Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμές - φωτιά σε βοηθήματα και ξενόγλωσσα βιβλία


Μόλις χθες αναζητούσα στα βιβλιοπωλεία βιβλία για εκμάθηση αγγλικών για παιδιά. Όταν ρώτησα τις τιμές, έφριξα: Για περίπου 180 σελίδες σε μέγεθος Α4 & μερικές ασκησούλες μέσα, χρέωναν τα βιβλία της εταιρίας Longman 35 EYΡΩ!!!. Για 2 βιβλιαράκια που το κόστος κατασκευής είναι ελάχιστο, μου ζητούσαν 67 ευρώ. Πρόκειται για κλεψιά! Μήπως να αρχίσουνε τα φροντιστήρια να τα βγάζουνε καμιά φωτοτυπία; Kάνα 5ευρω θα κοστίσει η όλη εργασία....

Πριν λίγο δημοσιεύτηκε & σχετικό άρθρο:


«Επειδή είναι λίγο αδύναμος στα μαθηματικά», «γιατί όλες οι συμμαθήτριές της τα χρησιμοποιούν και διευκολύνονται στα μαθήματα», «μας τα ζήτησε το φροντιστήριο ξένων γλωσσών». Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πραγματικής ανάγκης, κάθε χρόνο στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς πολλοί γονείς ξοδεύουν εκατοντάδες ευρώ, προκειμένου να προμηθευτούν τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία για τα φροντιστήρια των παιδιών τους.

Τα ράφια με τα σχολικά βοηθήματα -για κάθε μάθημα σε κάθε τάξη δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου- καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο χώρο σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης. Μπροστά από αυτά, δεκάδες γονείς, μόνοι ή μαζί με τα παιδιά τους, ξεφυλλίζουν τα βιβλία προσπαθώντας με αγωνία να καταλήξουν σε αυτό που θα τα βοηθήσει να καλύψουν τα κενά τους και να βελτιώσουν την απόδοσή τους στις σχολικές αίθουσες.

«Αυτά που φεύγουν πιο πολύ είναι τα σχολικά εγχειρίδια για τα βασικά μαθήματα (γλώσσα, μαθηματικά, κ.λπ.), τα οποία προσφέρουν επιπλέον πληροφοριακό υλικό, ασκήσεις και λύσεις», εξηγεί στον «Α» ο διευθυντής του βιβλιοπωλείου, Απόστολος Βαρβέρης. Μικρότερη ζήτηση, αλλά όχι μηδαμινή, γνωρίζουν τα βοηθήματα για τα δευτερεύοντα σχολικά μαθήματα, ενώ το κόστος του κάθε βιβλίου βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το είδος του μαθήματος.

Το κόστος για τα βοηθήματα στα βασικά μαθήματα των τάξεων του δημοτικού υπολογίζεται στα 40 ευρώ, ενώ, αν κάποιος γονιός επιλέξει ολόκληρο το «πακέτο», θα χρειαστεί να καταβάλει έως και 90 ευρώ. Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν και οι γονείς των μαθητών του γυμνασίου, με τον τελικό λογαριασμό στο ταμείο του βιβλιοπωλείου να γράφει περί τα 100 ευρώ για το σύνολο σχεδόν των μαθημάτων. Από τα 100 ευρώ ξεκινάει η «λυπητερή» μόνο για τα μαθήματα της κάθε κατεύθυνσης του λυκείου, ενώ το κόστος για το πακέτο όλων των μαθημάτων μπορεί να αγγίξει και τα 200 ευρώ.

«Φωτιά» τα ξενόγλωσσα

«Χρυσάφι» αναγκάζονται να πληρώνουν οι γονείς και τα ξενόγλωσσα βιβλία, στα οποία οι τιμές είναι φιξαρισμένες από τους εισαγωγείς και οι οικονομικές λύσεις σπανίζουν. «Εξάλλου, οι περισσότεροι έρχονται με έτοιμη λίστα και κατευθύνονται απευθείας στα βιβλία των εκδοτικών οίκων με τα οποία συνεργάζονται τα φροντιστήρια των ξένων γλωσσών. Αυτή η καθοδηγούμενη πώληση έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και να καθορίζονται σε εξοργιστικό βαθμό από την πίεση των εισαγωγέων», αναφέρει ο κ. Βαρβέρης.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος κάθε ξενόγλωσσου βιβλίου -ακόμη και όσων θεωρούνται ελλιπή ως προς την ύλη- κυμαίνεται στα 25-30 ευρώ, με το συνολικό λογαριασμό να ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 150 ευρώ.

«Ακριβά αλλά...»

Μητέρα ενός μαθητή της ε' δημοτικού, η Κατερίνα Στρατού δαπανά κάθε χρόνο περίπου 70-80 ευρώ για την αγορά σχολικών βοηθημάτων. Συνυπολογίζοντας και το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων βγάζει ένα λογαριασμό 200 ευρώ. «Είναι ακριβά, αλλά τι να κάνεις όταν το παιδί σου χρειάζεται επιπλέον βοήθεια σε κάποια μαθήματα;», αναρωτιέται η ίδια.

Τα ξενόγλωσσα βιβλία είναι αυτά που επιβαρύνουν περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό της Κερασούλας Κουκοτίδου, μητέρας ενός μαθητή που φοιτά στη γ' γυμνασίου. «Ξοδεύω περίπου 150 ευρώ και κάθε χρόνο οι τιμές αυξάνονται. Είναι μεγάλο το ποσό, αλλά οι γνώσεις της ξένης γλώσσας είναι απαραίτητες. Επίσης κάθε φορά που ο γιος μου αντιμετωπίζει δυσκολίες σε κάποιο σχολικό μάθημα αγοράζουμε το αντίστοιχο βοήθημα», παραδέχεται η κ. Κουκοτίδου.

Αγγελιοφόρος

2 σχόλια:

Nikitas Anagnostopoulos είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ

ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ www.selectedbooks.gr ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΑΓΕΙ .
ΕΙΔΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΣΕ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ .

Marianna είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΣΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Κο ΝΙΚΗΤΓΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ,ΛΕΩ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ SIGHT ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΚΡΙΒΟ.ΕΚΑΝΑ ΕΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ Κ ΤΟ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ www.ar-shop.gr.ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!!

Δημοσίευση σχολίου