Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Συνθετικό ανθρώπινο συκώτι λειτουργεί για μήνες σε ποντίκια


Μικροσκοπικά ανθρώπινα συκώτια που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο λειτουργούν κανονικά όταν μεταμοσχεύονται σε ποντίκια εργαστηρίου και μάλιστα χωρίς να δημιουργούν προβλήματα ιστοσυμβατότητας, αναφέρουν ερευνητές του MIT.

Η μέθοδος απέχει πολύ από το να μπορεί να δημιουργεί μοσχεύματα, αναμένεται όμως να διευκολύνει τη μελέτη πειραματικών φαρμάκων πριν από τις δοκιμές στον άνθρωπο.

Δεδομένου ότι το ήπαρ είναι το βιοχημικό εργοστάσιο που μεταβολίζει τα περισσότερα φάρμακα, τα ποντίκια με ανθρώπινο συκώτι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον τοξικολογικό έλεγχο πειραματικών θεραπειών, αναφέρουν οι ερευνητές στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

H ομάδα της Σαντζίτα Μπάτια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης δημιούργησε το συνθετικό συκώτι από τρεις βασικές πρώτες ύλες: ανθρώπινα ηπατοκύτταρα που αναλαμβάνουν τις μεταβολικές λειτουργίες, ινοβλάστες ποντικού που παράγουν κολλαγόνο και άλλες απαραίτητες ουσίες και ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό του οργάνου.

Όλα αυτά τα κύτταρα αφέθηκαν να αναπτυχθούν στο εσωτερικό μιας πλαστικής μήτρας με σχήμα ήπατος και μήκος δύο εκατοστά, η οποία στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε στα πειραματόζωα.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, οι ερευνητές δοκίμασαν τη λειτουργία του οργάνου χορηγώντας στα πειραματόζωα φάρμακα που ο άνθρωπος και το ποντίκι μεταβολίζουν με διαφορετικό τρόπο.

Όπως διαπιστώθηκε, τα συνθετικά όργανα παρήγαγαν τους ίδιους μεταβολίτες και έδειξαν τις ίδιες βιοχημικές αντιδράσεις που θα αναμένονταν και από ένα ανθρώπινο συκώτι. Και η συμπεριφορά αυτή διατηρήθηκε για μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό του συνθετικού ήπατος είναι ότι δεν απορρίπτεται από τον οργανισμό του πειραματόζωου, καθώς η πλαστική θήκη του οργάνου έχει πόρους αρκετά μικρούς ώστε να εμποδίζει την είσοδο των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το επίτευγμα του MIT έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες, στις οποίες ανθρώπινα ηπατοκύτταρα μεταμοσχεύθηκαν με επιτυχία σε ποντίκια που είχαν υποστεί τεχνητές ηπατικές βλάβες.
Newsroom ΔΟΛ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου