Με «σταρ» το χάλκινο κρατήρα, που είναι διακοσμημένος με αργυρό, επίχρυσο στεφάνι αμπέλου στο λαιμό, ένα εξαιρετικής τέχνης αντικείμενο του 4ου π. Χ. αιώνα, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα για να μας επιστραφεί ως προϊόν αρχαιοκαπηλίας από την αμερικανική συλλογή των Σέλμπι Γουάιτ _ Λεόν Λεβί εγκαινιάζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η έκθεση «Το δώρο του Διονύσου. Η μυθολογία του κρασιού στην Κεντρική Ιταλία (Μολίζε) και τη Βόρεια Ελλάδα».
Γιατί από αυτές τις δύο περιοχές προέρχονται τα αντικείμενα της έκθεσης, που έχουν σχέση με τον Διόνυσο, έναν από τους πιο αγαπητούς θεούς της αρχαιότητας και...
το κρασί, το «θείο» δώρο του, σημαντικό και ως οικονομικό αγαθό ολόκληρης της Μεσογείου. Γιατί, όπως αναφέρει στο εισαγωγικό της σημείωμα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Γύρω από το αμπέλι και το κρασί, περιστρέφεται ως τις μέρες μας ο μεσογειακός πολιτισμός ενώ η παρακαταθήκη του Διονύσου με την ποίηση, τον χορό, το τραγούδι, τη μεταμφίεση, το θέατρο και αυτό που αποκαλούμε διονυσιασμό, αποτελεί μέρος της κοινής μας μεσογειακής κληρονομιάς».
Στους αρχαίους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας και της Κεντρικής Ιταλίας λοιπόν, ταξιδεύει τους επισκέπτες η έκθεση με στόχο να παρουσιαστούν οι πολλαπλές και αμφίσημες όψεις του Διονύσου αφενός και αφετέρου η μακραίωνη ιστορία του κρασιού στον μεσογειακό χώρο και ο κυρίαρχος ρόλος του στην οικονομία, τη θρησκεία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
«Η σύνθετη υπόσταση του θεού Διονύσου και οι πολλαπλές ιδιότητές του, που σχετίζονται άμεσα με τη χαρά της ζωής, δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν μέσα σε μία έκθεση. Για τον λόγο αυτόν το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε σε ο, τι αφορά τον οίνο, το πολύτιμο αυτό προϊόν που αποτέλεσε βασικό είδος διατροφής και εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον μεσογειακό χώρο κατά την αρχαιότητα», λέει η διευθύντρια του μουσείου κυρία Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, ενώ η Έφορος Αρχαιοτήτων του Molise κυρία Αλφοσίνα Ρούσο αναφέρεται στον «αρχαιότατο δεσμό που συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα, έλκει την καταγωγή του από τον ελληνικό αποικισμό του 8ου - 7ου π. Χ. αιώνα και σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Molise, την Περιφέρεια του Molise και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Πού και Πότε
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μαν. Ανδρόνικου 6, τηλ: +30 2310 830538). Διάρκεια:13 Ιουλίου ως 30 Σεπτεμβρίου.
Πήλινος πολύχρωμος στάμνος με καθιστό Πάνα (Larino, 4ος αιώνας π.Χ.) |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου