Το ατύχηµα έφερε στο φως τις ερωτικές ατασθαλίες κάποιων µεταλλωρύχων
Εναν µήνα εγκλωβισµένοι συµπληρώνουν αύριο οι 33 µεταλλωρύχοι στη Χιλή και παρότι φαίνεται να τα καταφέρνουν µια χαρά εκεί κάτω, δεν µπορεί να πει κανείς το ίδιο για την κατάσταση που επικρατεί στην επιφάνεια. Σύζυγοι και ερωµένες συνωστίζονται στην περιοχή και έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση διεκδικώντας τα επιδόµατα της κυβέρνησης για τις οικογένειες των εγκλωβισµένων.
Τουλάχιστον πέντε σύζυγοι αναγκάστηκαν να έρθουν πρόσωπο µε πρόσωπο µε ερωµένες των ανδρών τους την ύπαρξη των οποίων δεν γνώριζαν. Ενας µεταλλωρύχος µάλιστα διεκδικείται από...
τέσσερις γυναίκες: την πρώτη σύζυγό του από την οποία δεν πήρε ποτέ διαζύγιο, τη γυναίκα µε την οποία συζεί, τη µητέρα ενός παιδιού που απέκτησε πριν από χρόνια και µία γυναίκα η οποία ισχυρίζεται πως είναι η τωρινή του φιλενάδα. Ολες βρέθηκαν στο ίδιο σηµείο και άνδρες των σωστικών συνεργείων επενέβησαν να τις χωρίσουν καθώς ήρθαν στα χέρια, διεκδικώντας το επίδοµα που δίνει η κυβέρνηση στην οικογένεια κάθε εγκλωβισµένου. Η Μάρτα, σύζυγος του Γιόνι Μπάριος, ενός από τους τρεις αρχηγούς της οµάδας, προσευχόταν για εκείνον όταν άκουσε µια άλλη γυναίκα ονόµατι Σουζάνα να φωνάζει το όνοµά του. Καθώς κινήθηκαν απειλητικά η µία κατά της άλλης, οι πιο ψύχραιµοι φρόντισαν να τις αποµακρύνουν.
Οι 33 άνδρες, στα έγκατα της Γης, δεν έχουν ενηµερωθεί για αυτές τις εξελίξεις και παρότι αρκετοί εµφάνισαν πόνους στα δόντια και δερµατικές µολύνσεις, για τις οποίες τους αποστέλλονται φάρµακα, δεν χάνουν το κουράγιο ούτε το χιούµορ τους.
Μάλιστα χρησιµοποιούν την ίδια «οβίδα» από την οποία παραλαµβάνουν τρόφιµα και φάρµακα για να στέλνουν κάθε ηµέρα στην επιφάνεια «το σόκιν ανέκδοτο της ηµέρας». Ο υπουργός Υγείας, όταν ρωτήθηκε από τους δηµοσιογράφους, προτίµησε να τους δείξει το χαρτί που έστειλαν παρά να τους πει το ανέκδοτο.
Χθες πάντως οι µεταλλωρύχοι παρέλαβαν και ροζάρια ευλογηµένα από τον Πάπα. Εφτιαξαν επίσης έναν πρόχειρο θάλαµο για να έχουν ιδιωτικές συζητήσεις µε τους συγγενείς τους. Τα σωστικά συνεργεία έχουν σκάψει σε 41 µέτρα βάθος, µόλις το 5% δηλαδή της συνολικής απόστασης και εξετάζουν και άλλους τρόπους για να τους απελευθερώσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Τρεις ηγέτες. Οι µεταλλωρύχοι µέχρι στιγµής τα πηγαίνουν µια χαρά, καθώς έχουν αναδειχθεί µεταξύ τους οι άνθρωποι που ανέλαβαν την ηγεσία της οµάδας, κάτι το οποίο είναι το πιο σηµαντικό κοµµάτι της επιβίωσης, σύµφωνα µε τους ειδικούς, καθώς αυτοί πρέπει να µοιράζουν τις δουλειές και τον ελεύθερο χρόνο. Μέχρι τώρα οι τρεις ηγέτες που έχουν αναδειχθεί µεταξύ των 33 µεταλλωρύχων φαίνεται ότι τα πηγαίνουν πολύ καλά.
§ Ο 62χρονος Μάριο Γκόµες είναι ο πιο ηλικιωµένος και αποτελεί τον πνευµατικό ηγέτη. Εχει φτιάξει ένα χώρο λατρείας για να προσεύχονται και λειτουργεί ως βοηθός για τους ψυχολόγους που προσπαθούν από την επιφάνεια της γης να αντιµετωπίσουν τα αισθήµατα θλίψης και φόβου των ανδρών.
§ Ο 54χρονος Λουίς Ουρζούα, ο οποίος ήταν επικεφαλής βάρδιας στο ορυχείο, οργανώνει και αναθέτει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, βοηθά στην εύρεση του δρόµου που πρέπει να ακολουθήσει το γεωτρύπανο για να διανοιχθεί η οδός διαφυγής και επιµένει πάντα να περιµένουν να φθάσει τροφή για όλους από τον µικρό αγωγό, προτού αρχίσουν να τρώνε.
§ Ο 50χρονος Γιόνι Μπάριος είναι υπεύθυνος για όλα τα ιατρικά ζητήµατα. Αντλεί τις γνώσεις του από ένα εξάµηνο σεµινάριο για φροντίδα ασθενών που είχε κάνει πριν από 15 χρόνια προκειµένου να δίνει φάρµακα και να κάνει στους υπόλοιπους µεταλλωρύχους τις εξετάσεις που ζητούν οι ειδικοί για τις αναλύσεις τους.
«Η ιεραρχία εκεί, 700 µέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, τηρείται αυστηρά», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Χιλής Χάιµε Μαναλίχ. «Είναι θέµα ζωής και θανάτου».
Τα νέα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου