Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Φορολογική δήλωση 2013 ~ Προσυμπληρωμένα τα ποσά


Φορολογικές δηλώσεις «προκάτ» σχεδιάζει να στείλει φέτος η Εφορία - Θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά από τόκους καταθέσεων, μερίσματα, ενοίκια και συντάξεις - Θα ακολουθήσουν εκτεταμένες διασταυρώσεις μετά το νέο φακέλωμα.

Δανειολήπτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ενοικιαστές ακινήτων αλλά και όσοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις θα λάβουν φέτος προσυμπληρωμένα από την ίδια την εφορία τα φετινά έντυπα των δηλώσεων με τα αντίστοιχα ποσά.


Πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών δεν είναι φυσικά να βγάλει τους φορολογούμενους από τον κόπο της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης, αλλά να στείλει μήνυμα ότι «τα πάντα διασταυρώνονται».

Ειδικά φέτος που για πρώτη φορά οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012. Τέτοιες πηγές εισοδήματος είναι τα μερίσματα, τα κέρδη από πωλήσεις μετοχών, τυχόν υπεραξίες από ακίνητα, οι τόκοι από τις καταθέσεις και φυσικά κάθε επίδομα, bonus ή άλλη παροχή οποιασδήποτε μορφής μας χορηγήθηκε το προηγούμενο έτος.
Στο υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν για να προλάβουν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που έχουν ζητήσει από τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ( Γ.Γ.Π.Σ) να συμπληρώσει με αυτά τους σχετικούς κωδικούς στη δήλωση του κάθε φορολογουμένου.

Τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναφέρουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, το ποσό της σύνταξης κάθε υπόχρεου, αλλά και τα ποσά των παροχών σε χρήμα που έδωσαν στους ασφαλισμένους τους. Στις περιπτώσεις που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα από άλλες πηγές, η δήλωση των συνταξιούχων θα είναι ουσιαστικά έτοιμη για υποβολή.

Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται για να συμπληρώσει η εφορία από μόνη της και το ετήσιο εισόδημα (μικτό, καθαρό, παρακρατηθέντες φόρους κλπ) για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το πιθανότερο για αυτούς είναι να ισχύσει το μέτρο από το 2014 για τα φετινά εισοδήματα, καθώς οι μαζικές αποχωρήσεις υπαλλήλων από την ενεργό υπηρεσία καθιστά δύσκολη την καταχώρηση των σχετικών μεταβολών (μισθοί, συντάξεις, εφάπαξ) για τους δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που βγήκαν σε σύνταξη μέσα στο 2012.

Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή κατά την συμπλήρωση της δήλωσης «τσεκάροντας» ένα προς ένα τους κωδικούς με τα προσυμπληρωμένα ποσά προκειμένου να δουν αν συμφωνούν με αυτά εφόσον πρόκειται για τα σωστά ή όχι αν πρόκειται για λανθασμένα στοιχεία. Στην περίπτωση που ισχύει το τελευταίο τότε οι υπόχρεοι θα πρέπει να μην δηλώσουν αυτά τα ποσά ως ανακριβή αν θέλουν να αποφύγουν «μπλεξίματα» σε μελλοντικό έλεγχο από την εφορία.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται να συμπληρώσουν τους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης αλλά απλώς να επιβεβαιώσουν ότι τα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από το σύστημα Taxis είναι επικαιροποιημένα και σωστά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται στους πολίτες μια απλή διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης χωρίς παράλληλα να ξεχνά να δηλώσει εισοδήματα που θεωρούνται σημαντικά για διασταυρώσει στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών.
Η Γενική Γραμματεία πληροφορικών Συστημάτων θα ανοίξει τις πύλες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μετά τις 10 Μαΐου και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου