στα οφέλη και στα κέρδη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Το ψευδοκράτος και φυσικά η Τουρκία θα έχουν πρώτο λόγο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ. Και άλλα οφέλη υπάρχουν για την Τουρκία, αλλ’ ας αρκεστούμε σ’ αυτά.
Παράπλευρη απώλεια για την Ελλάδα θα είναι -κι αυτό δεν το γράφει ο Τούρκος αρθρογράφος-, ότι θα δοθεί τέλος και στα σενάρια για κατασκευή ενεργειακών αγωγών που θα περνούν από την Ελλάδα, αφού πλέον η Τουρκία θα γίνει το κομβικό σημείο για τους ενεργειακούς αγωγούς που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και το φυσικό αέριο του Ισραήλ.
Με την μεγάλη συμβολή μας λοιπόν, ξανακτίζεται σταδιακά ο περίφημος άξονας Τουρκίας-Ισραήλ. Εύγε μας!
Ο Μακεδών / voria.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου