Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Πράσινο τσάι για αποτοξίνωση & υγεία...


7 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να βάλετε το πράσινο τσάι στην καθημερινή σας ζωή


Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Ορισμένες πολυφαινόλες οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες για τις οποίες είναι γνωστό το πράσινο τσάι φαίνεται πως εμποδίσουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα νέα αιμοφόρα αγγεία που χρειάζεται ο καρκινικός όγκος για να αναπτυχθεί. Αναρίθμητες μελέτες έδειξαν πως όσοι πίνουν συστηματικά πράσινο τσάι έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Καταπραΰνει την επιδερμίδα
Εάν έχετε ένα κόψιμο στο δέρμα, μία γρατζουνιά ή ένα δάγκωμα μουλιάστε ένα κομμάτι βαμβάκι μέσα σε λίγο πράσινο τσάι και τοποθετήστε το πάνω στην πληγή. Το πράσινο τσάι είναι ένα φυσικό αντισηπτικό, που ανακουφίζει από τον κνησμό και το πρήξιμο. Ενδείκνυται ακόμα για κάψιμο στο δέρμα, είτε από φωτιά είτε από τον ήλιο, για σημάδια στην επιδερμίδα, ακόμα και για τα πρησμένα μάτια.

Προστατεύει την επιδερμίδα
Το πράσινο τσάι, είτε εφαρμοστεί απευθείας στο δέρμα είτε καταναλωθεί ως ρόφημα, δημιουργεί μία ασπίδα προστασίας στην επιδερμίδα από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος λόγω του ήλιου. Δεν είναι τυχαίο που κυκλοφορούν στην αγορά ολοένα και περισσότερα αντηλιακά και κρέμες σώματος με βάση το πράσινο τσάι.

Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι το πρώτο στοιχείο. Η διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης είναι το δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο. Τα άτομα που καταναλώνουν μισή κούπα πράσινου τσαγιού τη μέρα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση. Το γεγονός αυτό οφείλεται και πάλι στις πολυφαινόλες (και ιδίως σε αυτή που είναι γνωστή ως ECGC), οι οποίες εμποδίσουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων και την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθάει στη μνήμη
Το πράσινο τσάι βοηθάει ακόμα το μυαλό να διατηρήσει τη διαύγειά του. Οι ενήλικες που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο κούπες πράσινο τσάι την ημέρα έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νοητικά προβλήματα σε σχέση με όσους πίνουν λιγότερο τσάι ή καθόλου. Γιατί; Γιατί φαίνεται πως οι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιλαμβάνονται στο πράσινο τσάι, χτυπούν από τη ρίζα τη βλάβη που υφίστανται τα εγκεφαλικά νεύρα στις περιπτώσεις του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Διατηρεί την επιδερμίδα νέα
Όσο πιο υγιείς και πιο «νέες» είναι οι αρτηρίες σας, τόσο πιο νέες και πιο υγιείς φαίνεστε και εσείς. Γι' αυτό καταπολεμήστε τη συσσωρευμένη πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία, που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφράγματος, προσθέτει χρόνια στη βιολογική σας ηλικία και αντλεί από την ενέργειά σας. Η ποσότητα πράσινου τσαγιού που χρειάζεται για αυτή την περίπτωση φτάνει τα 300ml ημερησίως και εκτός των άλλων εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει τη χοληστερόλη και το λίπος που φράζει τις αρτηρίες.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα
Έρευνες έδειξαν πως το πράσινο τσάι επιταχύνει τη διαδικασία του καψίματος των θερμίδων που προσλαμβάνει ο οργανισμός με τις τροφές. Εάν με την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού καίμε σε ημερήσια βάση έστω και λίγες θερμίδες παραπάνω από αυτές που θα καίγαμε υπό κανονικές συνθήκες, τότε μακροπρόθεσμα αυτό είναι ένα καλό νέο.


Το πράσινο τσάι, αποδεικνύεται...
 ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονικές έρευνες αναφέρουν τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων και στον έλεχγο της χοληστερόλης, ενώ συμβάλλει και στην καλή υγεία του συκωτιού.


Τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου στις χώρες της Δύσης είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) πρόσφατα ανακοίνωσε ότι 70% περίπου των περιπτώσεων σχετίζονται με τη διατροφή, γεγονός που αυξάνει το ενδιαφέρον για το ρόλο συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών στην πρόληψη του καρκίνου.

Το πράσινο τσάι παρασκευάζεται μέσω αποξήρανσης των φύλλων που συλλέγονται από το φυτό Camelia sinensis, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Τα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε το Μάιο στο International Journal of Cancer αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο για εμφάνιση γαστρίτιδας, που θεωρείται ότι προηγείται πολλών περιστατικών καρκίνου του στομάχου.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Mutation Research αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων από δέκα φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του καρκίνου, σε σύγκριση με την κατανάλωση λιγότερων από 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Στις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η εκδήλωση του καρκίνου καθυστέρησε για περισσότερα από 7 χρόνια. Στους άνδρες, τα αποτελέσματα ήταν πιο μετριοπαθή, αλλά με εξίσου σημαντική καθυστέρηση: περισσότερα από 3 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει περισσότερες από 30 επιστημονικές έρευνες που διερευνούν την επίδραση της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού στον κίνδυνο για καρκίνο. Βάσει των περισσοτέρων από αυτές αποδεικνύεται ότι το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλει στην προστασία απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου, όπως αυτές που επηρεάζουν το παχύ έντερο, το στομάχι, τον οισοφάγο, την χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας.

Παρόλ' αυτά, οι ευεργετικές ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Επιστημονικές έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να συμβάλει και στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και άλλων βλαβερών λιπιδίων του αίματος, γνωστά ως τριγλυκερίδια.

Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν και υψηλά επίπεδα HDL "καλής" χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν πέρσι στο Journal of Nutritional Biochemistry, το απόσταγμα πράσινου τσαγιού συμβάλλει στην προστασία της χοληστερόλης από καταστροφικές αλλαγές (οξείδωση), οι οποίες πιστεύεται ότι συμβάλουν στην προδιάθεση για απόφραξη των αρτηριών.

Άλλο όργανο του σώματος που φαίνεται να επηρεάζεται θετικά από τις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι το συκώτι. Η λειτουργία του συκωτιού ελέγχεται συχνά με εξετάσεις αίματος, που καταμετρούν τα επίπεδα ενζύμων στο συκώτι.

Τα επίπεδα αυτών των ενζύμων είναι συνήθως αυξημένα σε περίπτωση ασθένειας στο συκώτι. Η ίδια έρευνα που αναφέρεται στη σχέση πράσινου τσαγιού και μειωμένης χοληστερόλης αποδεικνύει και ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ενζύμων στο συκώτι.

Αν και είναι κυρίως συνδεδεμένο με τις χώρες της Ανατολής, το πράσινο τσάι έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στην Ευρώπη, και να διατίθεται ευρέως.

Πηγές: Τα στοιχεία προέρχονται από δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail με τίτλο "How green is your cuppa?"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου