Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Λαμογιο-news today


-Συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για δωροδοκία

-Συνελήφθη δημόσιος υπάλληλος για χρέη δήμου 51,5 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο

-Συνελήφθησαν δύο Αστυφύλακες για παθητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος 

-Λεφτά υπάρχουν για τα κοπρόσκυλα-κλέφτες Δημοσίους Υπαλλήλους

-Χάνουμε σχεδόν 10% του ΑΕΠ από τη διαφθορά

- Δήμαρχος & ταμίας κλέψανε χρήματα που είχαν δοθεί στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη!

-Νέα στοιχεία για μίζες σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων 

-To μεγάλο φαγοπότι στους συλλόγους των εφοριακών


Συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ για δωροδοκία

Συνελήφθησαν χθες (15.02.2013) το απόγευμα στην Λευκάδα, στο πλαίσιο επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας , δύο υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) της Πάτρας, 58 και 54 ετών αντίστοιχα, καθώς επίσης, στην Πάτρα, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ένας ακόμη 58χρονος υπάλληλος της ίδιας Υπηρεσίας, για παθητική δωροδοκία και εκβίαση σε βάρος 57χρονου επιχειρηματία.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης προσημειώθηκε το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα, το οποίο αντιστοιχούσε στο αντίτιμο που απαιτούσαν εκβιαστικά o ι δύο υπάλληλοι (54 και 58 ετών) του Σ.Δ.Ο.Ε. από τον 57χρονο επιχειρηματία, προκειμένου διευθετήσουν ευνοϊκά εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις του.
Ο 54χρονος και ο 58χρονος εντοπίστηκαν χθες (15.02.2013) το μεσημέρι από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λευκάδας σε καφετέρια στην Λευκάδα, ύστερα από προσυννενοημένη συνάντηση με τον 57χρονο επιχειρηματία, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκε φάκελος με το προσημειωμένο χρηματικό ποσό που τους είχε παραδώσει λίγη ώρα πριν ο επιχειρηματίας. 

Από την εξέλιξη της έρευνας σχηματίσθηκε δικογραφία στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σε βάρος ενός ακόμη 58χρονου υπαλλήλου της ίδιας Υπηρεσίας, ο οποίος εντοπίστηκε χθες (15.02.2013) το βράδυ στην Πάτρα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φέρεται να ενεργούσε σε συνεννόηση με τους άλλους δύο υπαλλήλους. 

Κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των δύο υπαλλήλων που συνελήφθησαν στη Λευκάδα, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ και 1.920 δολαρίων στην οικία του 58χρονου και το χρηματικό ποσό των 19.360 ευρώ στην οικία του 54χρονου, ενώ στην οικία του 58χρονου υπαλλήλου που συνελήφθη στην Πάτρα, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 46.950 ευρώ. 

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.



Συνελήφθη δημόσιος υπάλληλος για χρέη δήμου 51,5 εκ. ευρώ προς το δημόσιο...

 Για χρέη προς το δημόσιο, δύο επιχειρήσεων του δήμου Άνω Λιοσίων, που ανέρχονται συνολικά στο ποσό των 51.508.942,77 ευρώ, συνελήφθη χτες το πρωί 52χρονος δημόσιος υπάλληλος, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής.

Ο 52χρονος ήταν υπεύθυνος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Άνω Λιοσίων και της κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Άνω Λιοσίων, την εποχή που φαίνεται ότι καταγράφεται το χρέος, γι' αυτό εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος του και χτες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.



Συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων δύο Αστυφύλακες για παθητική δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης και παράβαση καθήκοντος 

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε βάρος δύο Αστυφυλάκων, 26 και 31 ετών αντίστοιχα, που υπηρετούν σε Υπηρεσία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της απόπειρας εκβίασης και της παράβασης καθήκοντος. 

Είχε προηγηθεί καταγγελία 31χρονου αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν, ιδιοκτήτη καταστήματος τροφίμων και ψιλικών ειδών στον Πειραιά, σχετικά με επίμεμπτες ενέργειες των δυο Αστυφυλάκων και ακολούθησε η διερεύνηση της υπόθεσης από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ειδικότερα, στις 14-02-2013 το μεσημέρι, ο 31χρονος Αστυφύλακας μετέβη για έλεγχο στο κατάστημα του 31χρονου αλλοδαπού, όπου εκείνη την ώρα ήταν προσωρινά υπεύθυνος ένας 43χρονος αλλοδαπός υπήκοος Μπαγκλαντές. Ο Αστυφύλακας προσήγαγε τον 43χρονο με την αιτιολογία ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έφερε δεν ήταν πρωτότυπα, ενώ στην Αστυνομική Υπηρεσία κλήθηκε, ύστερα από ειδοποίηση του 43χρονου, και ο 31χρονος ιδιοκτήτης του καταστήματος. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 31χρονος Αστυφύλακας, μαζί με τον 26χρονο Αστυφύλακα που στο μεταξύ είχε μεταβεί στην Υπηρεσία, απείλησαν τους δύο αλλοδαπούς με φυλάκιση λόγω υγειονομικών και φορολογικών παραβάσεων που ισχυρίστηκαν ότι εντόπισαν στο κατάστημα, για τις οποίες και συνέταξαν σχετική μήνυση. 

Οι δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και στη συνέχεια οι δύο αστυνομικοί απαίτησαν εκβιαστικά από τον 31χρονο αλλοδαπό το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι. Μετά την άρνηση του αλλοδαπού για καταβολή των χρημάτων και τη διαπραγμάτευση του ποσού, συμφώνησαν στο χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, το οποίο θα λάμβανε ο 26χρονος Αστυφύλακας από το κατάστημα του αλλοδαπού την επόμενη μέρα. 

Ακολούθησε η καταγγελία του συμβάντος από τον ίδιο αλλοδαπό στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, αστυνομικοί της οποίας, ανέλαβαν την διερεύνηση της υπόθεσης και προσημείωσαν, μετά από συνεννόηση, το απαιτηθέν χρηματικό ποσό. 

Στις 15-2-2013 το μεσημέρι, ο 26χρονος Αστυφύλακας μετέβη στο κατάστημα του αλλοδαπού, όπου αφού παρέλαβε τα χρήματα, συνελήφθη από Αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ λίγη ώρα μετά συνελήφθη και ο 31χρονος Αστυφύλακας για τη συμμετοχή του στην υπόθεση.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας οι δυο Αστυφύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη υποθέσεων διαφθοράς, τόσο στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, καθ’ όλο το 24ωρο, στο τηλέφωνο 210 – 8779700 με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

  


Μισθοδοτούνται κανονικά τα μέλη της συμμορίας που έκαναν τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας και βρίσκονται στη φυλακή περιμένοντας να δικαστούν.

Η βίλα στη Δροσιά Εύβοιας.  Η εντυπωσιακή βίλα της Χριστίνας Σουρίδη, στη Δροσιά Εύβοιας, εκτός από εντυπωσιακή θέα, έχει εξωτερικό ασανσέρ, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, μοντέρνα κάγκελα τύπου ίνοξ,
Η βίλα στη Δροσιά Εύβοιας.
Η εντυπωσιακή βίλα της Χριστίνας Σουρίδη, στη Δροσιά Εύβοιας, εκτός από εντυπωσιακή θέα, έχει εξωτερικό ασανσέρ, σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, μοντέρνα κάγκελα τύπου ίνοξ, στέγαστρα και τέντες νέας τεχνολογίας
Είναι ακόμα ένα σύμπτωμα της κακής λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων των δημόσιων οργανισμών που, λόγω της απροθυμίας των δικαστικών να συμμετάσχουν και της στελέχωσής τους από δημόσιους υπαλλήλους, δείχνουν εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά στην απόδοση ευθυνών σε επίορκους υπαλλήλους. Εν τω μεταξύ, η έρευνα των επιθεωρητών του Ιδρύματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα αποκάλυψε ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσε η σπείρα στο υποκατάστημα της Καλλιθέας είναι σχεδόν τριπλάσια από τα 6 εκατομμύρια ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Σε μια εποχή στην οποία μισθοί, συντάξεις και επιδόματα κόβονται αδιακρίτως, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι οι τρεις υπάλληλοι που ήταν εν ενεργεία την περίοδο της σύλληψής τους εξακολουθούν να λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους. Αν και νομίμως παίρνουν αυτά τα χρήματα, αφού έχουν τεθεί σε δυνητική αργία, γεννάται το ερώτημα γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες για την οριστική παύση τους. «Θα περάσουν πολύ σύντομα από το πειθαρχικό συμβούλιο. Για να γίνει αυτό θα έπρεπε είτε να έχει εκδικαστεί η υπόθεση είτε να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε, και για ό,τι με αφορά θα εισηγηθώ την οριστική παύση τους, γιατί τέτοιες πρακτικές πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Δεν θέλουμε να νομίζει κανείς ότι χαριζόμαστε σε συναδέλφους», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΙΚΑ Αθήνας και μέλος του πειθαρχικού συμβουλίου του ιδρύματος «Βαγγέλης Θεοδωρίδης». Κανονικά λαμβάνουν τη σύνταξή τους και οι δύο κατηγορούμενες που είχαν αποχωρήσει από την υπηρεσία. Οπως λέει στέλεχος του ΙΚΑ, «η σύνταξη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να σταματήσει η χορήγησή της γι' αυτόν τον λόγο».
Κρυμμένη πολυτέλεια.  Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη, στο Λαγονήσι, είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα. Η ψηλή μάντρα εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ ούτε η πισίνα φαίνεται από τον δρόμο
Κρυμμένη πολυτέλεια.
Η πολυτελής βίλα της Χριστίνας Πατεράκη, στο Λαγονήσι, είναι χτισμένη σε πολλά επίπεδα. Η ψηλή μάντρα εμποδίζει τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ ούτε η πισίνα φαίνεται από τον δρόμο
Σε ό,τι αφορά τη ζημιά που προκλήθηκε από τη δράση του κυκλώματος, που χορηγούσε παράνομα και με το αζημίωτο επιδόματα σε ανθρώπους που δεν είχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, ο αρχικός υπολογισμός των 6 εκατομμυρίων δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η ολοκλήρωση του ελέγχου πριν από λίγες ημέρες έδειξε ότι η τρύπα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζημιά για το ΙΚΑ προσεγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ, είναι δηλαδή σχεδόν τριπλάσια απ' ό,τι είχε υπολογιστεί πέρυσι τον Μάρτιο. «Είχαν γίνει όργια στο υποκατάστημα της Καλλιθέας, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σύστημα ήταν διάτρητο. Για τον λόγο αυτόν χρειάστηκε αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας», λέει στο «Εθνος» στέλεχος του ΙΚΑ και συμπληρώνει:

«Από τους 17 υπαλλήλους της διεύθυνσης που ήταν αρμόδια για τον έλεγχο, οι 15 απασχολήθηκαν αποκλειστικά σε αυτήν την υπόθεση για αρκετούς μήνες».

Τα ευρήματα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταθέσεις των κατηγορουμένων στον ανακριτή, όπου, αν και παραδέχτηκαν τις πράξεις τους, είχαν υποστηρίξει ότι δεν ζημίωσαν το Ιδρυμα με περισσότερες από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Μεζονέτα έγινε το παλιό σπίτι.  Η Ελένη Μπουραζάνη μετέτρεψε το ερείπιο που αγόρασε στον Βαρνάβα σε πολυτελή κατοικία. Τοποθέτησε ακόμα και τροπικά φυτά, ενώ την περίοδο της σύλληψής της έχτιζε ένα μι
Μεζονέτα έγινε το παλιό σπίτι. 

Η Ελένη Μπουραζάνη μετέτρεψε το ερείπιο που αγόρασε στον Βαρνάβα σε πολυτελή κατοικία. Τοποθέτησε ακόμα και τροπικά φυτά, ενώ την περίοδο της σύλληψής της έχτιζε ένα μικρό εκκλησάκι
Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, προσκρούει στις αποκαλύψεις για την υπερπολυτελή διαβίωση των πέντε από τους επτά κατηγορούμενους, οι οποίοι ζούσαν σε επαύλεις που δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τους μισθούς τους.


Κατάσχεση
Το ΙΚΑ, πάντως, έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων στην περίπτωση που αυτοί κριθούν ένοχοι, έτσι ώστε να αποκατασταθεί μέρος της οικονομικής ζημιάς που προκάλεσαν. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΙΚΑ τονίζει ότι «όλα τα ακίνητα βρίσκονται σε οιονεί κατάσχεση. Στο δικαστήριο θα διεκδικήσουμε τα πάντα. Προς το παρόν αυτή η ακίνητη περιουσία δεν μπορεί ούτε να πουληθεί ούτε να μεταβιβαστεί. Για τον λόγο αυτόν αρνηθήκαμε και την πρότασή τους να μας μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα».

Τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα.  Η Αστυνομία κατέσχεσε τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που είχαν αγοραστεί από τους κατηγορουμένους. Οι διαδικασίες για την κατάσχεση των κατοικιών θα ξεκινή
Τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα.

Η Αστυνομία κατέσχεσε τέσσερα πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, που είχαν αγοραστεί από τους κατηγορουμένους. Οι διαδικασίες για την κατάσχεση των κατοικιών θα ξεκινήσουν μόλις ολοκληρωθεί το ποινικό μέρος της υπόθεσης
Η ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, αλλά στις αρχές Μαρτίου, όταν συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι, θα συνεδριάσει αυτεπαγγέλτως το συμβούλιο πλημμελειοδικών για να αποφασίσει εάν θα αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση ή αν θα επεκταθεί η περίοδος της προσωρινής κράτησής τους για άλλους έξι μήνες. Σε αυτόν τον έναν χρόνο οι κατηγορούμενοι έχουν υποβάλει αιτήσεις αποφυλάκισης, οι οποίες έχουν απορριφθεί.

Εν τω μεταξύ, έναν χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, οι εναπομείναντες υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας που δεν είχαν εμπλακεί στο σκάνδαλο διαπιστώνουν με τον σκληρότερο τρόπο ότι οι πολίτες είναι οργισμένοι και δεν έχουν ξεχάσει όσα έχουν συμβεί. Ο κ. Θεοδωρίδης λέει ότι συχνά οι υπάλληλοι διασύρονται από πολίτες που ξεσπούν πάνω τους ως αντίδραση γι' αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. «Αρκετοί συναλλασσόμενοι, ειδικά όταν καθυστερούν να κάνουν τη δουλειά τους, τους υπενθυμίζουν την ιστορία με τα πάμπερς, τους ρωτούν πόσα χρήματα θέλουν για να κάνουν τη δουλειά τους και κάνουν πολλά άλλα παρόμοια υποτιμητικά σχόλια».


Χρήματα σε... πάμπερς.  Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν 960.000 ευρώ σε ένα κουτί πάμπερς, τέσσερα φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45
Χρήματα σε... πάμπερς. 

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, στα σπίτια των κατηγορουμένων βρέθηκαν 960.000 ευρώ σε ένα κουτί πάμπερς, τέσσερα φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ, 45 ατομικά βιβλιάρια ασφαλισμένων και 13 σφραγίδες διαφόρων τμημάτων του ΙΚΑ Καλλιθέας

Το στίγμα στο ΙΚΑ Καλλιθέας θα κάνει καιρό για να σβήσει. Οι υπάλληλοι το γνωρίζουν και παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες τους προς τον σύλλογό τους η κατάσταση δεν βελτιώνεται. «Για να φύγει η ρετσινιά θα περάσουν πολλά χρόνια ακόμα. Ο κόσμος θα μιλάει για το ΙΚΑ Καλλιθέας με τα χειρότερα λόγια, κάτι που είναι άδικο για τους υπαλλήλους που εργάζονται ευσυνείδητα», καταλήγει ο κ. Θεοδωρίδης.


Από το 2003 η δράση του κυκλώματος
Αρωμα γυναίκας πίσω από το μεγάλο κόλπο με τα επιδόματα
Αρωμα γυναίκας είχε η μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε πέρυσι στο ΙΚΑ Καλλιθέας. «Εγκέφαλοι» της σπείρας ήταν η 55χρονη Ελένη Μπουραζάνη, η 50χρονη Χριστίνα Πατεράκη και η 52χρονη Χρυσούλα Φέρρα, οι οποίες εργάζονταν εκείνη την περίοδο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα. Ενεργό ρόλο είχαν επίσης δύο συνταξιούχοι του ΙΚΑ, η 68χρονη Χριστίνα Σουρίδη και η 66χρονη Μυρσίνη Θωμάκου, καθώς επίσης ο 63χρονος Κωνσταντίνος Καραΐσκος και ο 43χρονος Αλέξανδρος Αιματίδης, οι οποίοι είναι σύζυγοι της Μπουραζάνη και της Πατεράκη.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα, από το 2003, ήταν εξαιρετικά απλός και αποτελεσματικός. Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έβγαζαν επιδόματα σε υπαρκτούς και ανύπαρκτους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά, και κρατούσαν για λογαριασμό τους το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.

Τις περισσότερες φορές προσέγγιζαν ασφαλισμένους που είχαν μεγάλη οικονομική ανάγκη και τους έπειθαν να λάβουν μέρος στο κόλπο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι κανένας δεν πρόκειται να ανακαλύψει τι έγινε.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ότι κάθε φορά που «έβγαινε» ένα ποσό, ο ασφαλισμένος έπαιρνε την επιταγή και, συνοδευόμενος από κάποιο μέλος του κυκλώματος, την εξαργύρωνε στην τράπεζα. Ο ίδιος κρατούσε ένα μικρό ποσό, που σπάνια ξεπερνούσε τα 500 ευρώ, και παρέδιδε αμέσως τα υπόλοιπα χρήματα.


Γεννήσεις διδύμων
Ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι εξαιτίας της απάτης αυτής είχαν αυξηθεί δραματικά οι γεννήσεις διδύμων στην περιοχή της Καλλιθέας. Οι επιθεωρητές ανακάλυψαν επίσης ότι ανύπαντρες γυναίκες είχαν επιδοτηθεί πολλές φορές για τοκετούς ή είχαν νοσηλευθεί για σοβαρές ασθένειες σε περιόδους που πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους.
Η πολυετής παράνομη δραστηριότητα του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα επικερδής. Οπως προέκυψε τρεις από τις κατηγορούμενες, η Ελένη Μπουραζάνη, η Χριστίνα Πατεράκη και η Χριστίνα Σουρίδη, είχαν χτίσει υπερπολυτελείς βίλες στον Βαρνάβα, στο Λαγονήσι και στην Εύβοια αντίστοιχα.
Επιπλέον, στο σπίτι της Μπουραζάνη στον Βαρνάβα βρέθηκαν κουτιά πάμπερς τα οποία περιείχαν 960.000 ευρώ, ενώ από τις κατηγορούμενες κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα.

 http://www.ethnos.gr



 Χάνουμε σχεδόν 10% του ΑΕΠ από τη διαφθορά

«Τρύπα» 20 δισ. ευρώ υπάρχει στο ελληνικό Δημόσιο από τη διαφθορά σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Brookings, η οποία σε συνδυασμό με τα έσοδα που χάνονται εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το... κοκτέιλ γίνεται εκρηκτικό.

Χάνουμε σχεδόν 10% του ΑΕΠ από τη διαφθορά

Όπως δηλώνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής "και τα δύο μαζί χονδρικά κάνουν γύρω στα 30-32 δισ. άρα εάν 10 ολόκληρα χρόνια είχαμε μπορέσει να τα αποφύγουμε αυτά ή μέρος αυτών ενδεχομένως να μην είχαμε όλο αυτό το δημόσιο χρέος ή όλη αυτή την κρίση".

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας που παρουσίασε ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, χάνονται ετησίως από την κρατική διαφθορά συνολικά 120 δισ. ευρώ. "Πρωταθλητής" είναι ο κλάδος της υγείας, όπου γίνεται και το μεγάλο φαγοπότι, και ακολουθούν οι εφορίες, η αστυνομία, οι πολεοδομίες, τα τελωνεία και η δικαιοσύνη.

"Υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά που μένει ατιμώρητη ακόμα και σε χώρες όπως η Γερμανία. Η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη χώρα. Στην Ευρώπη είμαστε κάτω από τη μέση αλλά όχι η χειρότερη" δήλωσε ο Θ. Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων για την Ευρώπη.
Πηγή: Mega



Δήμαρχος & ταμίας κλέψανε χρήματα που είχαν δοθεί στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη!

Για υπεξαίρεση χρημάτων που είχαν δοθεί στη μνήμη των 21 αδικοχαμένων μαθητών στα Τέμπη παραπέμπονται να δικαστούν ο πρώην δήμαρχος Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας δημοτικός ταμίας! Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης οι δύο εμπλεκόμενοι στην υπόθεση θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσαν πάνω από 1.000.000 ευρώ, την περίοδο 2003 – 2006.

Στα χρήματα που φέρεται να έκαναν “φτερά” από τα ταμεία του δήμου περιλαμβάνονται και 400.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ στο συγκεκριμένο δήμο προκειμένου να κατασκευαστούν αθλητικά έργα στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών! Το έλλειμμα στο συγκεκριμένο  δήμο προσδιορίστηκε στο 1.323.905,73 ευρώ και στο πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών περιγράφεται κακοδιαχείριση και διάθεση δημοσίου χρήματος χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες καθώς οι πληρωμές γίνονταν με πρόχειρες χειρόγραφες αποδείξεις χωρίς νόμιμα δικαιολογητικά. Σύμφωνα με το βούλευμα η επιχορήγηση του ΟΠΑΠ ύψους 300.000 ευρώ είχε δοθεί στο δήμο για την κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου στο Μακροχώρι έργο το οποίο δεν κατασκευάσθηκε ποτέ. Και οι δύο κατηγορούμενοι στις απολογίες του κατά την ανακριτική διαδικασία αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση και την επιβολή περιοριστικών όρων.




Νέα στοιχεία για μίζες σε γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων

Μόνον η κορυφή του παγόβουνου είναι οι υποθέσεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, έχοντας ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, αφορώντας χρηματισμό γιατρών από ξένες εταιρείες για την προώθηση των προϊόντων τους σε ασθενείς και νοσοκομεία.

Του Γιώργου Παππού / Μακεδονία

Όπως σημειώνουν στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), τα στοιχεία που αναμένονται στο πλαίσιο των ερευνών εκτιμάται ότι θα διευρύνουν τον αριθμό των εμπλεκόμενων προσώπων, ενώ ο ήδη μακρύς κατάλογος της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη πιο μακρύς και ακόμη πιο βαρύς, όταν ξεκινήσει το «ξεσκόνισμα» άλλων επαγγελμάτων που ενοχοποιούνται για υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Στο σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών και της υπερτιμολόγησης ορθοπεδικών βοηθημάτων (η διερεύνηση του οποίου ξεκίνησε, επί της ουσίας, στη χώρα μας το 2010), οι έρευνες αποκάλυψαν έως τώρα «μαύρο χρήμα» πάνω από 5,8 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των έντεκα εμπλεκόμενων γιατρών, ενώ επιβλήθηκαν και πρόστιμα άνω των 21 εκατ. ευρώ σε εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Μάλιστα, δύο από τις επιχειρήσεις αυτές προσήλθαν οικειοθελώς και συμβιβάστηκαν στο ποσό των 12,1 εκατ. ευρώ, αποδεχόμενες την παράνομη συναλλαγή.


Στοιχεία για όλη την επικράτεια

Στο σκάνδαλο της δωροδοκίας γιατρών από μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία έχουν προκύψει έως τώρα στοιχεία για περίπου 400 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα, ενώ το ΣΔΟΕ αναμένει τη «μαύρη λίστα» από τη γερμανική εταιρεία, προκειμένου να επεκτείνει την έρευνα.

Η παρανομία στην εν λόγω υπόθεση έγκειται στο ότι η εταιρεία δωροδοκούσε τους γιατρούς, έτσι ώστε να συνταγογράφουν δικά της φάρμακα -πρακτική που απασχόλησε έντονα και την τρόικα (και όχι μόνο για την εν λόγω εταιρεία), η οποία επί της ουσίας επέβαλε αλλαγή του συστήματος και υποχρέωση των γιατρών να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και όχι τη φίρμα του φαρμάκου.


Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Επόμενοι στόχοι του ΣΔΟΕ είναι, πάνω κάτω, οι κατηγορίες επαγγελματιών που στοχοποιήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για εκτεταμένη φοροδιαφυγή: συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αλλά και επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
Οι έρευνες θα ξεκινήσουν με δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ θα ακολουθήσει άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις που θα κριθούν ύποπτες. Σύμφωνα με στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, οι έλεγχοι αυτοί θα συνδυαστούν με τις παράλληλες έρευνες που πραγματοποιούνται από τις ελεγκτικές αρχές για τους μεγάλους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
 

Ποιοι φέρονται να αποκρύπτουν (και τι...)

Με βάση έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, την οποία επικαλείται το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα, γιατροί και φαρμακοποιοί αποκρύπτουν κατά μέσον όρο 29.343 ευρώ, μηχανικοί και επιστήμονες 28.625 ευρώ, οι λογιστές 24.573 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί 24.742 ευρώ, οι νομικοί 24.032 ευρώ, οι δημοσιογράφοι 18.360 και οι αγρότες 9.288 ευρώ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το πραγματικό εισόδημα από αυτές τις κατηγορίες είναι έως και 2,5 φορές υψηλότερο από το δηλούμενο, με τις απώλειες φόρων να υπολογίζονται έως και στο 1,75% του ΑΕΠ (δηλαδή, κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή (και μιλώντας στο Reuters), ο νέος γ.γ. Εσόδων, κ. Χ. Θεοχάρης, σημείωσε ότι πρέπει να οργανωθούν καλύτερα οι υπηρεσίες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, καθώς οι έλεγχοι αποτελεσματικότητας θα είναι ασφυκτικοί και όλοι θα ελέγχονται ανά τρίμηνο. Έχοντας υπόψιν τα στοιχεία για τη παραβατικότητα, αλλά και την αποτυχία επίτευξης των ελεγκτικών στόχων του 2012, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κρούει εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου και, σε έκθεσή του, ζητά προώθηση χωρίς καθυστέρηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και συνέχιση των προσπαθειών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Επιπλέον, χαρακτηρίζει «ουσιώδες» ένα πιο διαφανές σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, όπως επίσης «κλειδί» την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας συλλογής των φόρων.

Μίζες σε ορθοπεδικούς

Μίζες 5,8 εκατομμυρίων ευρώ σε έλληνες ορθοπεδικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρίας DePuy προέκυψαν από την πολυετή έρευνα του ΣΔΟΕ. Χθες ανακοινώθηκε ότι τα ποσά επιβεβαιώθηκαν από ελέγχους σε λογαριασμούς και δηλωθέντα εισοδήματα για έντεκα ορθοπεδικούς, που υπηρετούν σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και της Πάτρας. Τα επιβαρυντικά στοιχεία αφορούν τουλάχιστον δύο γιατρούς της συμπρωτεύουσας.
Παρότι τα στοιχεία με τις αποκαλύψεις του συγκεκριμένου σκανδάλου είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τρία χρόνια, μόλις χθες ολοκληρώθηκε η έρευνα του ΣΔΟΕ και παραδόθηκαν οι σχετικοί φάκελοι στις κατά τόπους εισαγγελίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκπρόσωποι της εταιρείας στο Λονδίνο κατέθεταν χρήματα σε άλλη εταιρεία, για να καταλήξουν σε έλληνες γιατρούς που αναλάμβαναν την προώθηση των προϊόντων τους. Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΣΔΟΕ, μετά την έρευνα της υπηρεσίας ειδικών ερευνών στην Αθήνα, οι γιατροί κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν μέσω ελληνικής εταιρείας, που είχε έδρα τη νήσο Man. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας εισήγαγαν ορθοπεδικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, και προωθούνταν από τους γιατρούς υπερτιμολογημένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από τρία χρόνια στέλεχος της DePuy, που είναι θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, είχε αποκαλύψει πως οι μίζες σε έλληνες γιατρούς ανέρχονται σε 5,5 εκατομμύρια ευρώ, όσα τελικά προέκυψαν από την επίσημη έρευνα. Το συγκεκριμένο στέλεχος μάλιστα μίλησε μέσα από τη φυλακή, ενώ οι βρετανικές αρχές που διερεύνησαν την υπόθεση είχαν διαβιβάσει στις ελληνικές αρχές μέχρι και κείμενα από την αλληλογραφία μεταξύ των εταιρειών, στην οποία επιβεβαιώνονταν οι μίζες.

Σύμφωνα με τις δικογραφίες που παραδόθηκαν στις εισαγγελίες, όπως και τον καταλογισμό που έγινε από τις φορολογικές αρχές, για τους έντεκα γιατρούς «προέκυψαν αδικαιολόγητα ποσά ύψους 5.812.000 ευρώ».

Σε φορολογικό επίπεδο, το ΣΔΟΕ καταλόγισε πρόστιμα ύψους 18,9 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για ΦΠΑ. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, δύο από τις εταιρείες συμβιβάστηκαν με το υπουργείο Οικονομικών για το ποσό των 12.100.000 ευρώ, αποδεχόμενες παράνομες συναλλαγές.


Από «κόσκινο» θεσσαλονικείς γιατροί

Η υπόθεση της DePuy δεν είναι η μοναδική που αφορά μίζες ελλήνων γιατρών από προώθηση υλικών φαρμακευτικών εταιρειών. Πληροφορίες αναφέρουν πως στο «στόχαστρο» των εισαγγελικών αρχών της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ακόμη δέκα ορθοπεδικοί, στους λογαριασμούς των οποίων βρέθηκαν μεγάλες διαφορές ποσών σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα και την προέλευσή τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συγκεκριμένη δικογραφία ήδη έχει διαβιβαστεί στην εισαγγελία.
Παράλληλα, εμπλοκή γιατρών διερευνάται από το ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα για υπόθεση χρηματισμού από γερμανική φαρμακευτική εταιρεία. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών, ήδη έχουν προκύψει στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να συνταγογραφούν συγκεκριμένα προϊόντα. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι σε εξέλιξη και στη Θεσσαλονίκη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ / Μακεδονία





To μεγάλο φαγοπότι στους συλλόγους των εφοριακών

Σοβαρότατες υποθέσεις υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών ταλανίζουν το Υπουργείο Οικονομικών, με τους συλλόγους εφοριακών Αθηνών και Θεσσαλονίκης να βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Μετά από εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε στον σύλλογο εφοριακών Αττικής, ο οποίος αποτελεί μόνο έναν από τους 28 συνολικά που εντάσσονται στην κεντρική ομοσπονδία «ΠΟΕ ΔΟΥ», διαπιστώθηκε υπεξαίρεση που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, μία σκανδαλώδης υπόθεση αφορά τον «Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εφοριακών Θεσσαλονίκης», σύμφωνα με καταγγελίες και έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση μας.

Ένας τραπεζικός λογαριασμός, ο πρόεδρος του συλλόγου, ένας λογιστής και ένα χρέος «παγωμένο και ξεχασμένο», στοιχειοθετούν μια δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε από τα τέλη του 2009.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ένας πρώην υπάλληλος του συνεταιρισμού, λογιστής, ο οποίος αν και απολύθηκε δεν έλαβε ποτέ αποζημίωση καθώς οι επικεφαλής του συλλόγου ισχυρίστηκαν ότι τα ταμεία του συλλόγου είναι άδεια.

Ισχυρισμός «ύποπτος», αφού όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο λογιστής –και λόγω ιδιότητας- όταν αποχώρησε από τον συνεταιρισμό των εφοριακών, ο τραπεζικός λογαριασμός του φορέα, μόνο άδειος δεν ήταν. Αντίθετα περιείχε, όπως λέει, χρήματα ικανά ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεών του.

Δεύτερο παράδοξο, το οποίο εγείρει και τα περισσότερα ερωτήματα περί διασπάθισης χρήματος, είναι το γεγονός ότι σαν κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού, από τον οποίο εξυπηρετούνται οι ανάγκες του συνεταιρισμού, δεν εμφανίζεται ο ίδιος ο σύλλογος, αλλά ο πρόεδρος αυτού, ονόματι Ν. Κ., ο οποίος δύναται ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα χρήματα του συλλόγου χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις καταγγελίες του λογιστή ότι μετά την αποχώρησή του, τα χρήματα του συλλόγου άρχισαν να μειώνονται συνεχώς, διαμορφώνουν ένα δικαστικό θρίλερ με εκατέρωθεν καταγγελίες και δικαστικές διαμάχες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Η απόλυση
Ο Ηλίας Γιαννέλης, λογιστής στο επάγγελμα, προσελήφθη στον σύλλογο στις 4 Σεπτεμβρίου του 1993. Παντρεμένος με ένα παιδί και οχτώ χρόνια προϋπηρεσίας να τον «βαραίνουν», συμφώνησε να αμείβεται με τα προβλεπόμενα-από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας- χρήματα.

Όλα έβαιναν καλώς μέχρι και τον Αύγουστο του 2009, οπότε και απολύθηκε καθώς ο σύλλογος αποφάσισε να κάνει περικοπές. Ωστόσο, οι νόμιμες αποδοχές που «πήγαζαν» από τις συλλογικές συμβάσεις, δεν του δόθηκαν ποτέ.

«Ένα ωραίο πρωινό με απέλυσαν ξαφνικά με την δικαιολογία ότι αποφάσισαν να κάνουν περικοπές. Έπαθα ένα μικρό σοκ αλλά το ξεπέρασα. Εν συνεχεία ζήτησα την νόμιμη αποζημίωσή μου. Μου έλεγαν συνέχεια ότι όλα θα ρυθμιστούν. Ωστόσο, χρήματα μέχρι και σήμερα δεν πήρα ποτέ. Έτσι αναγκάστηκα να κινηθώ νομικά και να κάνω αγωγή» αναφέρει ο κ. Γιαννέλης.

Πράγματι ο λογιστής κινήθηκε νομικά και μετά από έναν δικαστικό κυκεώνα κατάφερε τελικά να δικαιωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο συνεταιρισμός έπρεπε να του καταβάλλει πάνω από 90.000 ευρώ! Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι παρ’ όλο που οι δικαστικές αποφάσεις ήταν «άμεσα εκτελεστέες», κανένας από τους δικηγόρους που απευθύνθηκε, όπως λέει, δεν δέχτηκε να τον βοηθήσει να εκτελέσει τις αποφάσεις που είχε στα χέρια του.

«Όλοι φοβόντουσαν. Σιγά μην τα έβαζαν με εφοριακούς. Με έστελναν από τον έναν στον άλλον με αποτέλεσμα να έχω μεν δικαιωθεί αλλά να μην μπορώ με κανέναν τρόπο να πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο λογαριασμός του… προέδρου

Μία από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούσαν οι επικεφαλής του συνεταιρισμού εφοριακών προκειμένου να μην καταβάλλουν τα χρήματα στον απολυμένο υπάλληλο, ήταν ότι τα ταμεία του φορέα είναι άδεια.

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Γιαννέλης, δεν φαίνεται να ισχύει –ή τουλάχιστον δεν ίσχυε όταν εκείνος αποχώρησε από τον χώρο εργασίας του- καθώς ήταν σε θέση να γνωρίζει ότι στον τραπεζικό λογαριασμό του συλλόγου υπήρχαν πάνω από 30.000 ευρώ.

Προσοχή. Πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων του συλλόγου εγείρεται από το γεγονός ότι στον τραπεζικό λογαριασμό -τα χρήματα του οποίου όπως καταγγέλλεται άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται- δεν αναγράφεται ως ιδιοκτήτης ο ίδιος ο συνεταιρισμός αλλά ο πρόεδρος αυτού, ονόματι Ν. Κ.

Δηλαδή, ο πρόεδρος θα μπορούσε -και μπορεί- οποιαδήποτε στιγμή επιθυμεί να σηκώνει τα χρήματα του συλλόγου από την τράπεζα χωρίς να ζητάει την άδεια κανενός.

«Στον σύλλογο ισχύει ότι ο λογαριασμός στον οποίο μπαίνουν τα χρήματά του, ανήκει στον πρόεδρό του. Όταν αποχώρησα από την δουλειά, υπήρχαν χρήματα ικανά ώστε να καλυφθούν κάποιες από τις απαιτήσεις μου. Μετά τα χρήματα άρχισαν, κατά περίεργο τρόπο, να μειώνονται. Θεωρώ ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει» καταλήγει ο λογιστής.

Τι λέει ο πρόεδρος
Από την μεριά του, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Ν. Κ. μιλώντας στη zougla, ανέφερε ότι ο σύλλογος είχε καλέσει τον κ. Γιαννέλη και του είχε προτείνει να πάρει κάποιο χρηματικό ποσό –μικρότερο από τις αξιώσεις του- αλλά αυτός δεν δέχτηκε.

«Έγινε μια πρόταση από τον δικηγόρο του συνεταιρισμού έτσι ώστε το υπάρχον διαθέσιμο χρηματικό ποσό να του αποδοθεί. Δεν πήραμε ακόμη απάντηση αν το δέχεται. Άλλο ποσό δεν μπορεί να εξευρεθεί αυτή την στιγμή. Όσον αφορά την υπεξαίρεση δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι θέμα της δικαιοσύνης και μπορεί να βρεθεί με διαχειριστικό έλεγχο» σημείωσε.

Υπεξαίρεση μαμούθ στον σύλλογο εφοριακών Αττικής
Το κουβάρι της δυσώδους υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από υποψίες κάποιων μελών του συλλόγου, τα οποία ζήτησαν από τον 50χρονο ταμία (ο οποίος μάλιστα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έγγραφο των τραπεζικών κινήσεων του λογαριασμού του φορέα, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο.

Εκείνος, ωστόσο, φέρεται να απέφευγε να προσκομίσει το σχετικό έγγραφο, χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Το γιατί δεν άργησε να αποκαλυφθεί… Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μία από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούσε ο υπάλληλος και ταμίας, ήταν μία ασθένεια που αντιμετώπιζε και η οποία τον ανάγκασε, όπως είπε, να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Απέφευγε συνεχώς να κάνει αίτηση στην τράπεζα ώστε να δούμε τις κινήσεις του λογαριασμού. Μας είπε ότι είναι άρρωστος και πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Από εκεί πέρα εξαφανίστηκε» αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στη zougla.

Τα υπόλοιπα μέλη ωστόσο, αποφάσισαν να δράσουν μόνα τους και να ζητήσουν εκείνα τα τραπεζικά έγγραφα, προκειμένου να προβούν σε έναν εσωτερικό οικονομικό έλεγχο. Τα αποτελέσματα θα τους άφηναν άναυδους…

Έλλειμμα-μαμούθ
Πράγματι η τράπεζα ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους και χθες, στις 12 Φεβρουαρίου, απέστειλε τις τραπεζικές κινήσεις του λογαριασμού.

Τα μέλη της ομοσπονδίας έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν διαπίστωσαν ότι το έλλειμμα που καταγραφόταν στα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ!

Διαπίστωση η οποία εξηγούσε τελικά την «περίεργη» συμπεριφορά που επεδείκνυε το τελευταίο χρονικό διάστημα ο υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος απέφευγε «όπως ο διάολος το λιβάνι» να προσκομίσει τα οικονομικά στοιχεία. Η αντίδραση των μελών του συλλόγου ήταν άμεση. Μάζεψαν τα απαιτούμενα στοιχεία και επισκέφθηκαν τάχιστα την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών όπου υπέβαλλαν μήνυση και ζήτησαν την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν προσπάθησαν -υπό τον φόβο σκανδάλου- να την «κουκουλώσουν» αλλά την ίδια κιόλας ημέρα προχώρησαν στην δημοσιοποίηση της μέσω ενός δελτίου τύπου.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΑ ΜΕΣΩ ΑΜΟΙΒΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ.ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΨΑΞΤΕ ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΤΩΝ ΜΗ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ .ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 60.000-120.000 € ΕΤΗΣΙΩΣ ...ΕΤΣΙ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ.....

Κρασοπατήρ είπε...

Αμ, τα εφάπαξ δίνονται νόμιμα;

Και μόλις πήραμε το οκ από τρόικα για το παραδάκι τον Δεκέμβρη, το πρώτο που ανακοινώθηκε για την ανακούφιση της οικονομίας ήταν να αρχίσουν να δίνονται τα εφάπαξ στο Δημόσιο, λες και θα υπάρξει η παραμικρή ανάπτυξη ή θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Συνεταιράκια είναι που ο ένας δίνει ψήφους κι ο άλλος του δίνει χρήμα ως ανταπόδωση. Μόνο που το χρήμα είναι δανεικό και το πληρώναμε, πληρώνουμε και θα πληρούνε όλοι μας.

θεσσαλονικη είπε...

Η υπόθεση της ιστορίας του συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης έχει και άλλες πτυχές που θα βγουν στον αέρα

Δημοσίευση σχολίου