Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ένας υπνάκος στη δουλειά κάνει καλό ~ Έτσι εξηγείται το επίδομα αποδοτικότητας στο δημόσιο


Οι έρευνες δείχνουν ότι ένας μικρής διάρκειας υπνάκος στη δουλειά έχει αναζωογονητική δράση και συμβάλει στη βελτίωση της ταχύτητας των αντανακλαστικών και της κριτικής σκέψης σε όσους νιώθουν έντονη υπνηλία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν οι άνθρωποι κοιμηθούν λίγο η απόδοσή τους...
 βελτιώνεται. Δεν διαταράσσεται ο ύπνος τους, ούτε ξυπνούν ζαλισμένοι» εξηγεί ο Dr Alon Avidan αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Οι απόψεις την ερευνητών διατυπώνονται σε μια περίοδο που έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά ελεγκτών αναέριας κυκλοφορίας που κοιμήθηκαν εν ώρα νυχτερινής βάρδιας. Παρότι προστέθηκε μια επιπλέον ώρα στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις βάρδιες των ελεγκτών αναέριας κυκλοφορίας, εντούτοις η ανοχή της εργοδοσίας όσον αφορά εκείνους που κοιμούνται εν ώρα εργασίας παραμένει μηδενική.
Οι ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό. Ότι ένας υπνάκος που δεν διαρκεί περισσότερο από 15-20 λεπτά θα έχει θεαματική επίδραση στην απόδοση των εργαζομένων οι οποίοι άλλωστε δουλεύουν κόντρα στο βιολογικό τους ρολόι.
«Όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο θέλουμε να κοιμηθούμε» εξηγεί ο Dr Avidan.

O κιρκαδιανός ρυθμός που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου – αφύπνισης διαφεντεύει τον ύπνο μας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως είναι προτιμότερο να μην του αντιστεκόμαστε, ιδιαίτερα εκείνοι που εργάζονται σε δουλειές που απαιτούν διαρκή επαγρύπνιση. Ωστόσο, τονίζουν ότι ο ύπνος πρέπει να είναι μικρής διάρκειας. Εάν ξεπεράσει τα 30 λεπτά, τότε μπορεί να έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο επαγρύπνησης του εργαζόμενου. vita.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου