Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Ακρίτες στο έλεος (ρατσιστών) Αλβανών ληστών


Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες μόνιμοι κάτοικοι ακριτικών χωριών του νομού Καστοριάς, καθώς έχουν μείνει ανυπεράσπιστοι μπροστά στις εντεινόμενες επιθέσεις των αποθρασυνόμενων Αλβανών κακοποιών. Το τελευταίο 20ήμερο έγινε στόχος η κοινότητα Κομνηνάδων, του Δήμου Νεστορίου, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Σε πρώτη φάση οι εισαγόμενοι δράστες χτύπησαν τέσσερα - πέντε σπίτια αρπάζοντας, ό,τι βρήκαν. Τα χειρότερα όμως ήλθαν την Πρωταπριλιά, όταν...
απειλήθηκε η ζωή μιας ηλικιωμένης από ληστές.

Συγκεκριμένα, δύο άνδρες, τη στιγμή που η 75χρονη επέστρεφε στο σπίτι της, την οδήγησαν με τη βία στο εσωτερικό και στη συνέχεια με την απειλή κουζινομάχαιρου της αφαίρεσαν 150 ευρώ και έναν χρυσό σταυρό που φορούσε, ενώ την κλείδωσαν στην τουαλέτα προτού εξαφανιστούν. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ένας από τους δράστες είναι 21χρονος Αλβανός.

Οι κάτοικοι των 10 παραμεθόριων χωριών αισθάνονται απροστάτευτοι και δικαιολογημένα, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, στα 53 χιλιόμετρα της συνοριακής γραμμής με την Αλβανία από τον νομό Καστοριάς υπάρχουν σήμερα μόνο δύο επανδρωμένα στρατιωτικά φυλάκια! Είναι, δηλαδή, πρακτικά αδύνατο να φυλαχθεί, έστω και στοιχειωδώς, όλη αυτή η έκταση από ελάχιστους στρατιώτες και λίγους αστυνομικούς (σημειωτέον ότι η αστυνομική δύναμη Καστοριάς μειώθηκε κατά 60 άτομα, τα οποία μετακινήθηκαν στον Εβρο). Τα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, με τους κάθε λογής παρανόμους να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν! Πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα από τη λαθροϋλοτομία, που αποψίλωσε δάση του Γράμμου τον περασμένο χειμώνα.

Με το χωριό τους σε κλοιό Αλβανών κακοποιών, οι κάτοικοι των Κομνηνάδων συγκεντρώθηκαν προ ημερών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ιερού ναού, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, δημοτικών παραγόντων καθώς και του νέου αστυνομικού διευθυντή Καστοριάς Νικόλαου Σταυρακάκη. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους και τους φόβους τους από τα αυξανόμενα περιστατικά ληστειών και κλοπών. Βασικό αίτημά τους, συνοδευόμενο από φωνές αγωνίας για το μέλλον, ήταν να αυξηθούν τα μέτρα ασφάλειας, προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στον τόπο τους.


«Τη λύση η κυβέρνηση»

Ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος επισήμανε για όσα συμβαίνουν στα χωριά της περιοχής ότι «είναι ιδιαίτερα λυπηρό να υπάρχουν Ελληνες πολίτες που δεν νιώθουν ασφαλείς μέσα στην ίδια τους τη χώρα και συνέχισε τονίζοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσει η μετακίνηση των αστυνομικών μας σε άλλες περιοχές, να ενισχυθεί η 15η Ταξιαρχία Πεζικού και να επανδρωθούν άμεσα τα στρατιωτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής (Αγίου Ιωάννη, Τριλόφου). Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο την οριστική λύση καλείται να δώσει η κυβέρνηση».

Στην προσπάθειά του να προωθήσει το δικαιολογημένο αίτημα των ακριτών της Καστοριάς ο αντιπεριφερειάρχης προγραμματίζει συναντήσεις τις προσεχείς ημέρες στα αρμόδια υπουργεία, με τη βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου.


Δημήτρης Κυριακόπουλος / Δημοκρατία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου