Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οι “Μαγεμένες” της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν στη Ροτόντα


Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2009-10, με θέμα “Μάγοι, ξόρκια και φυλακτά: η μαγεία στον αρχαίο και χριστιανικό κόσμο”, με την αρχαιολογική ταινία μικρού μήκους “Οι Μαγεμένες”.

Οι “Μαγεμένες” ήταν ανάγλυφες μυθολογικές μορφές που διακοσμούσαν μια κορινθιακή κιονοστοιχία του 2ου-3ου αι. μ.Χ. στην Αγορά της Θεσσαλονίκης. Ονομάστηκαν έτσι το 17ο αιώνα χάρη σ’ ένα λαϊκό μύθο παράνομου έρωτα και μαγείας ανάμεσα στο Μέγα Αλέξανδρο και μια βασίλισσα, η οποία, σύμφωνα με τη λαϊκή φαντασία, κατοικούσε στο παλάτι που υπήρξαν κάποτε τα ερείπια της Αγοράς. Στην ιστορία αυτή καταλυτικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος του Αλέξανδρου, ο Αριστοτέλης, που ως δαιμόνιος μάγος αντιστρέφει τα μάγια του απατημένου συζύγου με αποτέλεσμα να μαρμαρώσουν η βασίλισσα και η συνοδεία της.

Οι “Μαγεμένες”, επονομαζόμενες και “Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης”, αφαιρέθηκαν το 1864 από το Γάλλο επιγραφολόγο Εμμανουήλ Μίλλερ και βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου.

Η ταινία κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του μνημείου, ακολουθώντας κυρίως τα χνάρια της λαϊκής αφήγησης. Δεν είναι μόνο οι “Μαγεμένες” που λείπουν, αλλά και οι ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν μαζί τους. Μέσα από τη σημερινή μηχανή παραγωγής μύθων, τον κινηματογράφο, τα αγάλματα παίρνουν φωνή και μας μιλούν ξανά.

“Οι Μαγεμένες”, αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 7’.00’’
Η ταινία προβάλλεται στον υπαίθριο χώρο της Ροτόντας στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου, από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ. agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου