Πρόκειται για προσωπικό που σήμερα απασχολεί ο οργανισμός, ωστόσο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει συντάξει το σχετικό νομοσχέδιο, εκτιμά ότι δεν θα χρειάζονται για τη λειτουργία του νέου ΟΣΕ.
Πλεονάζον προσωπικό
Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει δραστικό περιορισμό του αριθμού των υπαλλήλων του ΟΣΕ που σήμερα φτάνουν τους...
6.050. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς που έχουν κριθεί πλεονάζοντες θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης και θα αποχωρήσει βγαίνοντας στη σύνταξη.
Ήδη αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν υποβάλει 300 άτομα. Όσοι από τους υπαλλήλους δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας με βάση το νέο οργανόγραμμα του ΟΣΕ και δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης προβλέπεται ότι θα ενταχθούν σε ειδικό φορέα υποδοχής, ο οποίος με συνοπτικές διαδικασίες, σε διάστημα δηλαδή 25 ημερών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου, θα αναλάβει να αναζητήσει υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου που έχουν ανάγκη προσωπικού και στους οποίους θα μεταταχθούν υποχρεωτικά οι πλεονάζοντες υπάλληλοι του ΟΣΕ. Πάντως, όσοι το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν τον φορέα στο οποίο θέλουν να μεταταχθούν, εφόσον βέβαια υπάρχει θέση.
Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που δεν έχουν θέση στον νέο ΟΣΕ προέρχεται από τη μητρική εταιρία, στην οποία οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 1.600 άτομα. Στον ΟΣΕ και στην ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνουν 2.800 εργαζόμενοι και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα μείνουν οι μισοί από τους απασχολουμένους, αφού προβλέπεται ότι η εταιρία θα απασχολεί 800 άτομα, ενώ θα αποχωρήσουν υποχρεωτικά από αυτήν περίπου 740 εργαζόμενοι.
Καταργούνται κανονισμοί και συμβάσεις
Οι υπάλληλοι που θα παραμείνουν στην υπηρεσία του ΟΣΕ δεν θα συνεχίσουν να εργάζονται με το υφιστάμενο καθεστώς αφού σε διάστημα πέντε ημερών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις από μηδενική βάση. Το καθεστώς εργασίας μελλοντικά στις εταιρίες του ομίλου ΟΣΕ θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης καθώς με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, που θα τεθούν προς ψήφιση, οι κανονισμοί προσωπικού αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις στο σύνολό τους καταργούνται.
Μέρος των αλλαγών έχει στόχο τις αποκαλούμενες δευτερεύουσες απολαβές (υπερωρίες, υπερεργασία κ.λπ.) των εργαζομένων, οι οποίες στο μέλλον δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 8% των μισθολογικών αποδοχών, ενώ σήμερα σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν να αποτελούν μέχρι και το 50% του μισθού.
Μείωση κόστους
Πρόκειται για προσπάθεια περιστολής του εργασιακού κόστους, που θεωρείται ότι σήμερα στον ΟΣΕ είναι υπερβολικό, ωστόσο αναμένεται ότι θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη. Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για ξεπούλημα των "φιλέτων" του ΟΣΕ και ζητούν από το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του σε σχέση με τα χρέη του οργανισμού.
Ανάληψη χρεών από το κράτος
Με το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπεται επίσης ότι το κράτος θα αναλάβει το σύνολο των χρεών του οργανισμού και των θυγατρικών του, που ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ σε αντάλλαγμα θα πάρει την τεράστια ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.
Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Στο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται και ζητήματα που αφορούν στη δραστηριοποίηση ιδιωτών στις σιδηροδρομικές μεταφορές αφού το κράτος επιθυμεί να πωλήσει ποσοστό 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκχωρώντας παράλληλα το μάνατζμεντ κατά προτίμηση σε εταιρία σιδηροδρομικών μεταφορών προερχόμενη από χώρα της δυτικής Ευρώπης. Η πώληση της εταιρίας προβλέπεται να γίνει σε διάστημα 3 μόλις μηνών από την ψήφιση του σχεδίου νόμου. Το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι η νέα, "καθαρή", δηλαδή απαλλαγμένη από χρέη και πλεονάζον προσωπικό ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά ιδιωτών.
Στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται από το τέλος του έτους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα σταματήσει να προσφέρει μειωμένα εισιτήρια, ατέλειες, ή απαλλαγές από καταβολή εισιτηρίων που ισχύυν σήμερα. Τα εισιτήρια θα αυξηθούν, επιπλέον θα περικοπούν τα δρομολόγια που είναι ζημιογόνα ή δεν παρουσιάζουν προοπτικές βιωσιμότητας, ενώ κάποια εξ αυτών θα ενταχθούν σε καθεστώς επιδότησης.
της Μάρως Τσαντήλα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου