Η Ιρλανδία έχει προγραμματίσει σήμερα να εκδώσει δύο ομόλογα, ωρίμανσης 2014 και 2018, και να προσθέσει 1 δις. ευρώ και 1,5 δις. ευρώ αντίστοιχα στα ταμεία της και στο χρέος της. Οι αναλυτές είναι διχασμένοι. Μερικοί ήδη λένε ότι η ιρλανδική κατάσταση φαίνεται να ακολουθεί αυτή της Ελλάδας, όπου ο πανικός αγοράς επιδείνωσε ένα ήδη-κακό πρόβλημα χρέους. Άλλοι, εν τούτοις, θεωρούν ότι ο κέλτικος τίγρης δεν μοιάζει με την Ελλάδα. «Η ιρλανδική δημοπρασία θα είναι σήμερα αξιοπρεπής», δήλωσε ο Brian Devine της NCB στο Δουβλίνο.
Ενώ όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μία έρπουσα ανησυχία για την πορεία του τραπεζικού κλάδου της χώρας, μετά μάλιστα και από τις ζημιές ρεκόρ της Anglo Irish το πρώτο εξάμηνο, ήρθε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Irish Independent», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Δουβλίνου είναι έτοιμη να προσφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ και να ζητήσει «πακέτο διάσωσης» αντίστοιχο με το ελληνικό, εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού και προστασίας χρέους της Ιρλανδίας. Το δημοσίευμα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η έκθεση της Barclays Capital, η οποία υποστήριζε πως η ιρλανδική κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να ζητήσει «έξωθεν βοήθεια», εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι ζημιές στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.
Παρ’ όλες τις διαψεύσεις, οι φόβοι, πάντως, για τις αντοχές της ιρλανδικής οικονομίας επανήλθαν, την ώρα που η πλειοψηφία της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο είναι ισχνή και, ήδη, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην προώθηση των μέτρων λιτότητας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος το έλλειμμα της Ιρλανδίας θα εκτιναχθεί στο 25% του ΑΕΠ, λόγω του τεράστιου - εφάπαξ - κόστους που έχει προϋπολογιστεί για τις τραπεζικές διασώσεις με κρατικά κονδύλια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αναλυτές έχουν μπει σε μία διαδικασία σύγκρισης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, καθώς τα «επεισόδια» της ανόδου του κόστους δανεισμού θυμίζουν πολύ τις αρχές του 2010 για την Ελλάδα. «Είναι σαφές ότι η Ιρλανδία πρέπει να κάνει αρκετά έτσι ώστε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», δήλωσε ο Guillaume Salomon της TD Securities, μιλώντας πλέον ανοιχτά ότι η Ιρλανδία πρέπει να επιδοθεί σε έναν αγώνα ενίσχυσης των δημοσίων σχέσεων της.
Αλλά υπάρχει μια «μεγάλη διαφορά» μεταξύ της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον Devine της NCB. Η Ελλάδα έπρεπε να μεταθέσει περίπου 30 δις. ευρώ χρέους στο μέλλον, ενώ η Ιρλανδία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της μέχρι και το δεύτερο μισό του επόμενου έτους. Επιπλέον, το χρέος της Ελλάδας ήταν ήδη υψηλό, ενώ η Ιρλανδία μπήκε σε κρίση με ακριβώς 25% του ΑΕΠ κρατικό χρέος. Μάλιστα η χώρα δεν αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας.
bankingnews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου