Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αρχαίο... catering στις Πυραμίδες


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή των πυραμίδων της Γκίζας ευρήματα που συνδέονται με τη τροφοδοσία των χιλιάδων εργατών που τις έχτιζαν.

Πρόκειται όπως αναφέρουν οι ειδικοί για ένα τεράστιο… κέιτεριγκ.

Όπως εκτιμούν, ανάμεσα στα άλλα οι εργάτες κατανάλωναν καθημερινά περισσότερο...
από έναν τόνο κρέας.


Η χαμένη εργατική πόλη 
 
Χιλιάδες εργάτες εργάστηκαν επί δεκαετίες στο χτίσιμο των πυραμίδων της Γκίζας. Σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το άγαλμα της Σφίγγας στη Γκίζα έχουν εντοπιστεί ερείπια που οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αποτελούν μέρος των καταλυμάτων των εργατών. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Η Χαμένη Πόλη των Εργατών των Πυραμίδων».

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι σε αυτή την «πόλη» διέμεναν εργάτες που έχτιζαν την πυραμίδα του Φαραώ Μυκερίνου. Εκτιμούν ότι για την κατασκευή της συγκεκριμένης πυραμίδας υπήρχε μόνιμο εργατικό δυναμικό. Υπολογίζουν ότι ο αριθμός των εργατών συνολικά στα 35 έτη της οικοδόμησης της πυραμίδας ανήλθε στα δέκα χιλιάδες άτομα ενώ υπήρχε και εποχιακό προσωπικό. Διάφορα ευρήματα που εντοπίστηκαν εκεί επιτρέπουν στους ειδικούς να κάνουν εκτιμήσεις για τον μηχανισμό τροφοδοσίας των εργατών.


Κρέας και φροντίδα

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα τεράστιο και μόνιμο κέiτεριγκ που  λειτουργούσε στη χαμένη πόλη. Υπολογίζουν ότι καθημερινά οι εργάτες κατανάλωναν περίπου ένα τόνο κρέατος για αυτό και κάθε μέρα σφαγιάζονταν αγελάδες, χοίροι, κατσίκες και πρόβατα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ευρήματα από περίπου 25 χιλιάδες πρόβατα και κατσίκια και χίλιους χοίρους.

Οπως φαίνεται η εικόνα της διαβίωσης των εργατών στις πυραμίδες, τουλάχιστον εκείνων της «Χαμένης Πόλης», απέχει από αυτό που ενδεχομένως φαντάζεται κάποιος, και μάλιστα αρκετά. Οι υπεύθυνοι της κατασκευής της πυραμίδας του Μυκερίνου είχαν αντιληφθεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος τους θα έπρεπε να υπάρχουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για τους εργάτες. Η καλή διατροφή των εργατών ήταν το πρώτο και κύριο μέλημά τους.

Οι εργάτες έπρεπε να τρέφονται καλά για δύο λόγους. Προφανώς για να έχουν δυνάμεις να εργάζονται αλλά και σε δεύτερο επίπεδο για να αποτελεί η καλή διατροφή κίνητρο ώστε να πάει κάποιος Αιγύπτιος να εργαστεί στις πυραμίδες. Για αυτούς τους λόγους το καθημερινό μενού περιείχε κρέας. Επιπλέον από τα ευρήματα φαίνεται ότι οι εργάτες είχαν ιατρική φροντίδα και άλλες παροχές. «Φρόντιζαν τους εργάτες. Ολοι οι εργάτες τρέφονταν καλά, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό αφού οι περισσότεροι τρέφονταν καλύτερα από ό,τι στα χωριά τους» δήλωσε στην ιστοσελίδα LiveScience ο Ρίτσαρντ Ρέντινγκ, επικεφαλής των ανασκαφών στη «Χαμένη Πόλη».

 Θ. Λαΐνας / Το Βήμα



Ενα τεράστιο σύστημα τροφοδοσίας είχε δημιουργηθεί για τους εργάτες στην Γκίζα



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου