Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χτες η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) για την υπόθεση – σκάνδαλο των παράνομων τίτλων σπουδών που εξέδιδαν έναντι αδράς αμοιβής τα ιδιωτικά ΤΕΕ της Αρτας «Τομή» και «Σχολές Ευρώπη».
Ηδη, πάντως, εκατοντάδες μαθητές που απέκτησαν πτυχία με αδιαφανείς τρόπους, πληρώνοντας από 6.000 – 15.000 ευρώ, έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, υπεξαιρώντας ουσιαστικά θέσεις εργασίας από τους νόμιμους κατόχους τους.
Χτες, η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αρτας μηνυτήρια αναφορά κατά του προεδρεύοντος και των μελών του ΠΥΣΔΕ της περιοχής, όπως και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση καθήκοντος και άλλες αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις σχετικές με την ακύρωση απολυτήριων τίτλων των ιδιωτικών ΤΕΕ «Τομή» και «Ευρώπη».
Πρόκειται για εκατοντάδες πτυχία που χορηγήθηκαν την περίοδο 2000 – 2006 σε σπουδαστές που δεν πατούσαν... το πόδι τους στα μαθήματα, αλλά ωστόσο βαθμολογούνταν με 20άρια, τα οποία εν συνεχεία χρησιμοποιούσαν για το διορισμό τους στο Δημόσιο. Η υπόθεση, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται κορυφαίοι τοπικοί παράγοντες του εκπαιδευτικού χώρου, είχε αποκαλυφθεί το 2007, αν και οι πρώτες καταγγελίες για τη «φάμπρικα» πώλησης τίτλων σπουδών που είχαν στήσει τα δυο ιδιωτικά ΤΕΕ είδαν το φως της δημοσιότητας το 2005.
«Η ευθύνη είναι τεράστια και είναι του υπουργείου Παιδείας. Δεν μπορεί η διοίκηση να αποποιείται του ρόλου της και να περιμένει μόνον από την Εισαγγελία. Χιλιάδες άνθρωποι είναι διορισμένοι στο Δημόσιο, χωρίς όμως να έχουν τα τυπικά προσόντα και αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την κοινωνία μας, όπου κι αν εργάζονται. Είναι διορισμένοι στα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν ή να έχουν γνώση του βασικού αντικειμένου τους. Χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει εργαστήριο. Το ΠΥΣΔΕ είχε ευθύνη να ακυρώσει όλους αυτούς τους τίτλους έτσι ώστε τις θέσεις τους να πάρουν παιδιά που κατέχουν νόμιμους, σοβαρούς και αξιόπιστους τίτλους», τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, επισημαίνοντας ότι η... φήμη των εν λόγω ΤΕΕ είχε φτάσει σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εγγράφονται υποψήφιοι σπουδαστές από δεκάδες πόλεις που αποκτούσαν απολυτήρια έναντι αμοιβής παρακολουθώντας μαθήματα από το σπίτι τους!
2.000 τίτλοι σπουδών-«μαϊμού»
Οπως είπε, αυτήν τη στιγμή κατατέθηκαν στοιχεία για 2.000 πλαστούς τίτλους σπουδών, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των πτυχίων - «μαϊμού» υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερος (παραμένει όμως αδιευκρίνιστος, επειδή σε μεγάλο αριθμό φωτοτυπιών των τίτλων σπουδών δεν αναγράφεται αριθμός πρωτοκόλλου). Μάλιστα, με επανειλημμένες γραπτές παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές, τους πολιτικούς προϊσταμένους και προς το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, η ομοσπονδία έχει ζητήσει ήδη από το Μάιο του 2010 την ακύρωση όλων των παράνομων τίτλων των εν λόγω ΤΕΕ. Ωστόσο, το ΠΥΣΔΕ Αρτας συνεδρίασε μόλις τον περασμένο μήνα προβαίνοντας στην ακύρωση μόνο 59 τίτλων σπουδών (εκ των οποίων ωστόσο οι 30 δεν απονεμήθηκαν ποτέ στους κατόχους τους), την ώρα που εκατοντάδες άλλα «πτυχία» που αποκτήθηκαν με ανάλογες παράνομες μεθοδεύσεις δεν ακυρώνονται.
«Το 2006 κρατήθηκαν 30 τίτλοι σπουδών, τους οποίους όμως το ΠΥΣΔΕ τώρα τους ακυρώνει. Αναρωτιέται κανείς μήπως εκ του πονηρού λοιπόν το ΠΥΣΔΕ προβαίνει αναδρομικά στην επικύρωση των μη εκδοθέντων τίτλων από τις τότε επιτροπές εξετάσεων, προκειμένου όχι να ακυρώσει αλλά να δώσει με την πράξη του στους υποψήφιους κατόχους τους άλλη μια ευκαιρία να ζητήσουν την έκδοσή τους. Και αυτό γιατί ανασύρεται μια υπόθεση για την οποία έχουν παρέλθει πέντε έτη από την έκδοση των πράξεων των εξεταστικών επιτροπών, οι οποίες ουδέποτε μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί ή αμφισβητηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο από τους έχοντες έννομο συμφέρον», διευκρίνισε ο κ. Κουρουτός.
Ειδικότερα, στους εκατοντάδες αυτούς μη ακυρωθέντες τίτλους περιλαμβάνονται:
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι κατείχαν πολλαπλά μαθητικά μητρώα, ευνοούμενοι με τον τρόπο αυτό σκανδαλωδώς.
- Τίτλοι σπουδών που επικυρώθηκαν, αν και το ίδιο το ΠΥΣΔΕ αποδέχεται πως ένας, τουλάχιστον, από τους τίτλους σπουδών έχει κτηθεί παρανόμως.
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές που είχαν υπερβεί κατά πολύ το όριο των αδικαιολόγητων απουσιών που ορίζει ο νόμος.
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές με παράνομη εγγραφή.
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι δεν είχαν καν φοιτήσει.
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές οι οποίοι παρανόμως υπήρξαν και... καθηγητές των ΤΕΕ αυτών κατά την ίδια περίοδο και αξιολογούσαν τον εαυτό τους!
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν, αν και δεν υπάρχουν καν πράξεις έκδοσης αποτελεσμάτων της Επιτροπής Εξετάσεων.
- Τίτλοι σπουδών που απονεμήθηκαν σε μαθητές ΤΕΛ -κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, καθώς δεν είχε συσταθεί αντίστοιχη επιτροπή εξετάσεων- 5 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.
Ενδείξεις παρανομίας
Οπως κατήγγειλε ο κ. Κουρουτός, αν και υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις παρανομίας και για άλλους τίτλους σπουδών, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να έχουν ακυρωθεί, το ΠΥΣΔΕ τους έχει επικυρώσει. Ενδεικτικά η ΟΙΕΛΕ αναφέρει τις εξής περιπτώσεις:
- Στο ιδιωτικό ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» παρακολούθησαν (θεωρητικά;) το σχολικό έτος 2002-2003, 588 εγγεγραμμένοι μαθητές, αν και η ανώτερη χωρητικότητα του σχολείου και στις δυο βάρδιες είναι μόλις 220!
- Ο υιός της ιδιοκτήτριας του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη» ήταν διπλοεγγεγραμμένος, κατείχε τρεις διαφορετικούς αριθμούς μητρώων και έλαβε πτυχία δύο (!) διαφορετικών τομέων με την ίδια πράξη της Επιτροπής Εξετάσεων. Το ΠΥΣΔΕ Αρτας δεν ακύρωσε ούτε αυτά τα πτυχία.
- Ο υιός του Σ. Λ. (ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, είναι ο ουσιαστικός ιδιοκτήτης του ΤΕΕ «Σχολές Ευρώπη») κατείχε τρεις διαφορετικούς αριθμούς μητρώων, έλαβε τέσσερα πτυχία δυο διαφορετικών τομέων, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και καθηγητής, χωρίς νόμιμα προσόντα, του ενός τομέα αξιολογώντας και αποδίδοντας πτυχίο στον... εαυτό του. Ούτε αυτά τα πτυχία ακύρωσε το ΠΥΣΔΕ. agelioforos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου