Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

«Μας επιστρέφουν στα γκισέ λεφτά με... χώματα»!Υποκουλτούρα - αμορφωσιά

«Τους τα δώσαμε φρέσκα και καθαρά (τα χαρτονομίσματα) από την Τράπεζα της Ελλάδος και μερικοί μάς τα έφεραν πίσω βρώμικα, σε νάιλον σακούλες, με χώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, υπονοώντας ότι κάποιοι τα είχαν θάψει στον κήπο τους: (!!!)


Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιστροφή μέρους των καταθέσεων, που είχαν φύγει από τις τράπεζες τους προηγούμενους μήνες, θα βοηθήσει ώστε το ισοζύγιο εισροών-εκροών από τα νοικοκυριά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να είναι είτε «μία ή άλλη» είτε ελαφρά θετικό, περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο.


Εφεραν και... δολάρια

Στέλεχος μικρότερης ιδιωτικής τράπεζας επιβεβαίωσε επίσης την τάση επιστροφής, μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι μερικοί ιδιώτες έφεραν πίσω δολάρια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποια νοικοκυριά είχαν μετατρέψει τα ευρώ σε δολάρια το προηγούμενο 18μηνο, γιατί φοβούνταν ότι το ευρώ θα διαλυόταν ή η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την ευρωζώνη.


Μείωση 3-4 δισ. τον Ιούνιο

Παρά τη βελτίωση των τελευταίων ημερών, η εικόνα των καταθέσεων παραμένει αρνητική. Τραπεζίτες ανεβάζουν τη μείωση των καταθέσεων που ανήκουν σε νοικοκυριά και εταιρείες στα 3 με 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, με βάση την εικόνα που έχουν από τα σχετικά νούμερα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ως γνωστόν, η μείωση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι εντυπωσιακή από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα και αποδίδεται, αφ' ενός, στις ανησυχίες για τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, που οδήγησε σε εκροή αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ στο εξωτερικό και στα σεντούκια, και αφ' ετέρου, στην οικονομική κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και ιδιωτικών επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 237,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009, για να πέσουν στα 209,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010.

Οι εν λόγω καταθέσεις ανέρχονταν σε 199,1 δισ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου Μαρτίου και στα 191,9 δισ. στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.


Προσκλητήριο Βενιζέλου

* Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, έκανε από Βουλής πρόσκληση προς τους Ελληνες καταθέτες και επενδυτές να φέρουν πίσω τα λεφτά. «Οι ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τον EFSF, από το ΔΝΤ, από την ευρωζώνη και, φυσικά, από την ελληνική κυβέρνηση, και αυτό αφορά τις τράπεζες ως οντότητες και τις καταθέσεις, βεβαίως, απολύτως. Ούτε το να τις έχουμε κάτω από το μαξιλάρι μας ή κάτω από το στρώμα μας συμφέρει ούτε να τις έχουμε στο εξωτερικό συμφέρει», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ελευθεροτρυπία


***Σχόλιο: Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, βοήθησαν κάτι τις, οι δηλώσεις περί Τιτανικού κλπ των "υπευθύνων" που μας "κυβερνούνε".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου