Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Σοκ! Φασίστες εν έτει 2014, στα ελληνικά πανεπιστήμια


«Δεν κάνουμε διάλογο, ήλθαμε να διαλύσουμε τη συνεδρίαση»

Η απογοήτευση στα πρόσωπα των καθηγητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών για την κατάντια του ιδρύματος τα... έλεγε όλα.

Πανεπιστημιακοί με σημαντική καριέρα, με συγγραφικό έργο, με θέσεις ευθύνης σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε...
ξενοδοχείο της Αθήνας διότι μία ομάδα ούτε 10 φοιτητών διέλυσε τη συνεδρίαση, εντός του ΑΕΙ, με τους πανεπιστημιακούς άλλων ΑΕΙ (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που είχαν προσκληθεί για την αξιολόγηση του τμήματος. Με τον ίδιο τσαμπουκά οι ίδιοι φοιτητές λίγο νωρίτερα είχαν απαγορεύσει για δεύτερη φορά στους καθηγητές τους να ψηφίσουν για να εκλέξουν κοσμήτορα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Ποιος ευθύνεται; Επιμερίζονται οι ευθύνες; Γιατί οι αρχές της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν αντιδρούν στη διάλυση και την απαξίωση του πανεπιστημίου; Γιατί σε άλλες περιπτώσεις οχυρώνονται πίσω από το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ για να πολεμήσουν για τα κεκτημένα τους, ενώ σε αυτήν την περίπτωση ποιούν την νήσσαν;

«Δεν... παίζεται η κατάσταση με αυτές τις αθλιότητες των φοιτητών» ήταν η οργίλη αντίδραση καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, που περιέγραψε στην «Κ» τα γεγονότα. Ουσιαστικά επρόκειτο για το χρονικό μιας προαναγγελθείσας διαμαρτυρίας σε δύο επεισόδια στο κτίριο της οδού Σόλωνος που φιλοξενείται η Σχολή:

• Οπως συνέβη και στις 17 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα για τη διενέργεια των εκλογών για τη θέση του κοσμήτορα στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, έτσι και χθες περίπου 10 φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς  ακροαριστεροί παρανοϊκοί φασίστες, έκλεψαν τις κάλπες, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου 4009 και του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παρότι ο νόμος δίνει λύση -προβλέπει οι εκλογές να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία (το ίδιο θα συμβεί στη Νομική Σχολή, όπου συνέβησαν τα ίδια από ομάδα φοιτητών)-, η αντίδραση της εφορευτικής επιτροπής και των παρόντων πανεπιστημιακών για τη στάση των φοιτητών, ήταν έντονη.

• Η ίδια ομάδα ελάχιστων φοιτητών έκανε την εμφάνισή της και στη συνεδρίαση για την αξιολόγηση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ξεκαθαρίζοντας προς τους καθηγητές: «Δεν κάνουμε διάλογο μαζί σας. Ηλθαμε να διαλύσουμε τη συνεδρίαση». Και το πέτυχαν. Το ίδιο είχε συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις Τμημάτων ΑΕΙ, όπως για παράδειγμα, στην εξωτερική αξιολόγηση τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στις 17 Δεκεμβρίου 2013.

«Το γεγονός ότι μία μικρή ομάδα θεωρεί δικαίωμά της να κλέβει την κάλπη και να εμποδίζει την αξιολόγηση αποτελεί από μόνο του δείγμα της αυθαιρεσίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει αντίδραση από τα όργανα του ιδρύματος. Το να μετακινούνται αξιολογητές και αξιολογούμενοι σε μη πανεπιστημιακό χώρο ή το να διενεργούνται οι εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος. Τα γεγονότα αυτά είναι ντροπή για το πανεπιστήμιο και υπογραμμίζουν την έκταση του αδιεξόδου» ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κώστας Κωστής. «Το τραγικό είναι ότι αυτές οι μικρές ομάδες αποτελούν υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά δυστυχώς εξακολουθούν να αποδιοργανώνουν τη ζωή του ιδρύματος. Την ευθύνη για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων έχουν οι πανεπιστημιακές αρχές -από τον πρόεδρο του τμήματος, τον κοσμήτορα της σχολής, τον πρύτανη έως το Συμβούλιο-που θα πρέπει να θέσουν τους κανόνες λειτουργίας του ιδρύματος. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις τους. Η κλήση της Αστυνομίας δεν βοηθά την αποκατάσταση της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ζωής» παρατήρησε, από την πλευρά της, στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια και μέλος του συμβουλίου του Παν. Αθηνών κ. Βάσω Κιντή.

«Η άσκηση βίας και η παρεμπόδιση των ακαδημαϊκών διαδικασιών δυσφημεί το ταλαιπωρημένο ελληνικό πανεπιστήμιο και επιτείνει τις, ούτως ή άλλως, μεγάλες δυσλειτουργίες του. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι η κατ’ επανάληψη εμφάνιση τέτοιων φαινομένων αφορά συγκεκριμένα ιδρύματα. Είναι προφανές ότι μεγάλη ευθύνη έχουν συγκεκριμένες πανεπιστημιακές ηγεσίες, που υποθάλπουν, αν δεν ενθαρρύνουν, τέτοιου τύπου συμπεριφορές» είπε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης. Και τόνισε: «Είναι καιρός να τελειώνουμε με την ανοχή στις ποικίλες “ιδιαιτερότητες” που καθηλώνουν το ελληνικό πανεπιστήμιο και που αθροιζόμενες με τις ιδιαιτερότητες άλλων δημόσιων χώρων οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά αδιέξοδά της».


 Α. Λακασάς / Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου